בג"ץ ביטל החלטת אקוניס לפסול מינוי מדענית שתמכה בסרבנות, אך נתן לו הזדמנות נוספת
שופטי בג"ץ קבעו כי טענתו של שר המדע שלפיה יעל אמיתי עברה עבירה פלילית כשחתמה על עצומה שתומכת בסרבנות לפני 16 שנה - היא פסולה. עם זאת השופטים ניל הנדל ואלכס שטיין החליטו להחזיר את הנושא לבחינה מחודשת של אקוניס, שעשוי לפסול את אמיתי מטעמי "התאמה ערכית"
בג"ץ ביטל היום את החלטת שר המדע אופיר אקוניס שלא למנות את פרופ' יעל אמיתי לחברה במועצת הנגידים של קרן גרמניה-ישראל למחקר ולפיתוח מדעי. לדעת השופטים, טענתו של אקוניס כי אמיתי עברה עבירה פלילית כשחתמה על עצומה שתומכת בסרבנות לפני 16 שנה - היא פסולה.
- בג"ץ: צו על תנאי לאקוניס בעקבות פסילת מינוי המדענית
- מנדלבליט נגד אקוניס: טרפוד מינוי הפרופ' שחתמה על עצומת שמאל - אינו סביר
- "כשהמדינה ניסתה להשתיק את יעל, היא הגנה באומץ על זכותה להביע את דעתה"
עם זאת, בדעת רוב של השופטים ניל הנדל ואלכס שטיין, הוחלט להחזיר את העניין לבחינה מחודשת של אקוניס, שעשוי לפסול את אמיתי מטעמי "התאמה ערכית",
אמיתי, מומחית בעלת שם עולמי לפיזיולוגיה וביולוגיה של התא, נענתה לפניית משרד המדע והטכנולוגיה לכהן בהתנדבות במועצת הנגידים. ואולם הליך המינוי לא הושלם לאחר שאקוניס סירב לחתום על כתב המינוי, בנימוק שאמיתי חתמה בשנת 2002 על עצומה הקוראת לסירוב לשירות כחיילים "בשטחים הכבושים". חתימתה זו, לדעת אקוניס, עולה כדי סרבנות ועידוד פעיל לסרבנות ומהווה "עבירה פלילית והפרה של שלטון החוק".
היועץ המשפטי לממשלה סירב מצדו לתמוך בעמדת אקוניס וציין שחתימתה על העצומה לא מהווה עבירה פלילית. משכך, תמך מנדלבליט בקבלת העתירה של אמיתי.
השופט הנדל דווקא "זרם" עם אקוניס, וקבע שהעצומה עליה חתמה אמיתי עוסקת בסרבנות סלקטיבית לשירות בשטחים המוחזקים על רקע התנגדות אידיאולוגית-פוליטית להמשך השליטה הישראלית באזור. בנסיבות אלה, ציין הנדל, הוא נכון להניח כי קריאה לסרבנות כזו – בין אם נפתחו בגינה הליכים פליליים ובין אם לא – אינה מהווה שיקול זר בהחלטת אקוניס. עם זאת, ציין השופט כי החתימה על העצומה היא אירוע בודד שהתרחש לפני למעלה מ-16 שנה בשעה שפרופסור אמיתי לא כיהנה במשרה ציבורית.
השופט שטיין סבר כי השר הועמד בפני עובדה מוגמרת בנוגע להיעדר אפשרות לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ. כמו כן, סבר כי היה מקום לאפשר לאקוניס לקבל ייצוג נפרד, וייתכן שעמדת השר בכל הקשור להתאמתה הערכית של אמיתי לתפקיד, לא הוצגה במיטבה בשל העדר הייצוג.
השופטים הנדל ושטיין הסכימו כי הטענה שאמיתי עברה עבירה פלילית היא פסולה, ולכן יש להחזיר לאקוניס את עניין המינוי תוך הבהרה כי מותר לו לשקול, לצד השיקולים המקצועיים, את התאמתה הערכית של המועמדת לתפקיד.
החלטה זו נותנת לאקוניס הזדמנות נוספת לפסול את אמיתי מטעמי "התאמה ערכית". השופט ג'ורג' קרא, בדעת מיעוט, קבע כי משנפסל השיקול שבעטיו נמנע השר מלמנות את פרופ' אמיתי לנגידה בקרן, לא נותר לו, לשר, אלא לקיים את המלצת הוועדה המקצועית ולמנותה.