משבר הביטוח הלאומי: ביטול הסכם העודפים יידחה בחודשיים
משרד האוצר והביטוח הלאומי סיכמו ביניהם על דחיית יישומה של ההודעה בנוגע להפסקת העברת עודפי המוסד לתקציב המדינה. עוד סוכם, כי צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ידון במשבר בו שרוי הביטוח הלאומי
משרד האוצר והביטוח הלאומי סיכמו ביניהם על דחיית יישומה של ההודעה בנוגע להפסקת העברת עודפי הביטוח הלאומי לתקציב המדינה בחודשיים. עם זאת, קיימת עדיין מחלוקת בשאלה האם הדחיה תתארך גם מעבר לתקופה האמורה.
ההישג של הביטוח הלאומי: יוקם צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יואב הורוביץ, על מנת לדון במשבר בו נמצא המוסד. הצוות ידון בהסדרים להבטחת האיתנות הפיננסית והעתידית של הביטוח הלאומי, בעצמאות הביטוח הלאומי ובריביות שישלם לו האוצר עבור העודפים המופקדים אצלו.
הסיכום הושג בין מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, ראש אגף תקציבים באוצר, שאול מרידור, והחשב הכללי, רוני חזקיהו, בשיחה שנערכה אמש (ב') בתיווכו של מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יואב הורוביץ. בצוות שהורוביץ יעמוד בראשותו יהיו חברים נציגים מכלל הגופים המעורבים, כמו גם מבנק ישראל.
- מנכ"ל ביטוח לאומי: "חוששים שיקרה מה שקרה בקרנות הפנסיה הוותיקות"
- מסמך חריף לבכירי האוצר: "הממשלה הלאימה למעשה את הביטוח הלאומי"
- "לביטוח לאומי מותר להפסיק להעביר את העודפים לאוצר"
העובדה שההסכם הושג בלילה האחרון של 2018 והראשון של 2019 מעידה על מערכת היחסים הבלתי אפשרית בין משרד האוצר לביטוח הלאומי. הקמת הצוות היא הישג לביטוח הלאומי, משום שעד כה סירב האוצר לכל משא ומתן.
עוד סוכם, כי במקרה שייווצר גרעון לביטוח הלאומי השנה, הוא יוכל להשתמש באגרות החוב ובריביות שיפרעו השנה, בסך 21 מיליארד שקלים. אלא, שמדובר בסעיף חסר משמעות, שכן לביטוח הלאומי יש בינתיים עודפי ענק מדי שנה, וב-2022 צפויים להיווצר גירעונות ראשונים.
למרות שמבחינה משפטית הביטוח הלאומי יכול למשוך את הכספים, מעשית אין אפשרות לכך, שכן הם משמשים כבר היום כחלק מהמקורות לתקציב המדינה. לכן סביר להניח שהמשא ומתן יעסוק בהבטחת האפשרות להשתמש בכסף כשייווצר גרעון לביטוח הלאומי, וכן בגובה הריבית שתשולם לו.
הדו"ח האקטוארי המעודכן של הביטוח הלאומי מגלה שהוא עתיד להיכנס כבר בעוד ארבע שנים, בשנת 2022, לגירעון שוטף - ארבע שנים מוקדם מהצפוי, ועלול לפשוט את הרגל בשנת 2037 - שמונה שנים לפני התחזית בדו"ח האקטוארי הקודם.
בעקבות הדו"ח הודיע בסוף ספטמבר שר העבודה והרווחה, חיים כץ, לראש ההמשלה, בנימין נתניהו, ולמשרד האוצר, על ביטול ההסכם שמעביר את עודפי הגבייה של הביטוח הלאומי לאוצר. משמעות ההודעה, אם אכן תצא לפועל, היא חור תקציבי של 21 מיליארד שקלים. היא נובעת מהחשש שכאשר יגיע הגרעון הצפוי בתקציב הביטוח הלאומי, האוצר יסרב לעמוד בהתחייבויותיו ובמקום זאת יקצץ בקצבאות. כן מעונין הביטוח הלאומי להשיג בשוק החופשי ריביות גבוהות יותר על הכספים.
ממשרד העבודה והרווחה נמסר אתמול כי "בהסכמות בין שר העבודה והרווחה חיים כץ לבין האוצר, ומתוך אחריות תקציבית וממלכתית, בהתחשב בעובדה שהתקציב לשנת 2019 אושר והתבסס על כספי הביטוח הלאומי, סוכם כי זו השנה האחרונה בה יועברו לאוצר עודפים, אולם אם יעלה הצורך, הביטוח הלאומי יוכל לעשות שימוש בכספים אלו ולא להעבירם".
"עוד סוכם, כי צוות מו"מ בראשות מנכ"ל משרד רוה"מ יגיש המלצות לראש הממשלה תוך חודשיים לגבי הסכם חדש". השר כץ אמר כי "לאחר 40 שנה של התקשרות מעוותת שבה כספי המבוטחים היו הפקר, הצלחנו להגיע להסכמות עם האוצר ובחודשיים הקרובים, נכין הסכם חדש שיעמוד על העיקרון שבו כספי הביטוח הלאומי מיועדים אך ורק למבוטחים".
באוצר תקפו אתמול בחריפות את עמדת שפיגלר וכץ. שם טענו שההסכמה שלהם לדחייה של חודשיים בלבד נועדה לייצר לכץ פלטפורמה למאבק חברתי בעיצומם של הפריימריס בליכוד. "זאת התנהלות לא ראויה, בלשון המעטה, וחסרת אחריות".