$
נדל

פינוי שדה דב שווה לאמנון רובינשטיין 80 מיליון שקל

מסמכים שהגיעו לידי כלכליסט מספקים הצצה לזהות בעלי הזכויות ברובע המגורים שייבנה על שטחו של שדה התעופה שפונה, ולשוויין הצפוי. בין בעלי הקרקעות, ישנה גם שותפות מפתיעה בין משפחות בורוביץ וכצמן

אמיתי גזית 07:2624.07.19

מסמכים שפורסמו השבוע מספקים הצצה ראשונה לזהות בעלי הזכויות ברובע המגורים שייבנה על חורבות שדה דב ולשוויין הצפוי. בין היתר אותרו בהם זכויות בשווי עשרות מיליוני שקלים למשפחתו של פרופ' אמנון רובינשטיין ולקבוצת אנשי עסקים בנאמנות יזם הנדל"ן עמוס מימון, וזכויות במיליוני שקלים לדדי בורוביץ, ליהלומנים פנחס וציון פוזיילוב, וזכויות בהיקף קטן יותר לעודד כצמן, אחיינו של בעל השליטה בגזית גלוב חיים כצמן.

 

 

 

הטיסות בשדה הופסקו לפני שלושה שבועות ורשות מקרקעי ישראל מאיצה כעת את ההליכים לאישור תוכנית הבנייה. בתחילת השבוע הופקדו מסמכים של תוכנית הבנייה למתחם הראשון מתוך שלושה, מתחם אשכול, כשאת ההתנגדויות לתוכנית או לחלקים ממנה ניתן יהיה להגיש ב־60 הימים מרגע הפקדת המסמכים. לפי הערכות, הדיונים בהתנגדויות יימשכו מספר חודשים ובסיומם התוכנית תקבל תוקף, ותונח תשתית תכנונית להוצאת היתר בנייה ראשון.

 

פרופ' אמנון רובינשטיין פרופ' אמנון רובינשטיין צילום: עמית מגל

 

יהלומנים לצד אנשי עסקים

 

עיון ברשימת הנהנים הפרטיים מזכויות בנייה בשטח מעלה כי לחברת הירקון השייכת לאשתו ואחיו של שר החינוך לשעבר פרופ' אמנון רובינשטיין, יש זכויות בשווי של 80 מיליון שקל, שמאפשרים לבנות כ־60 דירות. זהו נתח קטן יחסית להיקף הזכויות שמחזיקה החברה בתוכנית המקודמת מצפון לשדה דב (תא 3700) ובה יש לחברת הירקון זכויות השוות כ־1.4 מיליארד שקל ומאפשרות לבנות מעל ל־1,000 דירות.

 

חברת הירקון הוקמה ב־1964 בהחלטת ממשלה כדי לפתח את צפון־מערב תל אביב והיתה בשליטת העירייה והמדינה. ב־1966 מינהל מקרקעי ישראל נתן לחברה אופציה לקניית 1,444 דונם ללא מכרז באזור התוכנית. האופציה הזו מומשה לאורך שנים. בראשית שנות התשעים החברה נרכשה על ידי בני משפחת רובינשטיין - רוני אשתו, וגיורא אחיו. באותה עת היה אמנון רובינשטיין חבר כנסת מטעם מפלגת שינוי.

 

קבוצת אנשי עסקים אנונימית מחזיקה בזכויות בשווי 20 מיליון שקל במתחם אשכול, הרשומות בנאמנות על שמו של יזם הנדל"ן עמוס מימון. מימון מספר ל"כלכליסט" כי הקבוצה שהוא עומד בראשה רכשה בשטח 5.5 דונם בשנת 2006, כך שהיקף זכויותיהם בשלושת המתחמים שווה כיום מעל ל־50 מיליון שקל. את יתר הזכויות יקבלו בתוכניות שיקודמו בשני המתחמים הצפוניים. כמו כן לאחים היהלומנים פנחס וציון פוזיילוב מגרש קטן בשטח שדה דב, והוקצו להם בתוכנית זכויות השוות לכ־5 מיליון שקל.

 

לחברה בשם גלובל כנפיים ליסינג יש חצי דונם שהקנה לה בתוכנית זכויות בשווי 3 מיליון שקל. מדובר בחברה אחות לחברת התעופה אל על, שתיהן שייכות לחברת הציבורית כנפיים אחזקות בשליטת דדי בורוביץ. החברה הזו חולקת את המגרש עם שותף מסקרן: עודד כצמן בנו של עו"ד דביר כצמן - ואחיינו של חיים כצמן בעל השליטה בגזית גלוב. לכצמן שטח השווה כמה מאות אלפי שקלים.

 

 

שדה דב לאחר סגירתו שדה דב לאחר סגירתו צילום: אוראל כהן

 

כמה דירות למדינה

 

התוכנית לרובע שדה דב חולשת על פני 1,700 דונם ומאפשרת בנייה של 16 אלף דירות. אחד המסמכים המסקרנים בתוכנית הוא טבלאות האיחוד וחלוקה, שבהם מחולקים המגרשים למאות בעלי הזכויות בשטח לפי המשקל היחסי של זכויותיהם בכל אחד משלושת מתחמי הבניה.

 

מתחם אשכול, הנמצא בפאה הדרום מזרחית ותוכניתו היא זו שמקודמת בוועדה למתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), חולש על שטח של 341 דונם ובו זכויות השוות 6.7 מיליארד שקל. כך להערכת שמאי המקרקעין יוני צ'ארניאבסקי, שערך את טבלאות האיחוד וחלוקה עבור רמ"י. שווי זה נגזר מ־4,176 דירות שאפשר לבנות בשטח, 31 אלף מ"ר למסחר, 201 אלף מ"ר למשרדים, ו־17 אלף מ"ר למלונאות.

 

צ'ארניאסקי חילק סל זכויות זה בין כ־500 פרטיים בעלי זכויות; וכן מנהלי הגוש הגדול, עורכי דין שמנהלים בנאמנות זכויות של כאלף איש שזהותם אינה ידועה כיום; המדינה ועיריית תל אביב.

 

המדינה מקבלת סל זכויות השווה ל־2,743 דירות, כשבפועל היא תוכל לבנות כ־2,300 דירות: שאר זכויות הבנייה מיועדות למלונאות, משרדים ומסחר. מנהלי הגוש הגדול יקבלו זכויות בשווי 1,489 יח"ד, בפועל יוכלו לבנות 1,319 יח"ד. לתל אביב הוקצו שטחים לבניית 226 דירות להשכרה ארוכת טווח בהישג יד. הדירות לא קוזזו מסל הזכויות, וניתנו מתוך השטחים שמיועדים לשימוש ציבורי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x