בג"ץ: צו על תנאי לאקוניס בעקבות פסילת מינוי המדענית
השופטים קצבו לשר המדע 14 יום להגיב בתצהיר על העתירה נגד החלטתו לפסול את מינוי יעל אמיתי למועצת הנגידים של קרן המחקר גרמניה־ישראל; השר טען שאמיתי, שחתמה על עצומה התומכת בסרבנות, "לא תוכל לייצג את מדינת ישראל"
שופטי בג"ץ הוציאו היום (א') צו על תנאי לשר המדע אופיר אקוניס וקצבו לו 14 יום להגיב בתצהיר בנוגע לעתירה נגד פסילת מינוי המדענית
שתמכה בסרבנות.
- מחר: פסילת מינוי המדענית שתמכה בסרבנות מגיעה לבג"ץ
- מנדלבליט נגד אקוניס: טרפוד מינוי הפרופ' שחתמה על עצומת שמאל - אינו סביר
- ראשי האוניברסיטאות עתרו לבג"ץ נגד אקוניס על ביטול מינוי פרופ' אמיתי לקרן ישראל-גרמניה
העתירה תוקפת את החלטת השר שלא למנות את פרופ' יעל אמיתי למועצת הנגידים של קרן גרמניה־ישראל למחקר ולפיתוח מדעי, בשל חתימתה ב־2005 על עצומה התומכת בסטודנטים ומרצים שסירבו לשרת בשטחים. את העתירה הגישו פרופ' יעל אמיתי וועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) באמצעות עו"ד רחל בן־ארי.
השר, שקיבל הבוקר את רשות הדיבור, הסביר לשופטים דוד מינץ, אלכס שטיין וניל הנדל, שמי שתמכה בסרבנות לא תוכל לייצג את מדינת ישראל.
שר המדע ייצג את עצמו בעתירה, לאחר שהפרקליטות סירבה לאשר לו ייצוג פרטי והיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מדלבליט, קבע שלא יגן על הפסילה. מנדלבליט טען שההחלטה של אקוניס
"חורגת ממתחם הסבירות ואינה ניתנת להגנה מבחינה משפטית". עוד ציין כי עמדת השר מעניקה משקל מכריע לשיקול אחד - החתימה על העצומה - מבלי לאזנו כנדרש מול יתר השיקולים הרלוונטיים במקרה זה.
ור"ה מסרה בתגובה להחלת בית המשפט כי היא "מעבירה מסר חד וברור לשר אקוניס ולשרים בכלל, לפיו אין לערב שיקולים פוליטיים בהחלטות מקצועיות. דווקא התנהלות השר היא שמכניסה שיקולים פוליטיים לעשייה המדעית ישראלית ומשרתת תנועות כגון ה-BDS בעולם. מדובר במינוי ראוי ומוצדק שאושר הן ע"י הקרן והן ע"י סגנית המדען הראשי, על סמך הישגיה המקצועיים ומומחיותה בתחומים הרלוונטים לתפקיד. נציגי אקדמיה ישראלים, כדוגמת פרופ' אמיתי, מובילים ומחזקים את תדמיתה של ישראל בעולם כמדינה המובילה מדע פורץ דרך וזה האינטרס שצריך להוביל את כולנו".