רשות התחרות מגדירה את התנאים לשיתוף פעולה בין מוסדיים בהסדרי חוב
גופים מוסדיים משתפים פעולה כבר שנים בהסדרי חוב בשוק ההון - כעת נזכרה רשות התחרות לפרסם גילוי דעת שמסדיר את התנאים לשיתופי פעולה כאלה, מבלי שיחשבו כפוגעים בכללי התחרות
הרשות פרסמה היום (ג') גילוי דעת להערות הציבור ביחס לשיתופי פעולה בין גופים מוסדיים, המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור במהלך מגעים להסדר חוב מול החברה שנקלעה לקשיים. בכך, הרשות מחזקת את האפשרות של גופים מוסדיים לשתף פעולה ביניהם.
- האיום הגדול של 2019 בבורסת ת"א: גל חדש של הסדרי חוב
- בנק ישראל מכין הוראה חדשה בנושא הסדרי חוב
- בעניין הסדרי חוב: צריך לתמחר גם את כושר ההרתעה
המהלך נעשה בהמשך למהלכים שאמורים לייצר תשתית לשיתוף פעולה בהצבעות באסיפות כלליות שכבר פורסמו לאחרונה.
לפי רשות התחרות, במקרים של הסדרי חוב, הסתיימו יחסי התחרות בין הצדדים בכל הנוגע למתן האשראי. מהצד השני, שיתוף פעולה בין הנושים עשוי לייעל ולהגביר את סיכויי ההצלחה של הסדר החוב, הן לטובת הנושים והן לטובת החייב.
גילוי הדעת מתווה את העקרונות לבחינת שיתופי הפעולה כאמור, על מנת לוודא שאינם גולשים לתחומים שעלולים לפגוע בתחרות שבין הצדדים. על מנת לחסות התנאים שיאפשרו שיתוף פעולה, על ההסדר לעמוד בתנאים הבאים:
כל עוד מצבו של הלווה לא מעלה צורך בגיבוש הסדר חוב, נאסר על הגופים לשתף פעולה וכל אחד מהם צריך לבדוק עצמאית את מצב הלווה ולוודא האם יש חשש של ממש שהוא לא יעמוד בהתחייבויותיו ורק אז יתאפשר שיתוף פעולה ותיאום. שיתוף הפעולה ככל שיתאפשר, יוגבל אך ורק להצלת האשראי הקיים ולא לצורך העמדת אשראי חדש לחברה בקשיים.
זאת, למעט אם מדובר באשראי שניתן במטרה לשרת את החזר האשראי שנטלה החברה לפני הסדר החוב. כדי ששיתוף הפעולה יחסה תחת הכללים, על המשתתפים לדאוג לכך שהנציגים מטעמם יהיו רק כאלו שרלוונטים והכרחיים להליך ושלא יועבר בין הצדדים מידע שאינו רלוונטי להסדר החוב, וגם ששיתוף הפעולה לא יגביל את הלווה מעבר לנדרש למימוש מטרת ההסדר ובכלל זה לא יגביל אותו מפנייה לקבלת אשראי מגורמים אחרים.
חשוב להדגיש כי גם לפני גילוי הדעת האמור, גופים מוסדיים שיתפו ועוד צפויים לשתף פעולה בהסדרי חוב, אם כי לרוב הם עושים זאת בתיווך של נציג כמו מוסד הנאמן. עם זאת, יש לזכור כי בהסדרי חוב גדולים כמו ההסדר הראשון של אפריקה ישראל ישבו תחת שולחן דיונים אחד מנהלי השקעות בכירים בכל הגופים המוסדיים הגדולים, כשלצידם עורכי דין ונאמנים.
במילים אחרות, רשות התחרות מסירה כאן איזה ערפל סביב האפשרות הזו לשתף פעולה ומבהירה מתי היא לא תראה בשיתוף פעולה כזה כפגיעה בדרישות ההגבלים העסקיים בין מתחרים.