$
כלכלה ומדיניות

"סין צריכה להיות ערוכה לתרחיש גרוע מהגרוע ביותר"

הנשיא טראמפ מאיים להקפיץ את המכסים על סחורות סיניות מ־10% ל־25% כבר ביום שישי. בבייג'ינג, בינתיים, המשלחת הסינית נערכת להגיע לוושינגטון כמתוכנן. אנליסט: "אם סין תבטל את הפגישה, טראמפ עשוי להאשימה בכשלון השיחות"

תמר טוניק 09:5407.05.19

למרות איומיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להעלות מכסים על סחורות סיניות בסוף השבוע הקרוב, סין נערכת עדיין לשגר משלחת לוושינגטון מחרתיים - כך על פי דובר משרד החוץ הסיני גנג שואנג שצוטט אתמול ב"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט".

 

 

 

"היו מספר פעמים שבהם הצד האמריקאי איים להעלות את המכסים", ציין גנג, כאשר נשאל על ציוציו של טראמפ שבהם איים להטיל מכסי ענישה על סחורות סיניות בהיקף של 200 מיליארד דולר החל ביום שישי. "העמדות של סין ברורות והצד האמריקאי מודע להן היטב", הוסיף. "קיווינו להתקדם בשיחות הסחר שלנו ואנחנו מקווים כי הצד האמריקאי יוכל לעבוד איתנו ולהתקדם באותו ערוץ, כך שנגבש הסכם שיהיה לטובת שני הצדדים".

 

 

עוד ציין גנג, כי בסין ובעולם קיימים חששות לגבי הסבב הבא של השיחות בין הצדדים, וכי הצד הסיני מתעדכן בשינויים הרלוונטיים. "המשלחת הסינית נערכת להגיע לארה"ב למשא ומתן", סיכם.

 

הציבור הסיני יפרש ככניעה

 

טראמפ השית מכסים בגובה 25% על סחורות סיניות בשווי 50 מיליארד דולר ביולי ובאוגוסט אשתקד. בספטמבר, הוא השית מכסים בגובה 10% על סחורות בשווי 200 מיליארד דולר. העלאה מתוכננת של המכסים הללו ל־25% הוקפאה בעקבות שיחות שקיימו טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג בארגנטינה בדצמבר 2018, וכעת, טראמפ מתכנן לבצע את המהלך.

 

עוד על פי טראמפ, ארה"ב עשויה להשית "בקרוב" מכסים בגובה 25% על סחורות נוספות שמגיעות מסין, בשווי של 325 מיליארד דולר, שעליהן טרם הושתו מסים.

 

הצד הסיני תלה תקוות גדולות בכך כי מסעו של ליו לוושינגטון השבוע לסבב השיחות ה־11 יוליד הסכם שיביא לסיומה של מלחמת הסחר. עם זאת, לאחר שטראמפ צייץ כי המכסים יעלו, בייג'ינג תיאלץ עתה להחליט האם להיכנע ללחצים ולבצע ויתורים נוספים או לשבור את הכלים.

 

סגן ראש הממשלה הסיני ליו הא עשוי לצאת מחרתיים לוושינגטון, באיחור של שלושה ימים, לביקור בן יום אחד. כך אישר מקור סיני. מקור אחר מסר כי שני הצדדים נותרו מחוייבים לגיבוש הסכם סופי, אך כי האיום של טראמפ מציב את המשלחת הסינית בעמדה בעייתית, זאת משום שכל הסכם שיושג ייתפס עתה על ידי הציבור בבית ככניעה לבית הלבן.

 

האיום של טראמפ להשית סנקציות נוספות על מוצרי יבוא סיניים חושף את חוסר שביעות רצונו לנוכח מה שהוא מגדיר כוויתורים לא מספקים מהצד הסיני. על פי מקורות יודעי דבר, שי הטיל וטו על ביצוע ויתורים נוספים שאותם הציע צוות המשא ומתן שלו. "שי אמר להם, 'אני אהיה אחראי להשלכות ההחלטה הזו'", מסר מקור נוסף. על פי דיווחים, צוות המשא ומתן הסיני הציג הצעה מתפשרת פחות לוושינגטון בסבב השיחות שהתקיים בבייג'ינג בשבוע שעבר.

 

לו שיאנג, מומחה ליחסי סין־ארה"ב מהאקדמיה הסינית למדעי החברה, אמר כי טראמפ בחר באסטרטגיה של הפעלת לחץ מקסימלי על סין. "אם סין תבטל את הפגישה הבאה בוושינגטון, טראמפ עשוי להאשימה בכישלון שיחות הסחר", ציין. תגובה אפשרית מצד סין עשויה להיות שיגור משלחת קטנה יותר לארה"ב, הסביר. "אחרי שיחות כל כך אינטנסיביות, סין בקיאה כבר בסגנון של טראמפ והממשל שלו. הזגזוג הזה לא מאוד הפתיע את סין, אבל היא צריכה להיות ערוכה לתרחיש שהוא גרוע מהגרוע ביותר".

 

מימין: סגן ראש ממשלת סין ליו, שר האוצר האמריקאי סטיב מנושין ונציג הסחר רוברט לייתיזר מימין: סגן ראש ממשלת סין ליו, שר האוצר האמריקאי סטיב מנושין ונציג הסחר רוברט לייתיזר צילום: Andy Wong

 

 

נטל לצרכנים בארה"ב

 

שי ינהונג, מומחה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת רנמין בבייג'ינג, אמר כי הכלכלה האמריקאית החזקה היא זו שנתנה לטראמפ את הביטחון להפעיל לחץ נוסף על סין, משום שהסדר סחר שהוא יקבע את תנאיו עשוי לסייע לו בקמפיין הנשיאותי ב־2020. "עדיין ייתכן שיגובש הסכם סחר בטווח הקצר, אבל העימות בין הצדדים יימשך זמן רב, כולל בתחומי הסחר, הפוליטיקה והאידיאולוגיה", אמר שי. כלכלת ארה"ב צמחה בקצב מהיר יותר מהצפוי ברבעון הראשון של 2019 עם התרחבות של 3.2% - הנתון הטוב ביותר שנרשם בפתיחת שנה מאז 2015.

 

המהלך האחרון של טראמפ מגיע בעקבות איתותים לפיהם הסבבים האחרונים של השיחות שהתקיימו בבייג'ינג בשבוע שעבר לא הביאו לתוצאות שוושינגטון ייחלה להן. בראש ובראשונה דורשת ארה"ב כי סין תצמצם סובסידיות שהיא מעניקה לפרויקטים בבעלות ממשלתית.

 

עבור הציבור והעסקים בארה"ב, השלכות מלחמת הסחר קשות. בדו"ח שכותרתו "סחר עובד. מכסים לא", מזהיר אתר משרד הסחר: "עסקים וצרכנים בארה"ב נושאים בנטל של מלחמת הסחר". על פי כלכלנים בבנק הפדרלי של ניו יורק ובאוניברסיטאות קולומביה ופרינסטון, "העלויות של מלחמת הסחר הן גדולות למדי ביחס להערכות האופטימיות לגבי היתרונות שאנחנו עשויים להשיג".

 

דו"ח שפרסמו באחרונה חישב כי מכסי הסחר עולים לצרכן ולחברות בארה"ב 3 מיליארד דולר בחודש. עוד לפי הדו"ח, סחר בהיקף של כ־165 מיליארד דולר בשנה הוסט מארה"ב, מה שמייקר שרשראות אספקה. מחירי סחורות שהושפעו על ידי המכסים זינקו ב־10%־30%. על פי מחקר נוסף של אוניברסיטת קולומביה, הנפגעים העיקריים הם חקלאים ועובדי צווארון כחול - ליבת תומכי טראמפ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x