ועדת הכספים למשרד הכלכלה: הציגו פתרון למשבר במלט הר טוב בתוך שבועיים
משרד הכלכלה הטיל היטל היצף של 0.25% על יבואני המלט והמפעל בהר טוב חושש לעתידו. יו"ר הוועדה הודיע שאם לא יוצג פתרון למפעל, הוועדה תצביע על היטל בשיעור של 5%-7%
ועדת הכספים ביקשה ממנכ"ל משרד הכלכלה שי רינסקי להציג בפניה בתוך שבועיים פתרון למשבר במפעל המלט הר טוב. החלטה התקבלה בדיון היום (א') בוועדה בצו של שר הכלכלה אלי כהן מדצמבר 2018 ובו הוראה על היטל היצף של 0.25% שהושת על יבוא מלט מיוון וטורקיה במטרה להגן על מפעלי המלט המקומיים - הר טוב ונשר.
- ההיטל ששבר את גב המפעל: "נסיבות יוצאות דופן בשוק המלט מצריכות המשך תחרות חופשית"
- בעקבות ההחלטה על היטל מינימלי - מנכ"ל מלט הר טוב התפטר
- שוב: עובדי מלט הר טוב חסמו את הכניסה לירושלים
על פי החוק, ועדת הכספים צריכה לאשר את ההיטל, אך אינה יכולה לשנות אותו אלא במשא ומתן עם שר הכלכלה. יו"ר הוועדה, משה גפני, אמר כי אם משרד הכלכלה לא יציג פתרון להר טוב, בדיון הבא שיתקיים בעוד כשבועיים, הוועדה תצביע על היטל בשיעור של 5%-7%, גבוה בהרבה מזה שביקשו להטיל שרי האוצר והכלכלה. במקרה כזה לשר הכלכלה יהיו 2 אופציות: לקבל את עמדת הוועדה ולהעלות את שיעור ההיטל, או לבטל לחלוטין את הצו עם ההיטל של 0.25% שכן הוא לא אושר על ידי ועדת הכספים.
"חוששים מסגירת מפעל המלט הר טוב"
ההחלטה על היטל היצף התקבלה בעקבות תלונה שהגיש מפעל המלט הר טוב ב-2017, על כך שיבואני המלט שהעיקרי בהם היא חברת סימנט של מספנות ישראל, מוכרים מלט במחיר היצף. כלומר מחיר נמוך ממחירו בשוק המקור (יוון או טורקיה), וזאת במטרה לנגוס בנתחים מהשוק המקומי.
החשש הוא כי המחירים נמוכים מידי, גורמים להפסד ויובילו לסגירת מפעל המלט הר טוב. באוגוסט 2018 השלים הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה, דני טל, חקירה שנמשכה כמעט שנה וחצי ופסק כי אכן מתקיים יבוא בהיצף. טל המליץ על היטל של 7%-22% שיושת על יבואנים. בשלב הבא, כפי שהחוק מחייב, התכנסה ועדה מייעצת לשר הכלכלה שבחנה את המלצותיו של טל וכן שיקולים משקיים אחרים, והחליטה ברוב קולות להמליץ לשר הכלכלה לא להטיל היטל על יבוא.
בדיון שנערך היום בוועדת הכספים הסביר יו"ר ועדת החקירה, דויד וינצקי שהסביר (כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט") כי הוועדה הסכימה עם מסקנותיו של טל וגם היא סבור כי מתקיים יבוא בהיצף. עם זאת הוועדה החליטה לא להמליץ להטיל היטל מחשש כי היטל על היבוא יטיב רק עם מונפול המלט נשר, החולש על כ-60% משוק המלט המקומי. כמו כן הוועדה חששה מהתייקרות של מחירי המלט בעקבות ההיטל.
לדברי וינצקי הוועדה העריכה כי מפעל הר טוב מיושן ובמצבו הנוכחי לא יוכל להתחרות ביבואנים, גם אם הם יאלצו לייקר את המוצרים בעקבות היטל. עוד אמר וינצקי כי 4 נציגי משרד האוצר בוועדה אמרו כי יימצא פתרון אחר למפעל המלט בדמות סיוע כספי. במלט הר טוב נדרשת השקעה של כ-100 מיליון שקל לחידוש המפעל.
בסופו של דבר שר הכלכלה בחר בדרך ביניים: היטל של 0.25%, שאין לו שום השפעה על מחירי המלט כיום. אך הוא מאפשר להשאיר את תיק החקירה פתוח, ויאפשר למשרד הכלכלה להעלות את ההיטל כדי להגן על המשוק המקומי אם נתח השוק של היבואנים יגדל באופן משמעותי.
בשבועות האחרונים התברר כי אין כרגע מנגנון חוקי שבאמצעות אפשר לסייע למפעל הר טוב. זאת משום שהמפעל שוכן בבית שמש ואינו מייצא, ועל פי החוק לעידוד השקעות הון רק מםעלים בפריפריה המייצאים לפחות 35% מהתוצרת זכאים למענקי השקעה.
על פי מנכ"ל קבוצת הר טוב רונן יונה, מפעל המלט של הקבוצה מפסיד כבר זמן רב "ומוחזק באופן מלאכותי בצפייה שהמדינה תעשה את המוטל עלייה ותגן מפני יבוא בהיצף". לדבריו ההשקעות לא יועילו כרגע משום שיקח עוד כמה שנים עד ישאו פר "אם לא יוטל היטל עכשיו, המפעל ייסגר".
באופן חריג גם מפעל המלט נשר שלח נציגת הנהלה בכירה לדיון שהבהירה כי היבוא הסב גם לה נזקים. איה אבידור המשנה למנכ"ל מפעל המלט נשר אמרה: "על אף שנשר נחשבת לאחד המפעלים היעילים בעולם בתעשיית המלט, מצב השוק שהגענו אליו מקשה גם עלינו להתמודד. אנחנו מתקשים להתמודד בתחרות לא הוגנת, זה מפעל יעיל שהושקע בו הרבה כסף. הגענו למצב שאמצעי היצור במדינת ישראל לא מנוצלים כמו שצריך. אנחנו כבר מתחילים לראות נזקים בלתי הפיכים ב-2018 ששימשיכו ב-2019. יש פה הון ששוכב, בגלל תנאי יבוא בלתי הוגנים זה מצב שלא יוכל להימשך גם בנשר. שיעור יבוא המלט לישראל מגיע כבר ל-40% מהשוק. אין כזה דבר בעולם. תמיד מלט מגיע לשוק על ידי ייצור מקומי, יבוא הוא רק לתת מענה למחסור".