ראש עיריית ירושלים רוצה לקדם תוכנית פינוי בינוי ענקית במסלול מהיר; המתנגדים: "מהלך דורסני"
מדובר בפינוי בינוי ברחוב נוריות הכולל מבנים במצב פיזי ירוד, כשבמקומם מתוכננים מגדלי מגורים עם כ-1,800 דירות חדשות. מוסדות התכנון מתנגדים לקידום התוכנית בהליכים מהירים בותמ"ל
- פינוי בינוי בנס ציונה: 530 דירות חדשות
- מימושים נמוכים: לאלפי דירות שאושרו לפינוי־בינוי אין היתר
- לא מחכים לממשלה: קבינט הדיור יתבקש לאשר 7 מתחמים חדשים של פינוי בינוי
שכונת קרית מנחם ממוקמת בדרום מערב העיר וכוללת אוכלוסייה הטרוגנית עם קהילות מעורבות, חילוניות, מסורתיות ודתיות לאומיות, המתגוררים ברובם במבנים במצב פיזי ירוד. התוכניות מיועדת למתחם הנוריות, שסומן בתוכנית האב של האזור כמוקד להתחדשות עירונית. בשלוש השנים האחרונות החלה החברה העירונית להתחדשות עירונית מוריה בתכנון מקדים למתחם, כשהתוכנית מתקדמת ונידונה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במינהל התכנון.
עם זאת במכתב ששלח שלשום (ג') ראש העיר, משה ליאון, לסמנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, עינת גנון, הוא מבקש להעביר את המשך הקידום של התוכנית לוותמ"ל, המאשרת כיום גם מתחמים של התחדשות עירונית. כפי שמצוין במכתב: "בנוסף לבשלות התכנונית, למורכבות החברתית ולמצב הפיזי הירוד, עיריית ירושלים נדרשת להגדיל במהירות את היצע יחידות הדיור למגורים בעיר. מדובר בתפנית משמעותית מבחינת תוספת יחידות הדיור לעיר".
עופר ברקוביץ', יו"ר האופוזיציה במועצת העיר מטעם תנועת התעוררות ומי שהיה שותף להליכי גיבוש התוכנית כחבר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, מתנגד ליוזמה הזו בתוקף. "מדובר בפרויקט מאוד מורכב, שמייצר עומסים גבוהים על הרחוב", הוא מציין. "החשיבה שם היא חברתית, תוך רגישות לאוכלוסייה המקומית. השאלה כיצד לא יוצרים ג'נטריפיקציה ושומרים על איכות החיים בפרויקטים הללו היא נקודה קריטית".
על הכוונה להעביר את התוכנית לאישור הוותמ"ל הוא אומר: "המהלך הזה דורסני ועלול לגרום לעומסים עוד יותר גדולים בשכונה, תוך פגיעה בשטחי ציבור פתוחים וערכיים, ופגיעה חמורה יותר בתושבים, בשל הניסיון לקדם תוכנית יותר מאסיבית בותמ"ל, על חשבונם. התחדשות עירונית זה תהליך עדין, אך במקום לנהל אותו בצורה רגישה, מבקשים להפקיר אותו למאוויים של הוותמ"ל, שהרבה פחות קשוב לרצונות התושבים. זו טעות אסטרטגית בניהול הליכי התחדשות עירונית, לא זו הדרך לקדם אותם".
גם במוסדות התכנון מביעים התנגדות. בחוות דעת ששלחה מתכננת מחוז ירושלים, שירה תלמי, למנכ"לית משרד התכנון דלית זילבר וליו"ר הוועדה המחוזית בירושלים, עמיר שקד, היא מבקשת לדחות את העברת התוכנית לאישור הותמ"ל והותיר את קידומה בוועדה המחוזית.
במכתב מצוין בין השאר כי התוכנית מצמצמת את היקף השטחים הפתוחים בשכונה, בהם תוכניות לבניית בית ספר בשטחה של גינה ציבורית פעילה ומתפקדת בשם גן מקסיקו, ולבניית שני גני ילדים על חשבון גינה עירונית חדשה המוקדשת לזכרו של אחד מתושבי השכונה (גן אייל משה). "מאחר שמדובר בסביבה העוברת התחדשות וציפוף משמעותיים, לא סביר שהיקף השטחים הפתוחים בה יופחת וכן ששטחים פתוחים קיימים, מפותחים ומתפקדים המהווים חלק מהזהות של המקום יהפכו לשטחים מבונים", מציינת תלמי.
עוד מצוין במכתבה, כי התוכנית לא כוללת שילוב מספק של שטחים ציבוריים במבני מגורים, וכי הבנייה המתוכננת כוללת גם מבנים של 31 קומות, גובה חריג ביחס לתוכנית האב ולכך, שאין מוקדי תחבורה ציבורית ושטחים פתוחים מספקים בקרבת מקום. "חוסר היכולת של התכנית להתמודד עם הבעיות שהועלו, ומאידך, ההיכרות המעמיקה של לשכת התכנון והוועדה המחוזית את המרחב והשחקנים השונים הפועלים בו, לצד היכולת המוכחת שלהן בקידום יעיל ומהיר של תכניות התחדשות המציעות מתווה איכותי להתחדשות לצד שיפור של המרחב הציבורי מוביל אותי למסקנה כי יש לקדם את התכנית במסגרת הוועדה המחוזית", היא מסכמת.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "מזה שלוש שנים שעיריית ירושלים פועלת במתחם, בשיתוף ציבור מלא ובשקיפות מול נציגות הדיירים והמינהל קהילתי ותמשיך לעשות כך גם בהמשך ההליכים התכנוניים. חשוב להדגיש כי הטענה לפיה לא תהיה אפשרות להגיש התנגדות לתכנית אינה נכונה. יש לציין כי התוכנית שהוגשה לותמ"ל קיבלה את הסכמת הגורמים המקצועיים בעירייה, מתכננת המחוז, רשות מקרקעי ישראל וכל גורמי התכנון הרלבנטיים, והיא נותנת מענה נרחב לסוגיית שטחים פתוחים, מוסדות ציבור, תנועה, חנייה וסביבה".