נדחתה עתירן של קשת ורשת לצמצום היקף שידורי תעמולת הבחירות
קשת ורשת טענו שיש לחלק את זמן השידורים בין כלל הערוצים המסחריים, כך שיושווה לזמן הכולל שמעניק תאגיד השידור לבדו; מבין הסיעות, ישראל ביתנו היחידה שלא התנגדה לעתירה
יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, דחה אתמול את עתירתן של קשת ורשת בדבר פירוש סעיף בחוק תעמולת הבחירות.
- בחירות סבב ב': מיליונים על פרסום בשבועיים וחצי
- עוד דרך לחלוב את הקופה הציבורית: "שיטת המיזוג" סידרה למפלגות 54 מיליון שקל
- למתוח את חוק תעמולת הבחירות עד הקצה
קשת ורשת ביקשו שסך כל הזמנים של מועדי שידורי התעמולה מטעם הרשימות והמפלגות המתמודדות בבחירות לכנסת ה-22 וכן שידורי ההסברה מטעם ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, יתחלק בין כלל המשדרים שקיבלו רישיון לשידורי טלוויזיה, ובמצטבר יהיה שווה לזמן השידור שהושת על תאגיד השידור הציבורי.
זאת, בניגוד לפרשנות הנהוגה כיום, לפיה יש לשדר את מלוא זמן שידורי התעמולה בכל אחד מהערוצים שקיבלו רישיון, כפי שהושת על תאגיד השידור הציבורי. כמו כן ביקשו קשת ורשת כי שיבוצם של שידורים אלה ייעשה בשעות שאינן שעות של צפיית שיא, לרבות בשעות הבוקר.
העתירה הוגשה ב-19 ליוני כנגד הסיעות המתמודדות לכנסת, היועמ"ש, הרשות השנייה, תאגיד השידור והערוצים המסחריים הזעירים: 9, 20, 24 ו-'הלא TV'.
קשת ורשת טענו שהוראות החוק אינן מותאמות למצב הקיים, בין היתר בעקבות עלייתם של אמצעי תקשורת במרחב האינטרנט והרשתות החברתיות.
בנוסף, הן טוענות שאחוזי הצפייה בתעמולה הם נמוכים, מה שמצדיק את מעברן לשעות שאינן פריים טיים. זאת ועוד, טוענות התובעות כי יש לבטל את הפטור מתשלום בגין השידורים ולחייב את הרשימות בעלות כנגד הפרסום.
ערוץ 24, ערוץ 9 וערוץ 'הלא TV' תמכו בקבלת העתירה. תאגיד השידור טען שאין לקבל את העתירה ואם תתקבל, יש לנקוט בפרשנות דומה גם ביחס אליו, כך שהיקף השידורים יתחלק בין שלושת ערוציו – כאן 11, כאן חינוכית ומכאן 33 בשפה הערבית.
הרשות השנייה טענה שכל עוד לא שונה החוק אין מקום להיענות לעתירה, אך הוסיפה שיש להתחשב בעותרות ולפזר את שידורי התעמולה לאורך שעות היום. מבין הסיעות, ישראל ביתנו היחידה שהודיעה שאינה מתנגדת לעתירה.
כאמור, השופט חנן מלצר, המשמש כמשנה לנשיאת בית המשפט העליון, דחה את העתירה בטענה כי הפרשנות הנהוגה היא הפרשנות הראויה. מלצר ציין כי שידורי התעמולה תכליתם הנגשת המידע לציבור כך שיוכלו לבצע בחירה מושכלת וכי נדרשת הוגנות ושוויון בין המתמודדים מבחינת החשיפה לציבור במדיומים המרכזיים.
את הרשות השנייה ייצגו עוה”ד דרור גדרון ונגה גל ממשרד אפרים אברמזון.