דנקנר בדרך לחופש: פרקליטות מחוז מרכז לא מתנגדת לשחרור מוקדם
אחרי כמעט 16 חודשים בכלא בשל הרשעתו ב-2016 בגין הרצת מניות אי.די.בי, עלה היום דנקנר לוועדת השחרורים של שירות בתי הסוהר בכלא מעשיהו. נשיא המדינה רובי ריבלין קיבל לפני כשבועיים את בקשת החנינה של דנקנר וקיצר את עונשו, ע"י המרת ארבעה חודשי מאסר בפועל במאסר על תנאי; לפי הפרקליטות, דנקנר "הרים את הנטל הדרוש לשכנע שהוא ראוי לשחרור מוקדם על פי החוק"
היום הגורלי של האיש החזק במשק לשעבר: אחרי כמעט 16 חודשים בכלא, איש העסקים נוחי דנקנר עלה הבוקר (ה') לוועדת השחרורים של שירות בתי הסוהר שהתכנסה בכלא מעשיהו ודנה בבקשתו לשחרור מוקדם. נראה כי דרכו לחופש סלולה לאחר שפרקליטות מחוז מרכז לא מתנגדת לכך.
- הנשיא ריבלין קיצר את עונשו של נוחי דנקנר
- הפרקליטות סגרה את תיק החקירה נגד נוחי דנקנר: החנינה שוב על הפרק
- אחד מהחבר'ה: גם מאיר שמיר חתם ויתור לדנקנר, משקיעי מבטח יאבדו זכות לפיצוי
הוועדה מתכנסת בראשות נשיאת בית משפט השלום בתל אביב בדימוס, השופטת זיוה הדסי הרמן. דנקנר נידון לשלוש שנות מאסר על הרצת מניות אי.די.בי.
פרקליטות מחוז מרכז הודיעה כאמור לוועדה כי היא אינה מתנגדת לשחרור המוקדם של דנקנר, זאת לאחר שלדבריה, הוא "הרים את הנטל הדרוש לשכנע שהוא ראוי לשחרור מוקדם על פי החוק". על פי הודעת הפרקליטות, "מסקנה זו נלמדת מחוות דעת חיוביות ביותר שניתנו בעניינו על ידי שב"ס וחוות דעת טיפוליות אשר מלמדות על הליך טיפולי משמעותי שעבר האסיר בין כותלי הכלא ושבמהלכו, בין היתר, הביע חרטה ולקח אחריות מלאה על המעשים שביצע ובגינם הורשע".
עוד ציינה הפרקליטות כי היא נתנה משקל לתוכנית השיקום של הרשות לשיקום האסיר, למצבו הרפואי, ולאינטרס הציבורי של שיקום ומתן הזדמנות למי שריצה את עונשו ועמד בכל הפרמטרים הקבועים בחוק". הפרקליטות אף בחנה באופן יסודי, היא כותבת, את תיק החקירה שנסגר נגד דנקנר וקבעה כי אין בו עילה למניעת שחרור המוקדם.
ריבלין: "מדובר בנסיבות רפואיות"
גם אם הוועדה תחליט על מתן שחרור מוקדם לדנקנר, שמתחילת דצמבר שוהה באגף מפוקח בכלא ניצן, עוד לא ברור באיזה יום הוא ישתחרר. אולם, לפי גורמים בשירות בתי הסוהר, זה לא יקרה מיידית היות שהיום, לפי נהלי השב"ס הקשורים לתקני כליאה, אין שחרורים מנהליים.
התכנסות הוועדה מגיעה לאחר שנשיא המדינה רובי ריבלין קיבל לפני שבועיים את בקשת החנינה של דנקנר וקיצר את עונשו, זאת על ידי המרת ארבעה חודשי מאסר בפועל במאסר על תנאי. בכך הוא אפשר לדנקנר להתייצב כבר החודש בפני ועדת השחרורים במקום בחודש מאי.
ריבלין נימק את החלטתו במצבו הרפואי המידרדר של דנקנר בימים אלה. לפי הודעת בית הנשיא מלפני כשבועיים, "מדובר בנסיבות רפואיות שלא עמדו בפני בית המשפט בעת מתן גר הדין ואשר על פי חוות דעת רפואיות, הוחמרו מאוד במהלך מאסרו ומחייבות התערבות רפואית דחופה". עם זאת, בקשתו של דנקנר למחיקת המרשם הפלילי שלו נדחתה.
דנקנר, לשעבר בעל השליטה באי.די.בי אחזקות, הורשע ביחד עם בנקאי ההשקעות איתי שטרום על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב ביולי 2016 בהרצת מניות החברה. על פי הכרעת הדין, בסמוך להנפקה שבה גייסה אי.די.בי 321 מיליון שקל מהציבור, סיכמו ביניהם דנקנר ושטרום שהאחרון יבצע רכישות בהיקפים גדולים של מניות אי.די.בי בבורסה במטרה למנוע את המשך ירידת שער מניית החברה ולהעלותו ולהציג מצג של התעניינות במניה מצד קונים משמעותיים.
בדצמבר 2016 גזר ביהמ"ש המחוזי על דנקנר עונש של שנתיים מאסר בפועל, שנת מאסר נוספת על תנאי וקנס של 800 אלף שקל. שטרום נידון לשנת מאסר.
באוגוסט 2018 דחה בית המשפט העליון את ערעורם של השניים. מאסרו של דנקנר הוארך משנתיים לשלוש ושל שטרום משנה לשנתיים. שטרום השתחרר ביולי 2019 לאחר תשעה חודשים בלבד, גם כן לאחר שהנשיא קיצר את עונשו כחלק ממתווה החנינות לרגל חגיגות 7 שנה למדינה.
דנקנר החל לרצות את עונשו באוקטובר 2018 ושוכן באגף 10 בכלא מעשיהו, הנחשב ל"אגף המיוחסים". האגף נבנה בשעתו לקראת כניסתו לכלא של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט.
כעבור חודשים ספורים, בפברואר 2019, הגיש דנקנר בקשת חנינה לשרת המשפטים דאז אילת שקד ולנשיא ריבלין, ונימק אותה בעיקר במצבו הרפואי. באמצעות עורכי דינו, ובהם עו"ד אלי זהר ז"ל ועו"ד שני אילוז, הוא תיאר עד כמה מצבו הבריאותי הידרדר מאז שנכנס לכלא ועל הנפילה האישית שחווה, כמו גם את מצבם הבריאותי הרעוע של הוריו – נושאים שלדבריו, לא הוצגו בפני בתי המשפט שגזרו את דינו ולא נשקלו על ידם. הוא סיכם זאת בפשטות כשכתב: "עולמי חרב עליי".
בנוסף תיאר דנקנר את תרומתו למדינה ולחברה במהלך השנים, בעיקר ליישובי הפריפריה, הביע חרטה על המעשים שבהם הורשע, וביקש מהנשיא ריבלין לפעול על פי מידת הרחמים. עורכי דינו ציינו בבקשה כי "מר דנקנר קיבל ומקבל את שורת הדין, מתחרט על האופן בו התנהל, מכיר בטעויותיו ומקבל אחריות למעשיו".
בתחילת דצמבר התברר כי המשטרה מנהלת חקירה נגד דנקנר, שאף הועבר מכלא מעשיהו לאגף מפוקח בבית המעצר ניצן. זאת בעקבות תלונה שהוגשה נגדו על ידי אסיר אחר. על פרטי החקירה והחשדות הוטל צו איסור פרסום שנמצא עדיין בתוקף.
לאחר שהמשטרה עדכנה את בית הנשיא אודות החקירה, הוקפא הטיפול בבקשת החנינה. דנקנר, שיוצג בידי עורכות הדין מיכל רוזן-עוזר ושני אילוז, הכחיש בתוקף את החשדות נגדו.
בתחילת חודש ינואר הודיעה הפרקליטות כי החליטה לסגור את תיק החקירה נגד דנקנר. ההחלטה נעשתה בעילה של חוסר בראיות מספקות. משנסגר התיק חודש הטיפול בבקשת החנינה, מה שסלל את הדרך להודעת הנשיא ולהתייצבותו הבוקר של דנקנר בפני ועדת השחרורים.