פרשנות
המפולת בשווקים: מי ימצמץ ראשון - פאוול או המשקיעים?
המשקיעים בבורסות אוהבים ריבית נמוכה שמעלה את ערך הנכסים שלהם ומנהלים קרב כיפוף ידיים עם יו"ר הפד שהעלה את הריבית - ומתכוון להמשיך להעלותה ב-2019. אבל ההתמכרות שלהם לכסף הזול עלולה להפוך להרסנית ולייצר משבר ריאלי של ממש
תמיד כששוקי ההון קורסים, מתעוררים להם הכלכלנים ומחפשים סיבות. כולל אלה שרק בשלהי השנה שעברה סיפרו לנו בביטחון ששנת 2018 תהיה המשך ישיר של השיאים שהפגינו המניות ב-2017. הפעם התירוץ התורן הוא חשש המשקיעים מכך שהמשק האמריקאי גולש להאטה ומיתון.
- נעילה אדומה בוול סטריט; דאו ג'ונס סגר את השבוע הגרוע זה 10 שנים
- מדדי הבורסה קרסו: ת"א 35 נפל ב-5% פריגו צללה ב-29%, טבע צנחה ב-8%
- השווקים התפכחו מהאופוריה והרסו לטראמפ את החגים
העניין הוא שלהערכות כאלה אין באמת אחיזה במציאות, ואם היה בהן ממש קשה להבין כיצד יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול העלה את הריבית בשבוע שעבר והודיע כי ימשיך ויעלה את הריבית עוד פעמיים ב-2019. האם המשקיעים יודעים או רואים משהו שהבנק המרכזי מפספס?
התשובה לכך היא כנראה שלא. המשקיעים בבורסה, באופן די דומה למשקיעים בכלל, אוהבים ריבית נמוכה שמעלה את ערך הנכסים שלהם. המשקיעים הסולידיים יותר דווקא היו מעדיפים ריבית גבוהה כדי לישון בשקט עם הפיקדון בבנק.
לכן, אותם משקיעים מנהלים קרב כיפוף ידיים עם הבנק המרכזי - העלית לנו את הריבית? לקחת לנו את הסם? נפרק לך את השוק כדי שתתעשת. נראה שמדובר כאן במסר חד וברור לפאוול שהמדיניות המוניטרית שלו לא מוצאת חן בעיני המשקיעים שהתרגלו בעשור האחרון רק להרוויח.
פאוול מצידו יודע שיתקשה למצוא הזדמנות טובה להעלות ריבית, אך הוא זקוק לתחמושת הזו ליום שבו באמת יהיה משבר כלכלי ומיתון כדי להזרים חמצן לכלכלה דרך הורדת הריבית. הוא מבין כמובן שזה לא מוצא חן בעיני המשקיעים ואפילו לא בעיני הנשיא שלו, אבל השאלה אם הוא יכול להיכנע להמונים?
כאן התשובה כבר יותר מורכבת: מחד, אסור לבנק המרכזי להיות לחיץ, משום שאז המשמעות היא שהוא חסר תכלית וחסר עצמאות ובכל פעם שינסה להעלות ריבית יצטרך לסגת בגלל תסכול ההמון. בדיוק כמו שפאוול לא יכול להיכנע לטראמפ ולתת לפוליטיקה והבחירות בארה"ב לנהל אותו, כך אסור לו להיכנע למשקיעים השבעים.
מנגד, החשש הוא שהמציאות הכל הנראה מדומה שהמשקיעים מייצרים בשוק עלולה להפוך לאמיתית. כשאגרות החוב הקונצרניות קורסות, היכולת של החברות למחזר חובות יורדת. אם מדובר באירוע זמני אז אין בעיה, אבל התמשכותו עלולה לייצר מחנק אשראי, כמו זה שנוצר בישראל ב-2009 בעקבות המשבר בארה"ב ואף על פי שהכלכלה הישראלית הייתה חזקה. מחנק אשראי כבר עלול לייצר תגובת שרשרת שעלולה לייצר מיתון בפועל.
נוצר כאן מעגל קסמים הזוי שבו נגיד הבנק המרכזי האמריקאי מנסה מחד להחזיר את השוק לרציונליזציה ולרמת ריביות תואמת אינפלציה, אבל המשקיעים המסוממים לא מוכנים לוותר על הכסף הזול ופותחים חזית שעלולה להפוך להרסנית ולייצר משבר ריאלי של ממש.
האם פאוול ימצמץ ראשון ויכריז על הורדת ריבית או חזרה למדיניות מרחיבה? או שיעמוד בפרץ הלחצים שלמולו. ימים יגידו.