מנכ"ל הביטוח הלאומי: "משרד האוצר חונק אותנו"
מאיר שפיגלר התייחס למו"מ בנושא העברת עתודות הביטוח הלאומי למדינה, וטען כי המשרד מונע ממנו מלספק שירותים לאזרח; האוצר: זו יצירת פאניקה על סמך תחזית שגויה
מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, מאשים את האוצר שהוא "חונק את הביטוח הלאומי" ואומר ש"נגמר הסיפור של אדונים ומשרתים" בין הצדדים. זאת בהתייחסו למו"מ על המשך העברת עודפי הגבייה של הביטוח הלאומי לתקציב המדינה.
- "סיפוח זוחל": דו"ח חריף על פגיעת האוצר בביטוח הלאומי
- מחלוקת בין באב"ד לשאול מרידור על העצמאות הניהולית של הביטוח הלאומי
- מנכ"ל ביטוח לאומי: טענת האוצר שאני סוחט אותו כדי להעלות את שכרי - לשון הרע"
שפיגלר מאשים את האוצר כי הוא מונע ממנו מלספק לציבור את זכויותיו החוקיות, וזאת כדי לקבל יותר כסף לתקציב המדינה. ראש אגף התקציבים, שאול מרידור, האשים מנגד את הביטוח הלאומי ביצירת פאניקה באמצעות תחזית שגויה למועד שבו הוא ייכנס לגירעון. הדברים נאמרו בישיבת צוותי המשא ומתן של שני הגופים שנערכה היום.
בראשית השנה הושג הסכם בין האוצר לביטוח הלאומי בתיווכו של מ"מ מנכ"ל ראש הממשלה יואב הורוביץ לפיו יימשך המכתב בו הודיע הביטוח הלאומי על הפסקת העברת העודפים שלו לתקציב המדינה. בכך נמנעה היווצרות "בור" של יותר מ-20 מיליארד שקל בתקציב המדינה. סוכם שינוהל משא ומתן בין שני הצדדים בתיווכו של הורוביץ על דרישת הביטוח הלאומי להפסקת העברת העודפים ולעצמאות ניהולית.
היום התכנסה פגישת המשא ומתן השנייה בלבד בין הצדדים - 20 יום לאחר שתם המועד המקורי להגיע להסכמות בסוף פברואר. די ברור שלאוצר יש עניין מובהק למשוך את הדיונים עד להקמת הממשלה הבאה בתקווה ששר העבודה והרווחה חיים כץ, שתומך במשבר, יתחלף.
"לאוצר יש אינטרס מובהק שתשלומי הביטוח הלאומי לציבור יהיו קטנים ככל האפשר", אמר שפיגלר בישיבה. לדברי שפיגלר, "המטרה שלי היא לתת לציבור את מלוא הזכויות ולא להוציא להם את הנשמה ולאמלל אותם. אבל כשאני נותן שירות בצורה ראויה אני מוציא יותר כסף. לאוצר יש עניין שההפרש בין ההכנסות להוצאות שלי יהיה כמה שיותר גדול כי הכסף הזה מגיע לתקציב. הוא בניגוד עניינים מובנה וזה מנוגד לאינטרסים של הציבור. לכן הוא היה רוצה שאתן כמה שפחות שירותים וזכויות. המצב הזה מונע ממני מלשרת אנשים על פי הוראת המחוקק. יש בזה מידה מסוימת של אי חוקיות".
אין תקנים בסיעוד
שפיגלר תקף את המגבלות שמטיל עליו האוצר בשכירת כוח אדם. הוא טען שלוקח לו להכשיר עובד בתחום הסיעוד כשנה, אבל האוצר אישר לו תוספת תקנים לרפורמה בסיעוד רק כמה ימים אחרי שהרפורמה נכנסה לתוקף. זאת, למרות פניות חוזרות ונשנות - "הם פשוט מנעו ממני לספק שירותים". לדבריו, האוצר גם מנסה למנוע ממנו לקבל החלטות מקצועיות כמו למשל הגדלת האחוזים שניתנים לנכים ברמות מסוימות.
עוד אמר לגבי אנשי האוצר כי "הם אוחזים בגרון שלנו וחונקים אותנו. הם לא יודעים מה זה מצוקה, הם מנותקים מהעם. אם אני לא חורג מהמסגרת התקציבית לא ייתכן שלא יתנו לנו לנהל. הם לא רוצים לאשר לי כוח אדם כי זה אומר שהם יקבלו פחות כסף".
מרידור האשים מנגד את שפיגלר ש"הביטוח הלאומי הכניס את המערכת לפאניקה" כאשר טען שהוא יכנס לגירעון ב-2022 והעתודות שלו יגמרו ב-2037. בפועל חישובים חדשים שמבוססים על נתוני הביטוח הלאומי עצמו מגלים שהוא יכנס לגירעון בין 2035 ל-2039 והעתודות יסתיימו בין 2050 ל-2054. כלומר המשבר צפוי להגיע לא בעוד 3 שנים אלא בעוד 18. הסיבה להפרש בין שתי ההערכות היא שהחישוב הראשון בוצע על סמך נתונים מ-2013, והחדש - על סמך נתונים מעודכנים. בינתיים נרשמה עלייה בשכר הממוצע במושק וכן בשיעור התעסוקה של גברים חרדים ונשים ערביות. אלא שבינתיים שימשו הנתונים המקוריים לביטוח הלאומי כאחת העילות ליצירת המשבר הנוכחי.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה ש"מדובר בחצאי אמירות המגיעות מפי גורם בעל אינטרס ומודלפות מישיבות סגורות ומקצועיות. תוכן הטענה של מנכ"ל הביטוח הלאומי כפי שהודלפה אינו אמת ולצערנו זו אינה הפעם הראשונה בנושא זה".