$
בורסת ת"א

S&P מעלות: האטה חדה בגיוסי החוב בנובמבר בתל אביב

השפל בהנפקות האג"ח הוא שני רק לחודש אוגוסט ומיוחס לירידה בפעילות כלל הסקטורים. מנכ"לית מעלות רונית הראל בן זאב: העלאת הריבית במשק תשפיע רק אם קצב ההעלאה יהיה מהיר מהציפיות בעבר

חזי שטרנליכט 07:4902.12.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

העלאת הריבית המפתיעה על ידי בנק ישראל בנובמבר לא צפויה להשפיע באופן דרמטי על שוק ההנפקות, שסובל מהאטה משמעותית, כך עולה מסקירה של חברת S&P מעלות. ההאטה מגיעה לאחר שש שנים של עלייה רציפה בהיקפי ההנפקות, שהגיעה לשיא ב־2017.  

קצב ההנפקות ירד בהתמדה בחודשים שחלפו מתחילת השנה. למעט השפל שנרשם בחודש אוגוסט (1.1 מיליארד שקל), שנחשב מסורתית חודש שקט עם מחזורי מסחר דלילים ועניין מועט בשל חופשות, נובמבר (1.3 מיליארד שקל) היה החודש עם היקף הפעילות הנמוך ב־2018.

 

מתחילת השנה גויסו בשוק האג"ח הקונצרניות כ־55 מיליארד שקל, סכום המשקף ירידה של כ־15% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הצניחה מיוחסת לירידה בהיקפי הפעילות של כלל הסקטורים מהרבעון השני של השנה והתמתנות הפעילות במשך השנה ביתר שאת. במעלות ציינו כי הרקע לפעילות ההנפקות בנובמבר הוא אי־הוודאות בשוק המקומי והשווקים הגלובליים לצד העלייה בריבית ובתשואות בשוק האמריקאי.

 

להמשך הפדיונות בקרנות הנאמנות המתמחות באג"ח קונצרניות ולהיעדרותן הכמעט מוחלטת של הקרנות בהנפקות האג"ח היתה השפעה משמעותית על המשך מיתון הפעילות בשוק ההנפקות.

 

"בשלב זה אנו לא צופים השפעה מהותית להעלאת הריבית במשק, במיוחד על לווים חזקים, שכן הנגישות שלהם במחירים נמוכים תישמר. אם במהלך 2019 קצב העלאת הריבית יהיה מהיר יותר מהציפיות בעבר, אז ככל הנראה תהיה לכך השפעה על עלויות המימון", מציינת רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות.

 

 

 

ההנפקה של חברת החשמל בנובמר בהיקף של כ־1.6 מיליארד שקל, שנוספה על גיוס של כ־3.5 מיליארד שקל במהלך 2018, העמידו אותה בראש המגייסות השנה בבורסה. היקף הגיוס הכולל של חברת החשמל, חברת נמלי ישראל, עמידר ומקורות, הסתכם ב־9 מיליארד שקל ב־2018, כ־17% מסך ההנפקות. בראייה שנתית, הירידה בהיקפי ההנפקות אפיינה בעיקר את תחומי הפיננסים והנדל"ן. במספר המנפיקים הכולל ניכרת יציבות, נתון שמעיד על ירידה בהיקף הגיוס למנפיק.

 

מגמת הדעיכה בולטת במיוחד לעומת חודש ינואר, שבו גויסו 9 מיליארד שקל באג"ח, וגם לעומת פברואר ומרץ, שבהם גויסו 4.5 ו־4.8 מיליארד שקל בהתאמה. בששת החודשים האחרונים גויסו 19.1 מיליארד שקל, רק 41% מהסכום שגויס מאז תחילת 2018 — 46.4 מיליארד שקל.

 

לפי הנתונים, עשרת המנפיקים הגדולים ריכזו מתחילת השנה כ־40% מהיקף ההנפקות, בדומה ל־2017. השנה בולט, כאמור, ריכוז החברות הממשלתיות: חברת החשמל, נמלי ישראל ועמידר, לצד הנפקות של גופים פיננסיים — בנק הפועלים, בנק לאומי ולאומי קארד. המנפיקים הגדולים מתחילת השנה הם חברת החשמל (5.1 מיליארד שקל), בנק הפועלים (3.9 מיליארד שקל), חברת נמלי ישראל (2.5 מיליארד שקל) ובנק לאומי (2 מיליארד שקל).

 

 

 צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x