האוצר יזרים כ-240 מיליון שקל לבית החולים אסותא אשדוד
הכספים אמורים לסייע לאסותא אשדוד, שנפתח לפני פחות משנה וחצי, להתמודד עם גירעון של 170 מיליון שקל
בתום מגעים שנמשכו כחצי שנה הסכים לאחרונה משרד האוצר להעביר סיוע של 200–240 מיליון שקל לבית החולים הגירעוני אסותא אשדוד. במקביל, ולפי תנאי שהציב האוצר, בעלת רשת אסותא מכבי שירותי בריאות תוותר על הלוואת בעלים שהעמידה לבית החולים, שיתרתה עומדת על כיום 100 מיליון שקל.
- מנכ"ל משרד הבריאות על הקיצוץ הרוחבי: "לא נוכל לסייע לשערי צדק ולאסותא אשדוד"
- בטיפול נמרץ: אסותא אשדוד ייכנס למינוס בעוד שבועיים
- האוצר מינה חשב ברמב"ם, אסותא אשדוד הבא בתור
מלבד זאת, בעקבות התנאי שהציבו למתן הסיוע משרד הבריאות ואגף החשב הכללי ימונה חשב מלווה לבית החולים. הכספים אמורים לסייע לאסותא אשדוד, שנפתח לפני פחות משנה וחצי, להתמודד עם גירעון של 170 מיליון שקל.
אלא שהצרות של בית החולים אינן מסתכמות בגירעון. לפי דו"ח של פירמת ייעוץ וראיית חשבון דלויט, שהוכן לבקשת האוצר ונחשף בחודש שעבר ב"כלכליסט", בית החולים האשדודי ייקלע לבעיה תזרימית חריפה כבר בתחילת השנה, הן בחשבון ההפעלה שלו, שממנו משולמות הוצאות הציוד והשכר, והן בחשבון ההקמה שלו, שאליו כבר הזרימה המדינה בעבר כמיליארד שקל (ראו תרשים).
לפי הבדיקה של דלויט, בסוף 2019 כבר יהיה חשבון ההפעלה במינוס של 169 מיליון שקל. במקביל יהיה חשבון ההקמה בחובה ביולי 2019. המסקנה היתה כי "יש צורך מיידי" בטיפול בתזרים בית החולים, שיזדקק לאשראי או סיוע ממשלתי. עוד נודע כי גם בית החולים הסקוטי, בבעלות הכנסייה הסקוטית, שאף הוא נקלע לקשיים, יקבל כ־15 מיליון שקל.
השאלה הגדולה היא מהיכן ישיג האוצר יותר מ־200 מיליון שקל, שכן הגירעון ב־2019 צפוי להיות גבוה מהיעד שעומד על 3.5% מהתמ"ג, ומשרדי הממשלה כבר ספגו קיצוצים רוחביים. גורם המעורה בפרטים הסביר כי "הכסף לאסותא אשדוד כבר מתוקצב במסגרת תקציב המדינה ל־2019".
בעיה נוספת היא אפקט הדומינו שעלול להיווצר בעקבות הסיוע לבית החולים השייך למכבי, שמצבה הפיננסי הוא הטוב במערכת הבריאות. בראיון ל"כלכליסט" בשבוע שעבר אמר מנכ"ל שירותי בריאות כללית פרופ' אהוד דודסון כי אם יקבל אסותא אשדוד סיוע, גם כללית תדרוש סיוע בעבור בתי החולים שלה.
מאסותא נמסר: "יכולת בית החולים באשדוד עדיין לא מוצתה בהיותו חדש ומשיקולים כלכליים של קופות החולים, שמעדיפות לשלוח חולים למרחקים בעלות נמוכה יותר, דבר המקשה על התקציב. אנו מנהלים מו"מ מתקדם עם משרדי האוצר והבריאות בנוגע לסיוע כלכלי כמתחייב על פי חוק בית חולים אשדוד וכפי שמקבלים בתי החולים הציבוריים. נוסף על כך מתקיימים מגעים להכפלת מספר המיטות בבית החולים כדי להמשיך לספק רפואה מיטבית לכחצי מיליון תושבי אשדוד והסביבה".
מתגובת בית החולים אפשר להבין כי הוא אינו מוכן לוותר על הכפלת מספר המיטות (עוד 300 מיטות) לצורך הגדלת ההכנסות של בית החולים. להכפלה, שדורשת את אישור משרד הבריאות, יש השלכות רוחב על מערכת הבריאות כולה, שכן היא תבוא על חשבון מיטות אשפוז בבתי חולים אחרים, שגם הם שרויים במצוקה כלכלית, דבר הגורם "להעברת הגירעון מבית חולים אחד לשני", כלשון בכיר במערכת.
ממשרד האוצר נמסר: "הנושא נמצא בדיונים בין משרדי האוצר, הבריאות והבעלים".
ממשרד הבריאות נמסר: "נכון לעת הזאת טרם נחתם הסכם ועל כן לא נתייחס לעניין הנמצא במו"מ".