$
בארץ

ריח בחירות: כחלון רומז על הפחתת מס למרות הגירעון

שר האוצר לא מתחשב בירידה בהכנסות ממסים ובחריגת הגירעון ומחפש דרכים להפחתת מסים

עמרי מילמן 18:5413.10.18

ביום חמישי האחרון, באיחור חריג, פרסם משרד האוצר את נתוני התקציב והגירעון, שמהם עלתה תמונה מדאיגה - הגירעון ל־12 החודשים האחרונים עומד על 3.35% מהתמ"ג בעוד יעד הגירעון לשנת 2018 הוא 2.9%.

 

 

 

הפעם האחרונה שנרשמה חריגה מהגירעון היתה לפני שש שנים, ב־2012, אז תפח הגירעון ל־4.2% בעוד היעד המקורי היה 2% בלבד. מה שהביא את מבקר המדינה לכתוב דו"ח חמור וליצירת נהלים חדשים במשרד האוצר לגבי הנושא.

 

משה כחלון משה כחלון צילום: עמית שאבי

 

 

מה שלא נכתב בדו"ח הוא שהאומדנים באוצר לגבי ההכנסות ממסים נמוכות מהתחזיות בכ־3 מיליארד שקל.

 

שר האוצר משה כחלון רומז בימים האחרונים על כוונתו להפחית מסים. חברת החדשות דיווחה בסוף השבוע כי על שולחנו נמצאת תוכנית להפחתת מסים, אולם גורמי המקצוע במשרד אינם מכירים תוכנית כזו ובוודאי שלא מפורטת. להערכת גורמים המעורבים בתחום, הרצון של כחלון הוא לנסות ולמצוא דרך להפחית מכסים או מע"מ, סוג של הפחתת מסים שגם יוכל להשפיע על יוקר המחיה. אולם בינתיים אין לו כל דרך ממשית לעשות זאת.

 

כחלון דבק בתיאוריה כלכלית הטוענת כי הפחתות מסים יכולות להעלות את הצמיחה ובכך להגדיל את ההכנסות ממסים, אבל השאלה שכחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו לא יודעים לענות עליה היא האם אנו נמצאים בנקודה שבה כל הפחתת מס תגדיל את ההכנסות או לא.

 

מחקר שערך בעבר מנהל חטיבת המחקר של בנק ישראל פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי מצא כי כאשר בחן את הפחתות המסים השונות שנעשו בארץ, העלה כי רק הפחתה של מס החברות הביאה במובהק לתמיכה בצמיחה.

 

 

 

ובהקשר להפחתות מסים: בימים אלה מפעילה הבורסה באמצעות לוביסטים ובעלי הון לחץ רב על הממשלה להפחית את מס רווחי ההון. שיעור המס הזה עומד היום על 25%. אנשי הבורסה טוענים כי הדבר יחזק את הבורסה ויעודד גם את הצמיחה. נתניהו הנחה לאחרונה את יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון לבחון את הנושא. אלא שלמהלך זה כחלון לא יזדרז להסכים, שכן הוא מבטא סיוע לחזקים ולא לחלשים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x