20 מתוך 27 המניות החדשות בבורסה בשנתיים אחרונות צללו
היובש שאפיין את ההנפקות הראשוניות בבורסת ת"א השתפר מינואר 2017 עם 27 חברות חדשות שנהפכו לציבוריות, אבל מבדיקת כלכליסט עולה כי השווי של רובן המכריע נחתך. שיאניות הירידות הן אחים יעקובי וברנמילר, ואת רשימת העולות מובילות חברות האנרגיה רציו ואו.פי.סי
הנהלת הבורסה בתל אביב הצליחה בשנתיים האחרונות לחדש את זרם ההנפקות הראשוניות (IPO), עם הצטרפותן למסחר של 27 חברות חדשות. ב־2017 היו 17הנפקות וב־2018 היו 10 הנפקות. אבל בדיקת "כלכליסט" מעלה כי הכמות לא בהכרח מעידה על האיכות. לפחות לא בעיני המשקיעים.
- גלוברנדס משלמת ביוקר על השומנים שנחשפו בהנפקה
- חברת הנדל"ן האמריקאית קליין אנטרפרייזס נסוגה מגיוס האג"ח בת"א
- מנכ"ל התעשייה האווירית מנסה להרגיע את העובדים: "מהלך ההנפקה לא נעשה במחשכים"
המניות של 20 חברות מתוך 27 המנפיקות רשמו ירידות — כשהשיא הוא צלילה של 76% משווי החברה. שיאנית הירידות היא קבוצת אחים יעקובי YSB, שהחלה להיסחר ב־5 בדצמבר 2017 עם שווי שוק של 361 מיליון שקל, אך נסחרה ביום הראשון של 2019 לפי שווי שוק של 87.7 מיליון שקל בלבד.
הדירוג של יעקובי נחתך
בתום שנה למסחר במניית אחים יעקובי, העוסקת בהקמה תשתיות וביצוע פרויקטים, נחתך דירוג החוב שלה בדרגה אחת עם השלכות שליליות, בשל אי־עמידתה ברבעון השלישי של 2018 ביחס EBITDA מותאם להוצאות המימון, ובשל החשש שהביעה חברת הדירוג מידרוג כי הפרת תנאי זה תימשך גם ברבעון האחרון של השנה, שטרם דווח.
אחים יעקובי ספגה ברבעון השני אשתקד הפסד משמעותי מבחינתה, בהיקף של 23 מיליון שקל, בפרויקט שדה התעופה רמון שבתמנע. החברה שימשה בפרויקט כקבלן משנה, ותלתה את ההפסד, בין היתר, בסטייה באומדן עלויותיו כתוצאה מהתמשכות לוחות הזמנים להקמתו.
גם חברת ברנמילר אנרג'י, המפתחת טכנולוגיה לאגירת אנרגיית חום, ספגה ירידת שווי משמעותית בשיעור של 73% משווי שוק של 192.8 מיליון שקל מיום תחילת המסחר במניה ב־10 באוגוסט 2017. כיום עומד שווי השוק של ברנמילר על 51.7 מיליון שקל.ירידת השווי הגדולה של ברנמילר היא מפתיעה. זאת לנוכח העליות שרשמו שאר חברות האנרגיה שהנפיקו לראשונה בבורסה בשנתיים האחרונות, וגם לאור ירידות השווי הנמוכות באופן משמעותי לעומתה, שנרשמו בקרב חברות אנרגיה אחרות שהנפיקו באותה תקופה.
נכון לסוף הרבעון השני של 2018 (הדו"ח הכספי האחרון), ברנמילר עדיין לא ייצרה הכנסות, ואף רשמה הפסד של 7.3 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה החולפת. ברנמילר אמורה השנה להתחיל לייצר הכנסות מתחנות הכוח שהיא מקימה סמוך לדימונה.
החברה השלישית ברשימת החברות שהנפיקו לראשונה ושוויין נחתך בצורה משמעותית היא טלרד נטוורקס, שספגה ירידת שווי של 70.3%, משווי שוק של 315.3 עם תחילת המסחר במנייתה ב־4 ביוני 2017 ועד שווי שוק של 93.5 מיליון שקל בתחילת השנה החדשה.
טלרד נטוורקס, שעוסקת בפיתוח, ייצור, מכירה ותחזוקה של ציוד תקשורת, בשליטת קרן פורטיסימו בניהולו של יובל כהן, מנסה להרחיב בימים אלה את פעילותה באמצעות רכישת השליטה בחברת המחשוב וניהול הפרויקטים אמנת, וכבר קיימה שיחות ראשונות עם בעלי השליטה בה.
יש המאשימים את התנודתיות בשווקים בחצי שנה האחרונה בירידות השווי, אך בעיני הפעילים בשוק ההון נחשבת 2017 כשנה טובה בשוק ההון.
הירידה הממוצעת של כל הנפקות ה־IPO, שחוו ירידות בשנתיים האחרונות, עומדת על 30%, ואין בה כדי ללמד על מצב השווקים, בעיקר אם בוחנים אותה אל מול המדדים בבורסה. מדד ת"א־125, לדוגמה, עלה בשנתיים האחרונות ב־4.9% ועמו עלה גם מדד ת"א־רימון ב־1.55%, מאז הושק ב־4 במאי 2017. מדד ת"א־צמיחה אמנם ירד ב־13.3% מ־2 בינואר 2017, אך מדובר בשיעור שאינו מתקרב למובילות הירידות בהנפקות ה־IPO, ורחוק אף מממוצע הירידות שלהן. מדד ת"א־SME60 היה היחיד שהתקרב לירידה הממוצעת של החברות שאיבדו גובה — 29.7%.
שיעורי הירידה הגדולים שרשמו חלק מהמניות שהונפקו לראשונה בשנתיים האחרונות מעוררים בקרב חלק מפעילי שוק ההון תהיות באשר לעצם כדאיות הנפקתן לציבור המשקיעים, ואף כדאיותן לבורסה עצמה. עו"ד מוטי ימין, ראש מחלקת שוק ההון וניירות ערך במשרד עורכי הדין ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, אמר ל"כלכליסט" כי "הנפקות כמו אחים יעקובי, אירונאוטיקס וטלרד נטוורקס פוגעות במשקיעים, אבל גם בחברות הטובות. הן פגעו לא רק במשקיעים, שנכנסו להנפקה והיום מופסדים על הנייר עשרות אחוזים, אלא גרמו גם נזק סביבתי. הנפקה כזאת פוגעת גם בחברות טובות, שמעוניינות באמון המשקיעים".
רוב העולות מענף האנרגיה
רק מעט מהחברות שהנפיקו לראשונה מאז ינואר 2017 רשמו עליות שווי לאחר הנפקתן. מרבית העולות פועלות בתחום הגז והאנרגיה, וביניהן השתחלו לרשימת העולות גם שתי חברות הנדל"ן מדיפאואר ומניבים וחברת המלונאות פתאל. ממוצע העלייה לשבע החברות שמניותיהן נצבעו בירוק עומד על 31.5%, ומובילה את העליות רציו פטרול יהש, ששווייה עלה ב־60.83% מאז הנפיקה עצמה לראשונה ב־26 בינואר 2017.
אחריה בטבלת עליות השווי נמצאת או.פי.סי, שבשליטת קנון של עידן עופר, ששווייה עלה ב־57.49% מההנפקה ב־16 באוגוסט 2017, ונאוויטס ניצבת במקום השלישי עם עלייה של 54.69% מאז הונפקה ב־1 באוקטובר 2010.
נכון שמצב ההנפקות הראשוניות אמנם השתפר מאז נכנס איתי בן זאב לתפקיד מנכ"ל הבורסה, אך רבים חוששים כי היובש עלול לשוב לנוכח התשואות העגומות של חלק מהחברות.