מיינדפולנס: הטרנד החדש שנועד לעזור לעובדי ההייטק להתמודד עם הלחץ
תשכחו מיוגה וקבוצות ריצה, הטרנד שהגיע באיחור אופנתי מארה"ב לחברות ההייטק הישראליות הוא "מודעות קשובה" - שיטה שמקורותיה בבודהיזם ועברה התאמה לעולם המערבי - המבטיחה לעובדים הפחתת לחצים, הגברת האושר, הריכוז והביצועים בתרגול של עשר דקות ביום
קריירה בהייטק היא נחשקת ומתגמלת אבל גם תובענית וכרוכה בעבודה בסביבה עם קצב מהיר ולחץ. במציאות שבה חברות ההייטק מתחרות על הטאלנטים בין היתר באמצעות תנאי עבודה ו'פינוקים' שעובדים בתעשיות אחריות יכולים רק לחלום עליהם, מדי פעם מגיע טרנד חדש שנועד לשפר את חיי העובדים, לעזור להם להתמודד עם העבודה המלחיצה וכפועל יוצא גם לשפר את תפוקותיהם ויעילותם. פעם זה היה מסאז'ים, קבוצות ריצה ויוגה והיום זה הטרנד שהגיע באיחור אופנתי לישראל - המיינדפולנס.
- קאמבקים: מקור הטאלנטים החדש-ישן בהייטק
- 67% מהטאלנטים בהייטק מעוניינים ברילוקיישן; היעד המועדף - לונדון
- פערים עצומים: ציפיות השכר של עובדי ההייטק מול המציאות
מיינפולנס, או בעברית "מודעות קשובה" נחשבת היום לאחת השיטות הפופולאריות להגברת מיקוד ואושר והפחתת לחצים. השיטה מלמדת לשים לב לרגע הנוכחי באופן מכוון ללא שיפוטיות - דבר אותו משיגים באמצעות אימון ותרגול. מקורות השיטה בבודהיזם והיא עברה התאמה לעולם המערבי. לא מדובר במדיטציה, למרות שכחלק מהאימון מתרגלים מדיטציה, מסבירה נעמה קטן, מדריכת מיינדפולנס. "זה תרגול שמטפח קשיבות ותשומת לב ויש יותר ויותר מחקרים שמראים שתרגול מיינדפולנס מוביל להפחתת לחצים, הגברה של ריכוז וביצועים בתוך עולם העבודה".
קטן גם חוקרת את הנושא במסגרת הפקולטה לניהול באוניברסיטת חיפה ומצאה שמיינדפולנס משפיעה על 'חוללות עצמית' - האמונה של אנשים ביכולתם לבצע משימות שונות וכן על תחושת הלכידות הצוותית. "אנחנו חושבים בין 20 ל-70 אלף מחשבות כש95% מהן חוזרות על עצמן. זה התשה למוח ואנחנו פחות נוכחים ברגע. מיינדפולנס מסייע לנו להיות יותר בכאן ועכשיו ופחות במחשבות טורדניות. מחקר שנערך בהארוורד ופורסם בסיינס מצא שאין קורלציה בין הפעולה לבין רמת האושר. מהמחקר עולה שמה שמשפיע על האושר שלנו זה היכן נמצאת המחשבה. כשהיא נמצאת ברגע הזה אז אנחנו הכי מאושרים", היא אומרת.
במקומות עבודה קורס מיינדפולנס שמעבירה קטן הווא קורס בן 8 מפגשים של שעתיים ב-MBSR (מיינדפולנס בייסד סרטס רידקשן, הפחתת לחץ מבוססת מיינדפולנס) והמשתתפים מתבקשים לתרגל 10-20 דקות ביום באופן פרטי בבית. אבל זה קורס שהוא לגמרי וולנטרי וחייב להיות כזה. "אי אפשר לכפות על משתתף להגיע לקורס מיינדפולנס כי זה לא יסייע בשום צורה. זהו תהליך שיש בו עבודה אישית ועבודת עומק שיכול ליצור שינוי עמוק בחיי העובדים".
תרגול מדיטציה ומיינדפולנס במקומות עבודה בארה"ב הפך לפופולארי וכבר לפני שלוש שנים 22% מהמעסיקים הציעו לעובדים תוכניות מיינדפולנס, כך לפי מחקר של פידליטי אינבסטמנטס. התעשייה של לימודי ותרגול מיינדפולנס מגלגלת בארה"ב 1.1 מיליארד דולר - ומהווה 7.4% מתעשיית הטיפול והרפואה האלטרנטיביים המגלגלת 15.1 מיליארד דולר. הראשונות לאמץ את השיטה היו חברות ההייטק כמו גוגל, לינקדאין ואפל ואחריהן הצטרפו גם חברות כמו ג'נרל אלקטריק ויונילבר. בישראל, הטרנד בחיתוליו וגם פה הראשונות לאמץ אותו הן חברות ההייטק.
בחברת נטורל אינטליג'נס למשל, הנושא של מיינדפולנס הגיע מלמטה - מהעובדים. "הכל התחיל לפני כשנה ששלושה עובדים דיברו על לחץ בעבודה ואיך מתמודדים עם זה ועובד אחד שנחשף למדיטציה ארגן קבוצה והם החליטו לעשות את זה רבע שעה ביום. זה הזמן שלוקח לצאת להפסקת קפה או סיגריה ולאט לאט זה עבר מפה לאוזן וגדל ומשניים שלושה אנשים הם הפכו להיות בין 10-12 שתרגלו מדיטציה בחדר המנוחה שלנו", מספרת רותם פיינגולד, מנהלת גיוס בחברת "נטורל אינטליג'נס". לאט לאט החדר הפך להיות קטן מדי ולפעמים היה גם תפוס על ידי אנשים שנחו בו. לכן, החברה החליטה לקראת המעבר למשרדים חדשים לבנות חדר מיינדפולנס ייעודי שמעוצב עם כריות ומערכת מולטימדיה על מנת שניתן יהיה לשמוע את הדמיון המודרך וכל מה שכרוך בתרגול. החדר יכול להכיל עד 20 אנשים ובדרך כלל משתתפים 16 בכל מפגש.
"אני לא יודעת אם יש דרך כמותית לבדוק את ההשפעה של מיינדפולנס על התפוקה אבל דיברתי עם עובדים וכולם אומרים שזה משפר את התפוקה. התכנתים אומרים שהם מתכנתים יותר טוב בזכות זה ושההספק שלהם יותר גבוה. מדובר על אסופה של אנשים שכל אחד מגיע מצוות אחר, זה מאפשר להם להיפגש עם אנשים אחרים מהחברה והם מעידים כי הם יצירתיים יותר, מספיקים יותר, רגועים יותר. רק להתנתק ממסכים לרבע שעה רק זה כשלעצמו מרענן", אומרת פיינגולד.
עכשיו התחילו בחברה גם לעשות סדנאות מיינדפולנס של ארבעה מפגשים של שעה והעובדים יוכלו להרשם לסדנה, בהובלת והנחיית עופר שני, יזם אינטרנט ולאחרונה גם יזם של סדנאות ייחודיות בתחום לקהלים שונים. ״מדיטציה היא כלי שמאפשר לכל מי שעובד בסביבה הישגית ומלחיצה לפתח מרחב פנימי של שקט שבסופו של דבר מביא לביצועים טובים יותר בעבודה. בסדנאות אנחנו משלבים טכניקות מעולמות הבודהיזם, אימון גלי מוח, תאי צ׳י ודמיון מודרך - ומייצרים אצל האנשים חופש לבחור איך להגיב לדרמות שהם נתקלים בהן בחיים שלהם״, אומר שני.
בסיסקו מציעים לעובדים מפגשי מיינדפולנס שבועיים במשרד, תכנית מדיטציה online שעובדים יכולים להתחבר אליה מרחוק ולתרגל יחס מיינדפולנס והרצאות שונות בנושא. "ידוע שבעולם ההייטק עובדים מתמודדים עם קצב עבודה מהיר, ערוצי תקשורת מרובים, ריבוי משימות ואף הצפה, לחץ ושחיקה. אנחנו מבינים שלא מספיק להעניק לעובדים הטבות בריאות בתחום הפיזי ויש מקום משמעותי גם לפן המנטאלי", אומרת שני גינת, סמנכ"לית משאבי אנוש בסיסקו ישראל. עובדים בחברה שמשתתפים בקורס מיינדפולנס אף משלבים את עקרונות השיטה בישיבות, שיחות ועידה ובשגרת העבודה.
ברשת מתחמי העבודה המשותפים Urban Place גם כן מתכננים להצטרף לטרנד ולהשיק בשלושת המתחמים שלה פרויקט מיינדפולנס. אלאונור וייל, שתרכז את התכנית ברשת, אומרת כי "המטרה שלנו היא לגרום לאנשים שעובדים בתנאי לחץ גבוהים להכיר בדרך אחרת. לא לשנות את חייהם אבל לגרום להם לעצור שנייה במהלך יום עבודתם העמוס, לשבת עם מורה שידריך אותם ולהיכנס פנימה. לאורך כל השיעור והתרגול צצות לנו מחשבות והלחצים שאנו עומדים בהם ואנחנו לומדים להסתכל עליהם מבחוץ ולא להיסחב אל תוך המצב השלילי. כשמתרגלים בכל יום קורים דברים מדהימים . אחרי חצי שעה של מדיטציה על פי שיטת המיינדפולנס, המוח שלנו עובד בצורה אחרת לגמרי ולאורך הזמן. אם מתמידים בתרגול, הפוקוס משתפר, מערכות היחסים שלנו עם משתנים, כושר הריכוז והיצירתיות משתפר. אני מאמינה שבקרוב נשמע יותר ויותר על השיטה הזו בארץ, בארצות הברית ניתן לראות מקומות שמלמדים מיינדפולנס בכל פינה, זה כבר חלק מהיום יום, כמו לאכול בריא".