פרשנות
גלוברנדס משלמת ביוקר על השומנים שנחשפו בהנפקה
כשגילתה אחת משתי הספקיות הגדולות של יבואנית הסיגריות, JTI, את היקף רווחיה של גלוברנדס ואת מדיניות הדיבידנד הנדיבה, היא הפעילה לחץ לא מתון לשינוי תנאי הסחר בין השתיים. הסכנה: גם הספקית השנייה BAT תלך בעקבותיה
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
"הנפקנו כיוון שבעלי השליטה החליטו לממש חלקית את האחזקות, ופישמן לא היה היחיד. זו החלטה רציונלית לחלוטין. מכרנו מעט מניות ונשארנו בשליטה. לא בורחים מאף מקום ולא הולכים לאף מקום". כך אמר מנכ"ל יבואנית הסיגריות גלוברנדס, גדי נצר, בראיון ל"כלכליסט" ביולי האחרון.
- ירידה צפויה של 33% ברווחי גלוברנדס - בשל הרעת תנאי סחר עם הספקית
- ירידה של 9.3% ברווחי גלוברנדס ברבעון השני
- "אני לא מעשן סיגריות, אבל כן אוהב סיגרים ורוכב על אופנוע - זה בריא יותר?"
זאת לאחר שערב הנפקת החברה בבורסת תל אביב, ביוני השנה, רווחו בשוק ההון שמועות כי מצבו הפיננסי הבעייתי של אליעזר פישמן היה בין הגורמים שדחפו את גלוברנדס להנפקה.
כשנשאל על הצרות שעלולות לנבוע לגלוברנדס מעצם השקיפות המתבקשת מחברה ציבורית, אמר נצר: "זו לא צרה, למעט העובדה שמוציאים הרבה כסף על עורכי דין ורואי חשבון. החלטנו שאנחנו רוצים שותף הכי נטול פניות — כזה שרק רוצה שהחברה תנוהל כמו שצריך. גם קודם לכן עבדנו בשקיפות ובממשל תאגידי מלא, אז המצב אינו שונה כל כך, ולכן החלטנו שהציבור הוא שותף טוב".
אבל חצי שנה בלבד לאחר ההנפקה מוצאת עצמה גלוברנדס במשבר אמון מול הספקית הגדולה ביותר שלה JTI (Japan Tobacco International). ההודעה הדרמטית של גלוברנדס השבוע, על ירידה צפויה ברווחיותה, נובעת מדרישה של JTI להרעה משמעותית בתנאי הסחר בין שתי החברות.
נראה כי הנפקת גלוברנדס ביוני האחרון בבורסת תל אביב, שחשפה את נתוני הרווחיות החריגים של החברה, הם שגרמו ל־JTI להפעיל לחץ מיידי ומאסיבי על גלוברנדס, שבשליטת משפחת גזית.
JTI אילצה את גלוברדנס לנהל עימה מו"מ מזורז, שתוצאותיו יובילו להפחתה ברווחיות החברה הישראלית. בשיחות פנימיות מול גלוברנדס נימקו אנשי JTI את המהלך בצורך להשוות את תנאיה של גלוברנדס לאמות המידה (בנצ'מרק) שיש לשאר המפיצים שלה בעולם.
התשקיף של גלוברנדס ותנאי הסכם ההפצה הנוכחי שלה עם JTI מלמדים על עוצמת הפגיעה המסתמנת ברווחיה העתידיים. ההסכם בין החברות נחתם ב־2016 לתקופה של חמש שנים עם אופציה לשנה נוספת. הוא אמור היה להסתיים בפברואר 2021, אך בעקבות המו"מ המחודש הוארך בשש שנים נוספות, כך שההסכם המחודש יסתיים בפברואר 2027.
כתוצאה מהמהלך יקטנו רווחי גלוברנדס ב־2024 בשיעור של 33% לעומת הרווח שרשמה החברה ב־2017. מדובר בשחיקה שנתית של 4% בשנים 2019–2020, שתעלה לשחיקה של 9% מדי שנה מ־2021 עד לתום ההסכם.
הרווח של גלוברנדס אמנם אמור להתחיל לרדת כבר השנה, אך מנכ"ל החברה גדי נצר רשם לזכותו יתרון מסוים בכך שהשיג את הארכת הסכם ההפצה לשש שנים נוספות.
JTI נחשבת לגורם דומיננטי ביותר בעולם בענף הסיגריות. עם מוצרי הקונצרן, שהמטה שלו בשוויץ, נמנים המותגים ווינסטון וקאמל. החברה, שנוסדה ב־1999, פעילה ב־120 מדינות מעסיקה 40 אלף עובדים, ב־400 משרדים ו־27 מפעלים. JTI הוקמה לאחר שרכשה את פעילות הטבק של אר.ג'יי ריינולדס האמריקאית תמורת 7.8 מיליארד דולר.
בתשקיף לקראת ההנפקה פירטה גלוברנדס את ההסכמים שלה עם JTI ועם ענקית נוספת שהיא משמשת מפיצה שלה בישראל — BAT (British American Tobbacco). מהתשקיף עלה כי ערב ההנפקה עמד הנתח של גלוברנדס על 32% משוק הסיגריות בישראל ו־27% משוק הטבק לגלגול, אך חלקם של מוצרי JTI הוא דומיננטי.
ב־2016 וב־2017 עמד שיעור המכירות של מוצרי JTI על 43% ו־46% בהתאמה מתוך כלל המכירות של גלוברנדס. שיעור המכירות של BAT עמד באותן שנים על 45% ו־41% בהתאמה.
עד לפרסום התשקיף הנתונים הללו — המעידים על עומק התלות של גלוברנדס במוצרי JTI ובמוצרי BAT — וכן נתוני הרווחיות, היו ידועים בעיקר לגורמים פנימיים בחברה. הפיכתה לציבורית, וחשיפת מדיניות חלוקת הדיבידנדים הנדיבה שלה היו, ככל הנראה, בין הגורמים שהניעו את המטה של JTI לפעול להשוואה ההתקשרויות עם גלוברנדס לתנאים שיש לשאר מפיציה בעולם. גלוברנדס חילקה רווחים בהיקף של 180 מיליון שקל בשלוש השנים שקדמו להנפקה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
החמרת תנאי הסחר בין גלוברנדס ו־JTI עלולה לסכן גם את ההסכם שיש לחברה עם BAT, שעם מותגיה נמנות סיגריות קנט, פאל מאל ולאקי סטרייק. גלוברנדס עלולה למצוא את עצמה נדחקת לחפש פתרונות חדשים להגברת רווחיותה, וככל הידוע שוקלים בחברה לבדוק יבוא של מוצרים מתחרים חדשים.
המשקיעים בתל אביב הוכו בתדהמה עם היוודע דבר הרעת תנאי הסחר בין גלוברנדס ו־JTI, ומניית החברה התרסקה ביום שני,31 בדצמבר, ב־24.8%. בעלת השליטה בחברה (33%), משפחת גזית, פרסמה הצעת רכש ל־10% ממניות החברה לפי השער שבו חתמה המניה ערב ההודעה הדרמטית, 47 שקל למניה. ביום שלישי כבר שינתה המניה כיוון ועלתה ב־4.2%, אך לא שיחזרה את מלוא הקריסה. אתמול נסגרה המניה בעלייה של 1.6% למחיר של 37.4 שקל.
ערב ההנפקה החזיקה משפחת גזית ב־60% מגלוברנדס, ובעלת מניות המיעוט היתה פישמן רשתות, המוחזקת בידי רעייתו של אליעזר פישמן וילדיו, והמנהל המיוחד לנכסיו עו"ד יוסי בנקל. לאחר ההנפקה מחזיק ירון גזית ב33% מגלוברנדס, פישמן רשתות ב־25.9% והמנכ"ל גדי נצר ב־3.87%.