עוד דרך לחלוב את הקופה הציבורית: "שיטת המיזוג" סידרה למפלגות 54 מיליון שקל
החוק מעניק לכל מפלגה מימון חודשי של 83 אלף שקל, בנוסף על המימון השוטף לכל חבר כנסת; מיזוג המפלגות, שהגיע לשיא בבחירות הנוכחיות, יוצר עיוות ומעניק לרשימה ממוזגת מימון חודשי כאילו מדובר בשתיים, שלוש או אפילו ארבע מפלגות; במקביל, המפלגות משתוללות עם תקציבי הבחירות הרבה מעבר למספר המנדטים שצפוי להן; כיסוי החובות יגיע אחר כך מהמימון השוטף
לאחר הגשת הרשימות לקראת הבחירות לכנסת ה־22 לוועדת הבחירות המרכזית בסוף השבוע, מתברר כי רק שתי רשימות הנמצאות היום בכנסת מונות מפלגה אחת בלבד: ש"ס וישראל ביתנו. כל היתר מאחדות בתוכן 2–4 מפלגות: 3 רשימות כוללת 3 מפלגות כל אחת; 3 כוללות 2 מפלגות, ורשימה אחת כוללת 4 מפלגות.
- המתנה של נתניהו לשקד ולבנט: 8 מיליון שקל להחזר ערבויות
- הקמפיינים של המפלגות יעלו למדינה 178 מיליון שקל
- המפלגות יקבלו מקדמה של 105 מיליון שקל
חיבור של כמה מפלגות לרשימה משותפת בכנסת בשל אג'נדה פוליטית, זהות אינטרסים או אפילו מחשש שלא יעברו את אחוז החסימה בהתמודדות נפרדת - אינו פסול. אבל התרחבות התופעה מחדדת את העיוות הכלכלי שמייצרת שיטת החבירות הטכניות - שכן כל מפלגה בהן ממשיכה לקבל מימון שוטף נפרד מהקופה הציבורית. שיטת מימון כזו עלולה גם לעודד רשימות להתפצל לכמה מפלגות כדי לחלוב עוד כספים מהקופה הציבורית.
מתוקף חוק מימון מפלגות מעניקה המדינה לכל מפלגה בכנסת מימון חודשי של 83 אלף שקל לכל חבר כנסת שלה. אבל בנוסף, לפי החלטה שקיבלו בעבר חברי הכנסת כדי להעשיר את הקופות המדולדלות של מפלגותיהם - מקבלת כל מפלגה עוד 83 אלף שקל לחודש, בלא כל קשר למספר חברי הכנסת שלה. כלומר, מפלגה שלה חמישה חברי כנסת תקבל בחשבון הסופי 498 אלף שקל - כלומר 83 אלף שקל לכל חבר כנסת ועוד 83 אלף למפלגה.
כך, 3 המפלגות המרכיבות את כחול לבן (חוסן לישראל, יש עתיד וכחול לבן) מקבלות כל אחת מימון חודשי שוטף של 83 אלף שקל בנוסף על המימון לפי מספר הח"כים. מדובר ב־249 אלף שקל לחודש ל־3 המפלגות שהן כחול לבן.
תופעה דומה קיימת גם לגבי 3 המפלגות באיחוד מפלגות הימין בראשות איילת שקד (הבית היהודי, הימין החדש והאיחוד הלאומי) וכן אצל 3 המפלגות המרכיבות את המחנה הדמוקרטי: מרצ, ישראל דמוקרטית והתנועה הירוקה.
המימון החודשי הנוסף ל־4 המפלגות המרכיבות את הרשימה המשותפת (חד"ש, רע"מ, תע"ל ובל"ד) מגיע ביחד ל־332 אלף שקל.
העלות של מימון מפלגות חודשי של המפלגות בכל אחת מהרשימות המורכבות משתי מפלגות היא 166 אלף שקל (נוסף למימון לפי ח"כ). המדובר במפלגות העבודה וגשר המתמודדות ביחד, הליכוד וכולנו, וכן אגודת ישראל ודגל התורה המרכיבות את יהדות התורה.
כך, העלות לכנסת של התשלום הכפול, המשולש והמרובע החודשי שמשלמת הכנסת למפלגות (נוסף על המימון החודשי השוטף לפי מספר חברי הכנסת) היא כמיליון שקל בחודש, כלומר כ־54 מיליון שקל לקדנציה.
התופעה הזו של מתן יחידת מימון חודשי נוספת לכל מפלגה, גם אם היא רצה ברשימה עם מפלגות נוספות, תרמה בין היתר להתמודדות הנפרדת של שרת הבינוי והשיכון ח"כ יפעת שאשא ביטון כסיעת יחיד של כולנו ברשימת הליכוד. לאחר שראש המפלגה משה כחלון, שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן (וגם הח"כית לשעבר טלי פלוסקוב) פרשו ממנה תמה פעילותה הפוליטית העצמאית של כולנו, ובליכוד ובכולנו מדברים על הסכם למיזוג סופי שלה בליכוד - אבל רק בתום הקדנציה הבאה של הכנסת. זאת כדי שכולנו תוכל לכסות את חובותיה לכנסת: 5.7 מיליון שקל.
המהלך המתבקש הוא לשנות את החוק ולקבוע כי כל רשימה - ולא משנה מכמה מפלגות היא מורכבת - תקבל סכום חודשי קבוע של 83 אלף שקל למימון פעילותה, בנוסף למימון שהיא מקבלת עבור כל ח"כ. סכום זה יתחלק בין כל המפלגות שברשימה, בהתאם למספר הח"כים של כל אחת מהן. החיסכון של 54 מיליון שקל שיושג הוא לא עצום במונחים ציבוריים, אך המהלך היה משדר דוגמה לציבור בעיקר בעת של קיצוצים וגירעון תקציבי עמוק.
הקשר למנדטים מקרי בהחלט
כך משתוללות המפלגות עם תקציבי הבחירות
מרבית המפלגות נוהגות ערב הבחירות להגדיל את תקציב הבחירות שלהן, בתקווה לגרוף יותר ויותר מנדטים. אבל אם השאיפה הזו לא מתממשת הן נאלצות בסופו של תהליך לממן את הגירעון שנוצר בתקציבן באמצעות שיעבוד כספי מימון המפלגות השוטף שהן מקבלות מהכנסת לכל אורך הקדנציה הבאה. כך במקום לקיים פעילות פוליטית שוטפת, כינוסים וקשר עם הציבור במהלך הקדנציה, הן נאלצות להפנות את הכסף להחזר חובות מהבחירות.
מהסכמים שנערכו בשבוע שעבר בין המפלגות המתמודדות ברשימה אחת עולה שהמפלגות קבעו תקציבים גבוהים יחסית שיחייבו אותן להשיג מנדטים רבים. אחרת יאלצו לשעבד את תקציב מימון המפלגות השוטף בכנסת ה־22.
תקציב הבחירות של העבודה־גשר בבחירות הקרובות הוא 16 מיליון שקל. הצדדים סיכמו שאם יגדילו את תקציב הבחירות מעבר ל־16 מיליון שקל, מפלגת העבודה תישא לבדה בהפרש התקציב המוגדל. אולם כדי שהעבודה־גשר תקבל 16 מיליון שקל היא צריכה להשיג 10 מנדטים.
הסקרים האחרונים מנבאים לרשימה 6 מנדטים שפירושם מימון בחירות של 10.4 מיליון שקלים בלבד מהכנסת. עוד סוכם כי גשר תישא בחלק מהוצאות הקמפיין של הרשימה: אם הרשימה המשותפת תשיג 6 מנדטים, חלקה של גשר בתקציב יעמוד על 200 אלף שקל. מאחר שאורלי לוי אבקסיס ממוקמת במקום השני ברשימה ותקבל יחידת מימון בחירות של 1.384 מיליון שקל, היא תוכל להשאיר לכיסוי הכספים לערבים 1.184 מיליון שקל. גשר צברה בבחירות לכנסת ה־21 חוב לערבים בהיקף של 1.26 מיליון שקל.
בנוגע למימון השוטף, העבודה וגשר יקבלו מימון שוטף נפרד בהתאם למספר המנדטים שלהן. הדבר נועד לסייע להן לפתור את גרעונות העבר. לעבודה יש גירעון של 4.5 מיליון שקל.
תקציב הבחירות של המחנה הדמוקרטי עומד על 15 מיליון שקל. אם המפלגה תשיג 10 מנדטים היא לא תיכנס לגירעון שיצטרך להיות ממומן מהתקציב השוטף. המחנה הדמוקרטי קיבלה בסקרים האחרונים בסוף השבוע 7 מנדטים שפירושם מימון בחירות של 11 מיליון שקל בלבד. התקציב ימומן בדרך הבאה: מרצ 6 מיליון שקל, ישראל דמוקרטית 6 מיליון שקל, והתנועה הירוקה 3 מיליון שקל. בהסכם נקבע כי הוצאות שבוצעו על ידי המפלגות לפני עריכת ההסכם ביניהן יכוסו על יד כל אחת מהן בנפרד.
ההסכם בין המפלגות שמרכיבות את רשימת הימין המאוחד בראשות איילת שקד מגלה שתקציב הבחירות של המפלגה הוא 8 מיליון שקל. כיום יש למפלגה 5 מנדטים, כלומר כדי לגייס את הסכום היא זקוקה לפחות ל־5 מנדטים, כשהסקרים מנבאים לה 11 מנדטים.