סיכום שנה בבורסת ת"א: הנדל"ן קפץ, התקשורת התרסקה ומניית הבורסה חגגה
אז מה קרה בשנה העברית האחרונה? שנת בחירות, פערים במדדים והשפעות מחו"ל (טראמפ); טבע ובזק (שוב) התרסקו; ת"א 35 סיים במגמה שלילית, ת"א 125 במגמה חיובית ות"א נדל"ן זינק; מניות שבלטו: בת"א 35 שיכון ובינוי קפצה ב-68.2%, בת"א 90 אשטרום קבוצה המריאה ב-137%, ובת"א מאוחד אלקטריאון נסקה ב-474.6%; וגם - הושקה מניית הבורסה לני"ע, שקפצה ב-17.9%
- סיכום שנה באג"ח: הבנקים וחברת החשמל עשו את תשע"ט
- סיכום אוגוסט: וול סטריט רשמה את החודש הגרוע ביותר מאז מאי
- בורסת ת"א: בסיכום שבועי - ת"א 35 הוסיף 3.4%, טבע זינקה ב-20%
המדדים, המניות הבולטות והמחזורים
השנה החולפת הייתה פחות מוצלחת למשקיעים במניות המדד המוביל ת"א 35, שירד ב-1.7%, לעומת תשע"ח (15.4%). עם זאת, המשקיעים במניות מדד 90 שקפץ השנה ב-19.1%, ודאי התעודדו לעומת העלייה בתשע"ח (6.9%). הפער הגדול השנה בין שני המדדים המובילים לטובת ת"א 90, אולי דווקא מסמל את אמון המשקיעים בחברות צומחות (כמו שיכון ובינוי שעזבה רק לפני חודשיים את המדד לטובת ת"א 35 בעקבות זינוק מטאורי במנייה), ופחות בחברות הגדולות במשק שאיבדו גם השנה גובה (בזק וטבע).
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ת"א נדל"ן בלט במיוחד עם זינוק של 41.3% השנה. אך מדוע קפץ כך המדד, למרות עליית מחירי הדיור והבעיות הרבות שיש בענף? אולי התשובה נעוצה, בין היתר, בריבית הנמוכה ובשוק שחוזר לפעילות - וזאת רואים ע"פ היקפי המשכנתאות שעולים. ת"א בנקים עלה השנה ב-12.7%, ירידה לעומת תשע"ח (19.1%). לעומת זאת, ת"א נפט וגזבלט בתחתית עם נסיגה של 10%.המחזור היומי הממוצע בשוק המניות הסתכם בכ-1.2 מיליארד, גבוה מהממוצע בשנה שעברה - 1.1 מיליארד שקל.
החל ברבעון השני של תשע"ט, קרי תחילת 2019, נרשמו עליות שערים בכל מדדי המניות המובילים בת"א, בהובלת מניות הנדל"ן, הטכנולוגיה והבנקים הגדולים, לאחר סיום עגום, בארץ ובחו"ל לשנת 2018 - סיום הרבעון הראשון של תשע"ט. לעלייה בת"א 35 תרמו בעיקר המניות הדואליות הנסחרות בנאסד"ק, מניות הנדל"ן ומניות הבנקים הגדולים, שקיזזו את ירידת מניות הפארמה הכלולות במדד ובראשן טבע. לעליית ת"א 90 תרמו מניות הנדל"ן ומניות הטכנולוגיה שזינקו. ריכזנו את המניות הבולטות במדדים:
שיכון ובינוי: המנייה ביצעה מעבר לת"א 35 רק לפני כחודשיים וזינקה בשנה החולפת ב-68.2% ומובילה את המדד. הגורמים שהובילו לזינוק הם תחילת התייצבות הפעילות באפריקה, מינויו של אייל לפידות למנכ"ל בתחילת יוני, ומצגת אופטימית מאוד שפרסמה החברה לאחר הדו"ח השנתי שכוללת את ה־EBITDA הצפוי לחברה מנכסי האנרגיה הירוקה ואת השווי החבוי בקרקעות שבידי שיכון ובינוי נדל"ן. גם ביום האחרון של השנה העברית מובילה המנייה את ת"א 35.
אשטרום קבוצה: המנייה המריאה השנה ב-137% ומובילה את ת"א 90. צמיחה בפעילות של קבוצת אשטרום ברבעון השני, בעיקר במגזרי הזכיינות, הבנייה למגורים והתשתיות בחו"ל, תרמו לנסיקה. הקבוצה סיכמה את הרבעון עם הכנסות של 1.16 מיליארד שקל, עלייה של 22% ביחס לתקופה המקבילה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אלקטריאון: מניית בעלת הסטארט אפ הישראלי אלקטריאון רשמה את העלייה הגדולה ביותר בבורסת ת"א עם המראה של 474.6% (!) בשנה החולפת. החברה, שמפתחת כביש חשמלי, דיווחה רק השבוע כי הטמיעה בהצלחה את המערכת במקטע ניסיוני במתחם שלה בארץ בבית ינאי, שמתפרס על פני 20 מטרים. החברה מתכננת בנובמבר השנה להתחיל בביצוע פיילוט ראשוני בשבדיה בו תסלול כביש עם הטכנולוגיה שלה על פני 1.6 ק"מ. החברה זכתה במכרז מקדמי לבחינת הטכנולוגיה שלה בשבדיה בהיקף של כ-35 מיליון שקלים.
פתיחה משוגעת למניית הבורסה לני"ע: בתחילת חודש אוגוסט הושקה מניית הבורסה וזינקה ב-29% ביום המסחר הראשון שלה וננעלה בשווי של 915 מיליון שקל (לעומת שווי של 710 מיליון שקל שנקבע בהנפקה) - המניה ריכזה מחזור גבוה של 70 מיליון שקל, ה-14 בגודלו בבורסה. בשנה החולפת, קפצה המנייה ב-17.9%.
הורדת הריבית בארה"ב ומלחמת סחר
השפעות מחו"ל על הבורסה המקומית גם לא חסרו, בעיקר מכיוון ארה"ב, וליתר דיוק, הסכסוכים המתמשכים של הנשיא טראמפ עם יו"ר הפד פאוול והריב הבלתי נגמר על הריבית, כמו גם מלחמת הסחר מול סין. השווקים בחו"ל ובארץ נדרכו והגיבו לפני ואחרי כל הודעה של הנשיא בטוויטרספרה בנושאים אלה.
סיכום שנת תשע"ט מחייב התייחסות נפרדת לרבעון הראשון של שנת תשע"ט, שהוא למעשה הרבעון האחרון של שנת 2018. רבעון זה אופיין באירועים משמעותיים בארה"ב כמו תשואות אג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שנסקו לרמה של יותר מ-3% בנובמבר 2018 – הגבוהה ביותר מזה כארבע שנים, וזאת בהשפעת שתי העלאות ריבית הפד ברבע אחוז כל אחת, השבתת הממשל האמריקאי (זוכרים?) והקפאת התקציב, כמו גם התפתחות מלחמת סחר בין ארה"ב לסין. אירועים אלו גרמו בין היתר לצניחת הנאסד"ק ב-18%, וצניחת הבורסות בארה"ב הובילה לירידות שערים בכל הבורסות בעולם כולל שוק המניות בבורסה בתל-אביב.
בתחילת הרבעון השני של תשע"ט, (רבעון ינואר – מרץ 2019) התהפכה המגמה והמסחר בבורסות בעולם, כולל הבורסה בת"א, התאפיין בעליות שערים. בנקים מרכזיים בעולם נקטו במדיניות מוניטרית מרחיבה והורידו את הריביות, וגם הפד הוריד את הריבית זו הפעם הראשונה מאז המשבר הפיננסי ב-2008 ברבע אחוז, פעמיים, ותשואות אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים צנחו לכ-1.7% לקראת סוף תשע"ט לעומת כ-3.0% בסוף תשע"ח. בעקבות זאת, התעוררו ציפיות להותרת הריבית בארץ ללא שינוי ברמה של 0.25% ואף להורדתה.
עליות השערים שהחלו ברבעון השני של תשע"ט בבורסות בעולם וגם בת"א נחלשו במהלך הרבעון האחרון של תשע"ט וזאת בהשפעת התגברות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והתקרבות מועד הברקזיט ועמו החשש ליציאת בריטניה מהאיחוד ללא הסכם. אך לשתי הורדות הריבית ע"י הפד, כאמור, הייתה תרומה חיובית חזקה יותר על המסחר בשווקים.
כבר התרגלנו: עוד שנה עצובה לטבע ובזק
טבע ידעה משברים קשים גם השנה והמנייה התרסקה במעל ל-70%. כל כך הרבה חדשות רעות, אז נזכיר רק חלק: לפני חודש התובע הכללי של וירג'יניה המערבית האשים את טבע כי שיווקה בדרכי הונאה תרופות ממכרות (אופיואידים) שאושרו לטיפול בחולי סרטן בלבד, כתרופות לטיפול בכאבים כרוניים. כמה שבועות קודם פרש סמנכ"ל הכספים, לאחר שטבע חתמה את המחצית הראשונה של 2019 עם הפסד של 794 מיליון דולר. אך כל זה לא הפריע להנהלה לשלם לעובדים בונוס על תוצאות 2018.
בזק, שמחזיקה בפלאפון, אף היא לא ליקקה דבש עם תפוח בשנה העברית החולפת וצנחה בכמעט 50%. למרות החרפת העיצומים בשבוע האחרון מצד העובדים בפלאפון, מניית בזק לא נפגעה, אך הלחץ על כל חברות הסלולר הגדולות, כולל סלקום ופרטנר, בעקבות המחירים המוזלים, הולך וגובר. פיטורים נרחבים לאחר החגים, קריסה או מיזוג, כל אחד מהמקרים עלול להוביל לשינויים מרחיקי לכת בשוק ולעליית מחירים.
קנאביס
אי אפשר שלא להזכיר, אפילו במשפט קצר, את הענף (הלא רשמי) החדש בבורסה המקומית, שהכה גלים בשנה שעברה (תשע"ח): שיגעון הקנאביס נמשך גם בשנת תשע"ט ומניות הקנאביס ידעו עליות (בהתחלה עד פברואר בערך) ואחר כך מורדות. סך הכול התווספו 9 חברות קנאביס חדשות שהכניסו פעילות לחברות מעטפת, ופעילות קנאביס הוכנסה לשבע חברות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
חברות דואליות
בתשע"ט נרשמו למסחר בבורסה ארבע חברות דואליות חדשות הנסחרות בחו"ל: שתי חברות החלו להיסחר בת"א באוקטובר 2018 - IFF, חברה אמריקאית הנסחרת בארה"ב ב-NYSE, שמיזגה לתוכה את "פרוטרום" בעסקת ענק בשווי של כ-23 מיליארד שקל. חברת נוספת היא חיפושי נפט וגז אנרג'יאן הנסחרת בבורסה הראשית בלונדון LSE ומחזיקה, בין היתר, במאגרי "כריש" ו"תנין" שלחופי ישראל. שוויין כיום כ-46.2 וכ-7.5 מיליארד שקל, בהתאמה.
חברה שלישית ורביעית החלו להיסחר בת"א ביולי 2019: באטמ תקשורת - יצרנית מערכות תקשורת וסייבר ומכשור רפואי לבדיקות מעבדה, הנסחרת בבורסה הראשית בלונדון LSE, ואנלייבקס - חברת אימונותרפיה ישראלית בשלב הניסויים הקליניים, הנסחרת בארה"ב ב-NASDAQ. שווין כיום כ-800 מיליון שקל וכ-1.2 מיליארד שקל, בהתאמה.
אג"ח: מדד חדש למשקיעים סולידיים
הבורסה השיקה בתשע"ט, ליתר דיוק ב-1 בינואר 2019, מדד אג"ח חדש - מדד אג"ח ממשלתיות צמודות מדד שפרעונן הסופי צפוי להיות בעוד 15 שנה ומעלה. המדד מיועד למשקיעים אשר מעדיפים להיצמד לאפיקים סולידיים וצופים עליית אינפלציה, וכן למשקיעים אשר מעוניינים בחשיפה למח"מ ארוך.
עלייה של כ-3% במחזורי המסחר באג"ח ממשלתי בתשע"ט: השנה חלה ירידה בפעילות משקיעי חוץ שמכרו אג"ח ממשלתי בסך של כ-2 מיליארד שקל נטו, בשלושת הרבעונים הראשונים של תשע"ט.
ירידה של כ-12% במחזורי המסחר באג"ח חברות בתשע"ט, לאחר עלייה בת חמש שנים ברציפות. בשנת תשע"ט נמשך גל גיוסי האג"ח, וגויסו כ-57.0 מיליארד שקל ע"י הסקטור העסקי בהנפקות והקצאות פרטיות של אג"ח לציבור, -סכום דומה לזה שגויס בשנת תשע"ח.