נגיף הקורונה
טראמפ הבטיח לפרסם היום צעדי הקלה, פקידי הממשל מופתעים - "אין תוכנית מגובשת"
הנשיא הכריז אמש שיקיים היום מסיבת עיתונאים בה יפרט צעדים כמו הקלות מס ותמריצים כלכליים, אך לפי פקידי ממשל ששוחחו עם CNBC אין עדיין תוכנית מפורטת בעניין; הנשיא עצמו אמר שלא עבר בדיקה לאבחון קורונה
גורמים אלה הביעו הפתעה מהצהרתו של טראמפ מאתמול ואמרו כי "זה היה בגדר חידוש" לכל מי שנמצא במעגל הפנימי של הנשיא. לדברי אחד מהם, "הפרטים המעשיים של כל תוכנית שהיא נותרו באוויר, וצריך לעבוד עליהם". טראמפ חתם ביום שישי על תוכנית להעברת 8.3 מיליארד דולר למלחמה בנגיף.
- בגלל הקורונה: קאדילק תדחה את השקת הדגם החשמלי הראשון שלה
- מנכ"ל טריפאקשנס: "ארצות הברית נכנסת עכשיו לתקופה הקשה שלה"
- טורקיש איירליינס מקצצת את מספר הטיסות היומיות לישראל
על פי הודעת טראמפ מאתמול, הממשל הפדראלי ינקוט מהלכים "משמעותיים" על מנת להגן על הכלכלה מפני התפשטות הנגיף. "אנחנו מדברים על סיוע מאוד משמעותי, וזה מספר גדול", אמר במסיבת עיתונאים אתמול. ההצעות שעלו על הפרק כוללות אי־ניתוק בתים ממים, גם אם בעליהם לא ישלמו את החשבונות, וסיוע לילדים התלויים בארוחות החמות המוגשות להם בבית הספר. על פי סגן הנשיא מייק פנס, הממשל שוקל גם להעניק ימי חופשה בתשלום לעובדים שיחלו בקורונה. כן נידונה אפשרות לסייע לענפי התיירות והתעופה.
מוקדם יותר, טראמפ חידש היום את ציוצי המלחמה נגד הפדרל ריזרב והעומד בראשו, ג'רום פאוול. "הבנק הפדראלי המרכזי האטי והפאתטי שלנו בהנהגת ג'יי פאוול, שהעלה ריבית מהר מדי והוריד אותה לאט מדי, צריך להוריד את הריבית הפדרלית שלנו לרמות של המדינות המתחרות", צייץ, ועודד את הפד לחתוך ריביות ל־0% או לרמות של כלכלות חלשות יותר באירופה ובאסיה, זאת יום לאחר הצניחה היומית הגדולה ביותר בוול סטריט מאז 2008.
בעוד ממשל טראמפ נערך להגברת מהלכי המגננה, ארבעה פוליטיקאים בכירים, ובהם הסנאטור טד קרוז וחבר הקונגרס מאט גץ נכנסו לבידוד לאחר שבאו במגע עם חולה קורונה במהלך כינוס פוליטי. בכינוס השתתפו גם טראמפ ופנס, וגץ אף תפס טרמפ עם הנשיא על סיפון האייר פורס 1. עם זאת, לפי דובר מטעם הבית הלבן, טראמפ ופנס לא יעברו בדיקת קורונה, שכן לא באו במגע עם אותו גורם. טראמפ עצמו אמר היום שהוא חש טוב מאוד ואינו רואה צורך לעבור את הבדיקה. בדבריו לכתבים אמר שבדיקה מסוג זה היא "משהו שהייתי עושה", אך רופא הבית הלבן לא חשב שהדבר נחוץ - "הוא אמר שאין סיבה לעשות את זה, אין שום סימפטומים ושום דבר".
מהלכי חירום מקומיים
בימים הקרובים צפוי ממשל טראמפ לקיים פגישות עם בכירים במערכות הבנקאות, הביטוח הרפואי ובתי החולים. בינתיים, ממשלים במדינות ובערים ברחבי ארה"ב מכריזים על מהלכי חירום משלהם.
בפלורידה, רשויות הבריאות הודיעו אתמול כי כל השבים מסין, איראן, דרום קוריאה ואיטליה מחוייבים בבידוד ביתי ל־14 יום. בקליפורניה, גורמים רשמיים יפנו השבוע 2,400 נוסעים מספינת התענוגות "גראנד פרינסס", שנאסר עליה לעגון בסן פרנסיסקו בשל התפרצות קורונה. רוב הנוסעים יועברו לבידוד בבסיסים צבאיים, כאשר מי שנדרשים לטיפול רפואי יועברו לבתי חולים. 1,100 אנשי הצוות יישארו בבידוד על הספינה.
ראש עיריית ניו יורק ביל דה בלאזיו פנה השבוע בבקשה למעסיקים, לאפשר עבודה מהבית או לשקול הגמשת שעות העבודה על מנת להקל את הצפיפות בתחבורה הציבורית. נכון להיום דווחו 20 מקרים של הידבקות בעיר ניו יורק, מתוך 143 במדינת ניו יורק כולה.
אך במקביל למהלכים הננקטים ברמת הערים והמדינות, הבעיה העיקרית היתה ונותרה המספר הנמוך של בדיקות קורונה שמתבצעות בארה"ב.
כתב העת "אטלנטיק", העוקב אחר הנתונים, דיווח אתמול כי בארה"ב בוצעו עד כה 4,384 בדיקות בלבד לאיתור נגיף הקורונה. בריטניה, לשם השוואה, בדקה בטווח זמן זה למעלה מ־24,900 תושבים.
אטלנטיק מציין, כי המספר הנמוך של בדיקות פירושו כי אין כמעט אפשרות לדעת כמה אמריקאים נדבקו בנגיף הסיני וכי מספר הנדבקים שדווח הוא קטן מכדי לשקף את מלוא עוצמת הפגיעה. חוקרים שנעזרו בטכניקות סטטיסטיות וגנטיות על מנת לבצע הערכה להיקף האמיתי של ההתפרצות, הגיעו למסקנה כי ייתכן מאוד ואלפי אמריקאים נדבקו במחלה נכון לתחילת מרץ.
גם ברמת המדינות נשמרת עמימות. במסצ'וסטס, שם דווחו 41 מקרים, לא פורסם מספר האנשים שנבדקו. כך גם בפנסילבניה, שדיווחה כי ביכולתה לבצע תריסר בדיקות ביום בלבד. ביום שישי, קליפורניה הפסיקה לדווח על מספר הבדיקות, ומפרסמת רק את מספר הנדבקים. גם בצפון קרוליינה ובאינדיאנה, שבכל אחת דווח על שני מקרים, נתון זה לא נמסר.
על פי נתונים שמסר נציב ה־FDA לשעבר סקוט גוטליב, ואשר צוטטו באטלנטיק, בארה"ב קיימת כעת אפשרות לבדוק לכל היותר 7,840 תושבים ביום.