$
מוסף 18.10.18

חקר ביצועים: השבוע של ויזל, סירס והעיתונאי הסעודי

וגם: שר האוצר משה כחלון עדיין בעד הפחתת מסים, תאגידי האשראי נגד האפליקציות ביט ופפר, ענף הדירות להשכרה רותח ורכבת ישראל - ככה לא בונים קו

כתבי כלכליסט 09:4118.10.18
הגירעון מזנק

כחלון - חלחול לשומקום

שר האוצר משה כחלון הצהיר במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר שהכיוון שלו הוא עדיין הפחתת מסים, והסביר: "אתה רוצה לקבל יותר מס — תפחית". האמונה שהפחתות מסים מובילות לגביית יותר מסים וכך “משלמות על עצמן” מגיעה היישר משנות השמונים, מימי רונלד רייגן ויועצו הכלכלי ארתור לאפר. ואולי כחלון נזכר ברעיון הזה בשנה שעברה, כששר האוצר האמריקאי סטיבן מנושין הצהיר שרפורמת המס של טראמפ "לא רק תשלם על עצמה, אלא תשלם את החוב". והנה, ממש השבוע התברר שהגירעון בארה"ב זינק השנה ב־17% והגיע לרמה הגבוהה ביותר שלו מאז 2012. במקביל ההכנסות ממס חברות צנחו ב־31%. ועוד התברר השבוע כי גם אצלנו הגירעון מזנק, עוד לפני הפחתת המסים המתוכננת. אולי הגיע הזמן שבירושלים ישתחררו מסיסמאות כלכלת החלחול.

אורי פסובסקי

 

להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה 

 

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: דור מנואל

 

החברות נגד האפליקציות

תאגידי האשראי - הצילו, תחרות

חברות כרטיסי האשראי לא מבינות מאיפה הגיעה המפלצת הזאת, שלא מכירה את הכתובת של המערכת הבנקאית וקוראים לה תחרות. בימים אלה ישראכרט ולאומי קארד מגלות שעם הפרידה הקרבה מהבנקים הן נזרקות לרחוב ושם משוטטות להן מפלצות התחרות הענקיות ביט ופפר, אפליקציות תשלום שגם הצרכנים וגם העסקים מגלים במהירות את יתרונותיהן — אין דמי כרטיס ואין דמי סליקה יקרים. מה עושות חברות האשראי? רצות לאמא ואבא, הפיקוח על הבנקים, ומבקשות שיגרשו את הרעים. הגיעה השעה שחברות כרטיסי האשראי יתבגרו ויבינו איך עובד העולם האמיתי, שבו יש תחרות והדרך להתמודד עמה היא לוותר על בורות השומן. ביטול דמי הכרטיס, למשל, יהיה התחלה טובה.

סופי שולמן

 

הבודקת ניקתה את החשד

ויזל - האמת לא חשובה

המסקנה החד־משמעית של השופטת בדימוס אורנית אגסי כי אין עדויות להטרדה מינית מצדו של מנכ"ל פוקס הראל ויזל, בלי ששוחחה עם אף אחת מהמתלוננות, היא מוזרה. אבל גם לא. בדיקות שעלולות לסבך את האיש החזק בחברה לרוב מסתיימות בניקוי, מהטעם הפשוט שמסקנה הפוכה תשים סוף לכל הבדיקות העתידיות. זה מנגנון מקולקל שמזכיר את בחירת מעריכי השווי בחברות הציבוריות. מי ייקח מעריך שווי שמגיע למסקנה השונה מהאינטרס של המזמין? ואיזו חברה תיקח בודקת שהופכת עולמות כדי לגלות אם מנכ"ל באמת הטריד עובדות שלו? עדיף למצוא מישהי שיודעת לסגור את העניין במהירות וביעילות ועם רקורד טוב של זיכויים. כשיש תשובה אחת רצויה, לא צריך לשאול שאלות.

גולן פרידנפלד

 

 

הראל ויזל הראל ויזל צילום: עמית שעל

 

 

ענף הדירות להשכרה רותח

דירה להשכיר - דירה להחליף

ההאטה בשוק רכישת הדירות החדשות הובילה לכך שבתשעת החודשים הראשונים של השנה הוגשו למשרד הכלכלה בקשות לבנייה של יותר מ־3,000 דירות להשכרה תמורת הטבות מס - כמות גדולה יותר מהמכרזים שתפרסם השנה דירה להשכיר, החברה הממשלתית שהוקמה למטרה זו בדיוק. הנתון הזה מעיד על כך שיזמים פרטיים שמחים לבנות דיור בהשכרה כשהוא רווחי עבורם, ללא צורך בחברה ממשלתית שתשווק קרקע ייחודית לשם כך. בימים אלה מונחת בכנסת הצעת חוק של ח"כ רועי פולקמן להעמקת הטבות מס החברות עבור יזמים שיבנו פרויקטי השכרה. אישורה בהקדם יכול להיות הפתרון שיביא לכך שמיזמי השכרה ייבנו פה בהמוניהם.

נמרוד בוסו

 

רצח בטורקיה

היעלמות העיתונאי הסעודי - אקדח שירה בתעשייה

ג'מאל חשוקג'י, עיתונאי סעודי שלא היה אהוד במיוחד על המשטר הסעודי, נעלם לפני כשבועיים לאחר שנכנס לקונסוליה הסעודית בטורקיה. היעלמותו המסתורית חוללה סערה דיפלומטית עולמית. טורקיה טוענת כי הסעודים רצחו אותו, ארצות הברית תובעת תשובות מיידיות וברחבי העולם יש קריאה להטיל סנקציות על סעודיה. אבל בענף ההייטק כוססים ציפורניים בתקווה שהחשדות החמורים יתבדו. סופטבנק, שליטת ההשקעות הבלתי מעורערת, wework, אובר ועוד עשרות חברות, קטנות וענקיות — כולן נסמכות על עשרות מיליארדי דולרים של כסף סעודי. עצירת זרם המזומנים, ולו לזמן קצר, עקב סנקציות, ולחלופין תגובת נגד סעודית, יכולה להביא למפולת בהייטק שלידה ייראו המשברים של 2000 ו־2008 כמו משחק ילדים.

מאיר אורבך

 

 

הקו החדש תקוע

רכבת ישראל - ככה לא בונים קו

שר התחבורה ישראל כץ מתגאה מאוד בחצי קו הרכבת החדש שנוסע בין ירושלים לנתב"ג (ומתישהו יגיע לתל אביב). כל כך מתגאה ומאמין בו, שהוא הורה לרכבת ישראל לתעדף אותו ולהסיט עבורו קרונות מקווים אחרים. והתוצאה? נסיעות צפופות לעייפה בדרום ובצפון שמבריחות נוסעים מהרכבת לטובת הקרונות שיוצאים ריקים מירושלים בקו החדש. הצפיפות הנוראה אמורה להטריד לא רק את מנהלי החברה, אלא גם את הגופים המוסדיים שהשקיעו מיליארד שקל באג"ח של הרכבת. אלו ביקשו להשקיע במונופול ממשלתי, שאמור לצמוח בכל שנה ולהסיע יותר ויותר אנשים. ובינתיים הם רואים איך כץ מבריח את הנוסעים וכספם בחזרה לרכבים הפרטיים.

ליאור גוטמן

 

 

ישראל כץ ישראל כץ צילום: דוברות משרד התחבורה

 

פושטת רגל

סירס - בחזרה לבסיס

בתחילת דרכה, סירס היתה בעצם אמזון. קטלוג של 532 עמודים שהתפרסם ב־1896 אפשר להזמין בדואר מגוון עצום של פריטים, מבגדים ועד אופניים, וזיכה את סירס בתואר "מחסן המוצרים הזול בעולם". החנות הפיזית הראשונה שלה נפתחה רק ב־1925 בשיקגו. מאז נהפכה סירס לקמעונאית הגדולה בעולם, מעמד שנשחק בהדרגה עד שהשבוע היא הגישה בקשה להגנה מפני נושים בשל חובות של 5 מיליארד דולר. כמו קמעונאיות רבות אחרות, גם היא לא הצליחה לעמוד בתחרות מול החנויות המקוונות. אבל עוד יש לה סיכוי להיחלץ בשלום מהליך פשיטת הרגל. בשביל זה היא תצטרך לחזור לשורשים ולהיות אמזון.

תמר טוניק

 

בני המיעוטים מצטיינים

נבחרת ישראל בכדורגל - הסברה ברגליים

נבחרת ישראל ניצחה השבוע פעמיים ברצף - משהו שלא קרה מאז 2013 - בזכות הופעות נדירות של סגל עמוס בבני מיעוטים: הקפטן ביברס נאתכו מהכפר הצ'רקסי כפר כמא, בירם כיאל מכפר ג'דיידה, טאלב טוואטחה מג'סר א־זרקא, מואנס דאבור מנצרת עילית ודיא סבע ממג'ד אל־כרום. ארבעה מהם משחקים מחוץ לליגת העל, במקומות שלא שופטים אותם על דבר מלבד יכולותיהם ככדורגלנים. בכל מקרה, נבחרות לאומיות שמבוססות על בני מיעוטים הן עניין שכיח בעולם הכדורגל, וכשהן מצליחות הן מאירות באור חיובי את מדינותיהן. נבחרת של בני מיעוטים יכולה להיות "הסברה" מצוינת לישראל, בסיס נהדר לנאום הבא של בנימין נתניהו באו"ם על אי של דמוקרטיה ליברלית באמצע הג'ונגל הפנאטי במזרח התיכון. עד אז, אפשר למנף את הצלחתה כדי למגר את הגזענות שמכלה כל חלקה טובה באי הליברלי שלנו - ביציעים, בקמפיינים לרשויות המקומיות, ובעצם גם בחוקי היסוד.

אוריאל דסקל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x