כחלון נגד החשבים לשעבר: "כשמומחים בעיני עצמם מייצרים תחזיות הם פוגעים בכלכלה"
שר האוצר התייחס לתחזיות שמזהירות מפני הגרעון הגבוה. "אני פונה למומחים בעיני עצמם, אל תלמדו אותנו אחריות", אמר. החשב הכללי רוני חזקיהו: "לכל מי שמתבטא בנושא, כולל עובדי אוצר לשעבר, שכל אחד יעסוק במה שהוא עוסק היום ולא מה שעשה אתמול. זה גורם נזק אדיר למשק"
"יש תכונה לאנשים שלא אוהבים להפרד מהתפקיד שלהם, אז גם אחרי 5 שנים הם נשארים בתפקיד. הנתונים במשרד האוצר, מה אתם רוצים שיהיה, זה סיפור אחר", כך תקף היום שר האוצר משה כחלון בכנס של אגף החשב הכללי באוצר את החשבים לשעבר שמזהירים מהגרעון הגבוה. החשבת הקודמת, מיכל עבאדי בויאנג'ו נעדרה מהכנס.
"הוצאנו הוצאות אזרחיות גבוהות אבל לא מעבר למה שציפינו ולא מעבר למה שחזינו. לגבי תחזיות, אפשר לעשות תחזיות נמוכות. מקסימום עברנו, מחיאות כפיים. אבל צריכים לאתגר. מה הבעיה להגיד 305 מיליארד שקל כשיודעים שאפשר 307 מיליארד. אני מכיר את המשחקים. גם רשות המסים, גם הכלכלן הראשי וגם אני מאמינים בתחזיות אמיתיות".
עוד הוסיף "אני פונה למומחים בעיני עצמם, אל תלמדו אותנו אחריות, אני השר הראשון שנכנס לממשלה בתנאי שיהיה נומרטור ושאי אפשר להביא הצעת מחליטים של מעל 10 מיליון שקל. מי שעשה את הנומרטור זה אנחנו בעצתו של אמיר לוי, אז שאף אחד לא ילמד אותנו מה זאת אחריות. אחריות זו הבנה פוליטית. מה זו הבנה פוליטית - כשאתה נכנס לממשלה זה הזמן לסגור דברים. בהסכם הקואליציוני זה מה שעשיתי".
לדבריו, "כשכל המומחים בעיני עצמם מייצרים תחזיות הם פוגעים בכלכלה, כל הגופים הרלוונטיים קוראים את התחזיות האלה. לפעמים באים אלי גופים בינלאומיים. אם זה היה בורות או חוסר הבנה הייתי אומר מילא, אבל זה חוסר אחריות".
כחלון הוסיף, כי "חשוב לומר שעבדנו נכון. כשמדברים על סוג של גרעון מנסים לייצר משבר מלאכותי, יש אינדיקטורים, יש אבטלה, צמיחה. אין נורה אדומה שדולקת. בימים הקרובים נשב יחד עם בכירי האוצר, ונבדוק מה הסיבה. אם זה יחלוף, יחלוף, אם לא - נצטרך ללמוד ולטפל גם בזה. בסך הכל - הרגעה".
בנוגע להוצאות הגבוהות השנה אמר כחלון, כי "ההוצאות האזרחיות עלו כמו שלא עלו בשנים הקודמות. לאיפה הלך הכסף? ניצולי שואה, תשתיות, הקדמת פרויקטים של תשתיות, כמו כביש 6. שכר עבודה. אני כן רוצה שאנשים ירוויחו טוב. אני מתעב את המילה שכר מינימום". על העלאות השכר הרבות למגזר הציבורי אמר, "אני רוצה שעובדי מדינה יוכלו לשלוח את הילדים שלהם לחוגים".
כחלון התייחס למחלוקות עם בנק ישראל, אולם לא התייחס לכך שהנגידה קרנית פלוג מסיימת את תפקידה מחר. לדבריו, "בהורדת האבטלה היינו ביחד, בהכשרה מקצועית היינו יחד, הוצאות אזרחיות היינו יחד, הם רצו יותר אבל היינו באותו כיוון, יש מגבלות. מחלוקת מרכזית הייתה סביב העלאת מסים. המחלוקת הזו תשאר איתנו עוד הרבה שנים".
- כשכחלון אומר "הם רוצים להעלות מסים", למי הוא מתכוון?
- נתניהו וכחלון מקיימים דיון חירום על הגירעון בתקציב
- כחלון על הגירעון: לא נעלה מסים
גם החשב הכללי רוני חזקיהו התייחס לביקורות שמקבל המשרד מבכירים לשעבר ואמר "לכל מי שמתבטא בנושא, כולל עובדי אוצר לשעבר, מוציא תחזיות, נותן ציונים, שכל אחד יעסוק במה שהוא עוסק היום ולא מה שעשה אתמול. זה חוסר אחריות משווע וגורם לנזק אדיר למשק. זו פגיעה בביטחון".
חזקיהו התייחס לגרעון הגבוה שעומד על 3.6% נכון לחודש אוקטובר ואמר "יכולות הביצוע הגבוהות מתבטאות בשיעורי הוצאה גבוהה. תקופות של תת ביצוע, שהמטה היה פונה לחשבים במשרדים ומבקש הסברים מדוע התקנה הזו לא בוצעה ומדוע אחרת לא בוצעה. התקופה הזו חלפה. בעבר הייתה הסטה של תקציבים אזרחיים לביטחוניים כי שם ידעו לבצע מלא. זה דבר שמשתנה בשנים האחרונות. אני שמח על שיעור הביצוע המלא שמקורו בעבודה של החשבים. בשנתיים האחרונות הביצוע הוא 100% וכך גם יהיה ב-2018%. זו המשילות שכולם מדברים עליה. פה אנחנו מוכיחים משילות. קיבלנו תקציב, אנחנו מבצעים את התקציב במלואו. אנחנו בשליטה על ההוצאות. אנחנו היחידים שיודעים את הנתונים על ההוצאות. אנחנו יודעים לוודא שההוצאות ישמרו במסגרת התקציב המאושר".
מלבד פרויקט 2030 הנועד לקדם פיתוח תשתיות במדינה לעשור הבא התייחס חזקיהו לפרויקט מרכזי נוסף - התמודדות עם הזדקנות האוכלוסיה. לדבריו "ההבנה שהמגזר הזה הולך וגדל, ויהיה חלק משמעותי באוכלסויה. הנושא הזה מאד חשוב. מה שמסתבר שהטיפול בנושא הזה מתפרס על גופים רבים. אוכלוסיה גדולה היום ועוד יותר גדולה בעתיד היא אוכלסיית המבוגרים, מעל גיל 60. החוכמה היא לדעתנו זה לנסות לחבר בין הגופים. החשב הכללי נרתם לייצר תוכנית הוליסטית, אנחנו נמצאים בעשייה גדולה, שותפים נוספים מכירים. כל החוכמה שלנו זה שאנחנו יודעים לבצע, יש לנו אנשים שיודעים לבצע, יודעים ורוצים לראות ראייה רחבה ומתכללת מפאת מעורבתנו בכל משרדי הממשלה.
חזקיהו חשף כי הפרטת תעש צפויה להגיע לשלביה הסופיים בימים הקרובים ואמר כי "בנושא הפרטת תעש בנושא זה התקבלו החלטות ממשלה בעבר, ההחלטות נתקעו מסיבות שונות, בשלב כזה או אחר ביקשנו פניה ממשרד הביטחון להמשיך את המכרז שנתקע ולהמשיך את המשא ומתן מול אלביט. הנושא הגיע לשולחן החשב הכללי בקיץ שעבר, והצלחנו בתחילת 2018 לסיים את המשא ומתן ולסגור את העסקה. מאז ועד היום מתנהל משא ומתן בצד המשפטי. המשא ומתן הזה והמסמכים המשפטיים, שלוקחים המון זמן, הגיעו לסיומם ואנחנו צפויים לחתימה בימים הקרובים או בשבוע הבא".