האם כל חברה בעולם צריכה לאמץ את "חוק רוני?"
בכל ארבע הליגות הבכירות של אנגליה נותרו רק ארבעה מאמנים שהם שחורים או אסייתים. זו סיטואציה לא ממש מחמיאה עבור התדמית של הכדורגל האנגלי - שרואה את עצמו ככדורגל שנלחם באופן אקטיבי נגד אלימות וגזענות. ולכן, בשבוע שעבר החליטו בארגון הליגות האנגליות מתחת לפרמיירליג (EFL) לאמץ את "חוק רוני" ולחייב מועדונים להזמין לראיונות עבודה לפחות מועמד אחד ממיעוט אתני
כשכריס יוטון, מנג'ר ברייטון, פוטר בסוף העונה - הפרמיירליג נותרה רק עם מאמן אחד שהוא "מאמן BAME", שזה black, Asian, and minority ethnic. כלומר, מאמן לא לבן - שחור, אסייתי או ממיעוט אתני אחר. 19 מ-20 מאמנים בפרמיירליג הם גברים לבנים.
- יום הגזענות הבינלאומי: 48% מהישראלים טוענים שאלימות מונעת מהם מלהגיע למגרשי הכדורגל
- החרדות של ה-NBA התעוררו עם בחירתו של דונלד טראמפ
- המועמדים לתפקיד מאמן נבחרת אנגליה הבא יהיו גם שחורים ואסייתים
בכל ארבע הליגות הבכירות של אנגליה נותרו רק ארבעה מאמני BAME: נונו אספיריטו סנטו מוולבס, סול קמפבל ממקספילד, קית' קרל מסטיבנג' ודינו מאמריה מסטיבנג'. זו סיטואציה לא ממש מחמיאה עבור התדמית של הכדורגל האנגלי - שרואה את עצמו כתחום שעומד בחזית המאבק נגד אלימות וגזענות. ולכן, בשבוע שעבר החליטו בארגון הליגות האנגליות מתחת לפרמיירליג (EFL) לאמץ את "חוק רוני" ולחייב מועדונים להזמין לראיונות עבודה לפחות מועמד אחד שהוא BAME. המטרה היא "לסייע להתמודד עם ייצוג מופחת של מאמנים ממיעוטים". לפי ה-EFL: "המחויבות עכשיו פורמלית והעקרון שהיא מקדמת היא לספק יותר הזדמנויות למועמדים BAME על ידי התחייבות של המועדונים שהם יראיינו לפחות מועמד אחד לכל תפקיד בכיר בקבוצה".
החוק נקרא "חוק רוני" על שם דן רוני, הבעלים לשעבר של פיטסבורג סטילרס מליגת הפוטבול של ארה"ב, שבשנת 2003 הוביל ועדה שגרמה ל-NFL, ליגת הפוטבול של ארה"ב, לקבוע את החוק שמחייב לראיין לפחות מאמן שחור אחד בהליך הראיונות עם מועמדים לאימון. זה קרה לאחר שעורכי דין של עמותות לזכויות אדם הראו לבעלים ולקבוצות נתונים שמוכיחים כי מאמנים שחורים לא מקבלים הזדמנויות לראיונות עבודה למרות הישגים ויכולות אימון מוכחות. אחת מהסיבות העיקריות לחוק רוני, והבעלים הודו בזה, היא שאת הג'נרל מנג'רים, המאמנים ונשיאי הקבוצות ממנים מתוך קבוצת אנשים שהם מכירים. כשרוב הבעלים הם עשירים לבנים, כך גם קבוצות החברים והמקורבים שלהם - בדרך כלל. זה הוביל לתרבות של הענקת תפקידים לאנשים שלא בהכרח הכי טובים לתפקיד מבין המועמדים הפוטנציאליים, אלא פשוט נראים כמו הבעלים.
מאז חוק רוני, מספר המאמנים השחורים עלה מ-9% מכל המאמנים לכ-25% מכל המאמנים. פתאום, אחרי שהכריחו את בעלי הקבוצות, להסתכל מעבר לאף שלהם - הם גם גילו מאמנים מוכשרים שלא נראו כמוהם. מאז היו ירידות ועליות במספר המאמנים השחורים ב-NFL ואחת מהביקורות על החוק היא שהראיון עם מאמן שחור הפך רק ל"בירוקרטיה בלבד". כמו כן, רק קבוצה אחת נמצאה אשמה בעבירה על חוק רוני כאשר מאט מילן, הג'נרל מנג'ר של דטרויט ליונס, נקנס ב-200 אלף דולר על כך ש"לא מילא תפקידו" ולא הזמין מועמד בן מיעוטים בהליך הראיונות המקובל. לאחר שמילן נקנס, הקבוצות קיבלו הודעה שהקנס יעלה ל-500 אלף דולר - שזה סכום גבוה אבל לא באמת גדול עבור מולטי-מיליונרים ומולטי-מיליארדרים שמחזיקים בקבוצות. החוק עדיין עובד ב-NFL: מאמנים שחורים מקבלים צ'אנסים שלא היו מקבלים לפני החוק. זו היתה מטרתו.
ג'ון בארנס, בשיחה לכלכליסט, לא היה ממש היה בעד חוק רוני בכדורגל. הוא טוען שהוא רק פלסטר לפגם הרבה יותר עמוק בחברה הבריטית (והמערבית בכלל). "כמה מחברי תקשורת המיינסטרים הם שחורים? כמה מהאנשים שמקבלים החלטות הם שחורים?" אמר. "חוק רוני בכדורגל בלבד נועד לשכנע אנשים גזענים שהם לא גזענים. נכון, כבר לא זורקים בננות על שחורים במגרשים - אבל זה בגלל שמי שגזען במשך שישה ימים בשבוע מגיע לכדורגל ושותק, זה לא בגלל שהוא לא גזען. כדי להילחם בגזענות צריך לשנות תפיסות ישנות. אז כן, יבעטו אותך מחוץ למגרש אם קראת לי 'ניגר', אבל אפילו אתה חבר של שחור, גם אם שחקן שחור הוא הגיבור שלך, אפילו אם אתה נשוי לשחורה - אם התחושה הראשונה שלך כשאתה רואה איש שחור ברחוב היא חשש, אז אתה גזען בתת־ההכרה. חברים לבנים שלי אמרו לי פעם 'אני לא רואה אותך כשחור' - או.קיי, אז איך אתם רואיחם אותי, כלא שחור? אני שחור. מה זה אומר שאתה לא רואה אותי כשחור? זה אומר שאתה עדיין עושה הבדלה בין שחורים ללבנים. חוק רוני בכדורגל לא ישנה כלום אם לא יהיה חוק רוני בכל החברה כי על פי התפיסה הגזענית, אנחנו השחורים טובים בספורט ובריקוד - וזה בסדר שנצליח בתחומים האלה. אבל האם אנחנו יכולים אינטלקטואלים טובים? בנקאים? פוליטיקאים? זה מאוד יפה שרוצים לתת יותר צ'אנסים לשחורים כמאמנים, אבל הם צריכים לקבל צ'אנס בכל תחום".
עד שיהיה "חוק רוני" בכל תחום (בפייסבוק, אמזון וגוגל אף אימצו חוק דומה - בכל הקשור להעסקת בני מיעוטים ונשים), יקח זמן. בינתיים, אפשר להתלונן על "הפוליטיקלי קורקט הנוראי" שהגיע לכדורגל, אבל העובדה היא שבני מיעוטים מתקשים לקבל הזדמנויות - אפילו לראיונות עבודה. זה לא הוגן עבורם. כמו כן, האפלייה המובנית הזו פוגעת - בסופו של דבר - בקבוצות עצמן. היא מונעת מהקבוצות לפתח במעט את המחשבה המקובעת שמובילה את הבעלים של הקבוצות למנות את אותם הטיפוסים שנמצאים בהנהלות של כל קבוצות כדורגל כל השנים. חוק רוני לא אמור לסייע רק לבני מיעוטים, הוא אמור לסייע למנהלים ולבעלי קבוצות לפתוח את הראש לרעיונות חדשים. לאנשים חדשים.