$
משפט

בלעדי לכלכליסט

אשת השופט שתקה, הכסף לא נמצא אך הסדר הכופר נחתם

ביקורת חריפה שמתחה השופטת דנה אמיר מציבה סימני שאלה על השיקולים שמנחים את רשות המסים והפרקליטות בסגירת תיקים בהסדרי כופר. התעקשות השופטת חשפה איך אשת שופט שנחשדה בהעלמת מס בפרשת UBS וסירבה לשתף פעולה זכתה לעונש מקל

תומר גנון ועמרי מילמן 06:5709.12.18

בית משפט השלום בתל אביב מתח ביקורת חריפה על החלטת הפרקליטות לסיים בהסדר כופר חקירת העלמת מס נגד חשודה בפרשת הבנק השוויצרי UBS, לאחר שלא שיתפה פעולה עם החקירה. השופטת דנה אמיר שלחה את המדינה לבחון מחדש את החלטתה לדחות בקשה של נאשמת אחרת בפרשה לסיים את התיק נגדה בהסדר כופר, לאחר שזו טענה לאכיפה בררנית.

 

הסדר הכופר שבמוקד הביקורת הביא לסגירת התיק נגד אביבה גלעד, חברת מועצת העיר עכו לשעבר ואשתו של שופט המחוזי חיפה לשעבר משה גלעד. לפי ההסדר, שנחשף לראשונה ב"כלכליסט" באוקטובר אשתקד, הפרקליטות סגרה את התיק נגד גלעד תמורת תשלום 600 אלף שקל ככופר, אף שהיא לא שיתפה פעולה עם החקירה. בנוסף נסגר התיק נגד השופט גלעד, שנחקר באזהרה בפרשה, והוא פרש משיפוט.

 

 

 

השופטת אמיר התייחסה להסדר מול גלעד לאחר שהפרקליטות דחתה בקשה של הדה בן־בסט, מרצה באוניברסיטת תל־אביב, לסיים גם את התיק נגדה בהסדר כופר. במרץ האחרון הגישה פרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) בניהול ליאת בן־ארי כתב אישום נגד בן־בסט, שייחס לה ניהול חשבון סודי ב־UBS שבו יותר מ־4 מיליון שקל, תוך העלמת מס מהכנסות בגובה 1.24 מיליון שקל.

 

 

מימין: פרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) ליאת בן־ארי ומנהל רשות המסים ערן יעקב. אחראים לכתבי האישום וההסדרים בפרשת בנק UBS מימין: פרקליטת מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) ליאת בן־ארי ומנהל רשות המסים ערן יעקב. אחראים לכתבי האישום וההסדרים בפרשת בנק UBS צילומים: עמית שעל

 

 

בנוסף הוגשו כתבי אישום נגד 10 נאשמים נוספים בהעלמת מס דרך בנק UBS, בהם עורכי דין, אנשי עסקים ורופא. הם נאשמו בניהול חשבונות בנק סודיים והעלמת מס מהכספים והריביות שנצברו בהם בסכומים שנעים בין מאות אלפי שקלים עד ל־5 מיליון שקל.

 

השופטת ביקשה להשוות בין החלטות ועדת הכופר

 

סנגוריה של בן־בסט, עוה"ד ד"ר משה דרוקר ומיקי מיכאלוביץ', טענו שההחלטה להגיש כתב אישום נגדה היא אכיפה בררנית לאור סגירת התיק נגד גלעד בהסדר כופר. לטענתם, הפרקליטות הפלתה את בן־בסט לעומת גלעד. לאור זאת דרשה השופטת אמיר לקבל מהפרקליטות את כל החלטות ועדת הכופר בפרשת UBS כדי להשוות ביניהן.

 

בדיון שנערך בשבוע שעבר באולמה של אמיר נשפך אור נוסף על הדברים: "הגברת גלעד לא הודתה בביצוע העבירה, לא אמרה מהו סכום ההכנסה ולא אישרה שיש לה חשבון בנק בשוויץ", הודתה בדיון נציגת הפרקליטות עו"ד נג'מי חאיק מסעד, כשנשאלה בידי השופטת מדוע התיק הפלילי נגד גלעד הסתיים בהסדר כופר. "כשבית המשפט שואל אותי איך ייתכן שבנסיבות אלה השתנו עליה כופר כאשר היא לא משתפת פעולה עם החקירה ולא מאשרת קיומה של העבירה, אני אומרת שזה מה שהיה. איזו ברירה אחרת היתה לנו?".

 

אביבה גלעד. התיק נגדה נסגר בהסדר כופר אף שלא הודתה בביצוע העבירה אביבה גלעד. התיק נגדה נסגר בהסדר כופר אף שלא הודתה בביצוע העבירה

 

 

השופטת אמיר לא אהבה את מה ששמעה: "קיים קושי, לדעתי, לקבל טענה שלפיה בשל חוסר שיתוף הפעולה של גברת גלעד עם החקירה, הוחלט להשית עליה כופר מבלי שהודתה או אישרה קיומו של חשבון הבנק או ביצוע העבירה וסכומו", אמרה. "קיימת תהייה כיצד ייתכן שלא בורר סכום ההכנסה שהועלמה ביחס לגברת גלעד, מקום שבו המאשימה עצמה טוענת כי לסכום ההכנסה שהועלמה משמעות רבה בעת הקביעה האם להיעתר לבקשה להשתת כופר".

 

 

 

בהמשך הורתה השופטת לבחון מחדש הסדר מול בן־בסט, שחשבון הבנק ב־UBS היה שייך לבעלה שנפטר והוא הוריש לה אותו: "המאשימה מתבקשת לבחון שוב את עניינה של בן־בסט בתיק זה. לא היא זו שפתחה את חשבון הבנק. מבלי להקל ראש בעבירות המיוחסות לה, כאשר היא אף הסירה את מלוא המחדלים (שילמה את המס - ת"ג וע"מ), בשים לב לגילה, מקצועה, ויתר נסיבותיה האישיות, יש לבחון שוב האם לא ניתן להגיע להבנה והסכמה בקשר אליה. אם במסגרת השתת כופר ואם בהסדר טיעון כזה או אחר".

 

 

השופטת דנה אמיר: "קיים קושי, לדעתי, לקבל טענה שלפיה בשל חוסר שיתוף הפעולה של גברת גלעד עם החקירה הוחלט להשית עליה כופר מבלי שהודתה או אישרה קיומו של חשבון הבנק או ביצוע העבירה וסכומו" השופטת דנה אמיר: "קיים קושי, לדעתי, לקבל טענה שלפיה בשל חוסר שיתוף הפעולה של גברת גלעד עם החקירה הוחלט להשית עליה כופר מבלי שהודתה או אישרה קיומו של חשבון הבנק או ביצוע העבירה וסכומו" צילום: חיים צח

 

 

התיק נגד השופט גלעד נסגר מחוסר ראיות

 

פרשת UBS, מהחקירות הגדולות של מס הכנסה בשנים האחרונות, נפתחה בעקבות מעצרו ביוני 2014 של רוני אליאס, יועץ השקעות בכיר לשעבר בבנק השוויצרי בעל אזרחות כפולה ישראלית ושוויצרית. אליאס הגיע לישראל להיפגש עם לקוחותיו, שלפי החשד החזיקו חשבונות סודיים ולא מדווחים בשוויץ, ונעצר במהלך פגישה.

 

אליאס ועובדים נוספים ב־UBS משמשים עדי תביעה בתיק שעודו מתנהל. ברשימת אנשי הקשר בטלפון הנייד של אליאס שתפסו חוקרי מס הכנסה נמצאו שמות של עשרות ישראלים שלפי החשד העלימו מס על כספים בהיקף מאות מיליוני שקלים דרך חשבונות שניהל עבורם.

 

בני הזוג אביבה ומשה גלעד, שיוצגו בידי עו"ד עמית חדד, נחקרו בספטמבר 2014 בחשד שהחזיקו ב־UBS חשבון סודי שהכספים שהזרימו אליו לא דווחו למס הכנסה. זמן קצר לאחר שהפרקליטות הודיעה כי היא שוקלת כתב אישום נגד אביבה ובסמוך לסגירת התיק הפלילי נגד משה מחוסר ראיות מספיקות, הוא הודיע על פרישה משיפוט.

 

מטעמם של בני הזוג גלעד לא התקבלה תגובה עד למועד סגירת הגיליון. מהפרקליטות נמסר בתגובה: "התביעה מגישה כתבי אישום על בסיס טיב הראיות שנאספו בחקירה. בשלב זה בהליך, בית המשפט הדן בתיק טרם נחשף לראיות. אנחנו לומדים את ההחלטה ונגבש עמדתנו בהקדם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x