חרוט על לוח יתדות: זהו המתכון העתיק ביותר בעולם
מומחים מאוניברסיטת ייל פירשו מתכון שנחרט על לוח בבלי בן 4,000 שנה ומצאו הוראות לתבשיל כבש שמוכר עד היום במטבח הפרסי
כמה אקדמאים דרושים בכדי להכין תבשיל? התשובה תלויה בגילו של המתכון. אם הוא בן 4,000 שנה, כמו זה החרוט על לוח יתדות באוסף הבבלי שאצור באוניברסיטת ייל, צריך קבוצה גדולה: מדעני מזון, היסטוריונים קולינריים ומומחים לכתב יתדות.
- עיריית ניו יורק שוקלת לאסור הגשת כבד אווז במסעדות בעיר
- "ביונד מיט בעמדה חזקה יותר היום מאשר בכל יום אחר בהיסטוריה"
- "מסעדה של זבל לבן": הביקורות ב-yelp שעלו לדיקנית בייל במשרתה
תבשיל הכבש הזה הוא אחד המתכונים העתיקים בעולם ומסתבר שהוא לא רע כל-כך. למעשה יש לו כמה אלמנטים זהים לתבשיל הכבש העכשווי, מה שמראה שלאורך ההיסטוריה אנשים השתמשו במצרכים דומים באותן הצורות.
המתכון עצמו בהחלט דרש קצת פרשנות. על לוח כתב היתדות המקורי היה כתוב בפשטות: "משתמשים בבשר. אתם מכינים מים. אתם מוסיפים מלח גרגרים, עוגות שעורה מיובשות, בצל, בצלצלים פרסיים, וחלב. אתם מועכים ומוסיפים כרישה ושום". (למען האמת, כך היו מנוסחים כל המתכונים עד המאה ה-20. בזמנו, כותבי מתכונים הניחו שכל אחד מכיר את דרכו במטבח.) כעת מדענים מנסים לשחזר, בעזרת שיטות מדעיות של ניסוי וטעיה, את המתכון הזה ועוד שלושה מתכונים נוספים.
המדענים הבינו שהפיזיקה של הבישול לא השתנתה בהרבה וגם עקרונות הבישול הבסיסיים נותרו כשהיו. "אני רואה את אותה הנטייה מהעת העתיקה ועד ימינו אנו,"אמרה ל-BCC היסטוריונית הקולינריה נאוול נאסראללה.
"אנחנו לא מוסיפים רק מלח ופלפל שחור, אנחנו מוסיפים תערובת של תבלינים בכדי להגביר את הארומה ולהגביר את הטעם ואנחנו לא מוסיפים את הכל בבת-אחת, אנחנו מוסיפים את זה בשלבים ומניחים לתבשיל להתבשל על אש נמוכה זמן ממושך."
נאסראללה זוכרת את אימה מכינה תבשיל כבש הקרוי פאצ'ה (Pacha) המשתמש בכל מצרכי המתכון פחות או יותר באותה דרך כמו במתכון לוח היתדות.