תעביר את זה הלאה: הפרויקט שמאפשר לאלו שחייהם ניצלו בזכות דפיברילטור להציל חיים
היוזמה המרגשת של קבוצת ש.א.ג שירותי רפואה בע"מ. שני סיפורים על תרומה לקהילה מזווית קצת אחרת
חשוב לדעת: דום לב יכול להתרחש בכל גיל ובכל מצב בריאותי. התרחשותו נעוצה באי סדירות בפעילות החשמלית של הלב, מצב הקרוי בז'רגון המקצועי "פרפור חדרים". במקרים רבים ניתן להציל חיים בעזרת פעולות החייאה בסיסיות עד להגעת צוות רפואי. שילוב של עיסוי לב וחיבור בית החזה לדפיברילטור נחשב לשילוב האולטימטיבי להסדרת פעילות הלב, כאשר כל שנייה היא קריטית במניעת ירידה באספקת הדם למוח.
בין תושייה אנושית למכשור מתקדם
רונן פרידמן בן ה-57, עוד זוכר היטב איך לפני 3 שנים הוא התמוטט ואיבד את הכרתו בזמן שהתיישב להפסקת קפה במהלך יום עבודה שגרתי במפעל מעדני הבשר טירת צבי. פרידמן מספר בדיעבד כי אכן הופיעו סימנים מוקדמים לאירוע הלב, אולם אז הוא לא ייחס להם חשיבות יוצאת דופן ולכן גם לא טרח להיבדק. מדובר בין היתר בסימנים כגון עייפות כבר לאחר דקות ספורות של הליכה או צורך לנמנם במהלך היום. פרידמן עצמו לקה בליבו כתוצאה מסתימה של שני עורקים שגרמו לאי ספיקת לב וכתוצאה מכך לפגיעה בהולכה החשמלית של הלב.
"למזלי ברגע שהתמוטטתי, היו בסביבתי אנשים שידעו לבצע החייאה ובשטח המפעל הוצב מכשיר דפיברילטור", משחזר פרידמן, "סיפרו לי שבזמן שניידת טיפול נמרץ הוזעקה למפעל, העובדים ממש נלחמו על חיי. עובד אחד ביצע עיסוי לב ושני רץ להביא את מכשיר ההחייאה וחיבר אותי אליו במיומנות. בפירוש, היה לי מזל גדול. אם לא היה מכשיר החייאה במפעל וללא תושיית העובדים כנראה שלא הייתי שורד. לכן חשוב מאוד שאנשים ילמדו לבצע החייאה ושבמוקדים ציבוריים תמיד יהיה מכשיר החייאה זמין. זהו מכשיר ידידותי לשימוש לכל אחד, שיכול לעשות את ההבדל בין חיים ומוות.
"הקוריוז" ממשיך פרידמן, "הוא שמדובר במכשיר הנותן הוראות אוטומטיות. בזמן שחיברו אותי אליו הוא זיהה שהחזה שלי שעיר והתריע שיש לגלח אותו. רק לאחר שגילחו לי את החזה בעזרת סכין גילוח שנמצאת בערכה של מכשיר ההחייאה, המכשיר פעל. באמצעות המידע שהקליט הדפיברילטור צוות ניידת טיפול נמרץ שהגיע למפעל יכול היה לדעת מה מצבי ולעדכן את בית החולים שיש לפנות אותי היישר אל חדר הצנתורים. בכל מקרה, שלושה שבועות לאחר אותה התמוטטות כבר חגגתי את חתונת בני הבכור, ומבחינתי האישית זו היתה שמחה כפולה ומכופלת. לאחר שהתאוששתי וחזרתי אל ביתי, נציגים של קבוצת ש.א.ג שירותי רפואה בע"מ, שהיתה זו שהתקינה את מכשיר הדפיברילטור במפעל, עדכנו אותי שהם מעוניינים לתרום בשמי מכשיר החייאה לטובת הקהילה. מדובר ביוזמה מבורכת, כשאני בחרתי לתרום לקהילה בקיבוץ טירת צבי".
גם חייו של שלמה דוד בן ה-75 ניצלו בזכות השילוב בין עיסוי לב וחיבור למכשיר החייאה מסוג דפיברילטור להסדרת קצב הלב. "אני נוהג לשחק פינג פונג (טניס שולחן) ולאחר 3-4 משחקים מקפיד תמיד לשבת לנוח ולאגור כוחות", מספר שלמה, "לפני כשנה וחצי, בזמן מנוחה בין המשחקים, איבדתי לפתע את ההכרה והתמוטטתי. הכל קרה במהירות, ללא כל כאבים מוקדמים או לחץ בחזה. אחד מחברי למשחק, שלמד בעבר החייאה, שמר על קור רוח ומיד ביצע עיסוי לב. חבר שני הביא את מכשיר הדפיברילטור שהיה במקום. לאחר שקיבלתי שוק חשמלי, השניים ממש הקימו אותי לתחייה עד להגעת האמבולנס ואשפוזי בטיפול נמרץ. מקבוצת ש.א.ג ביקשתי שהמכשיר שייתרם בשמי יינתן למקום בו ניצלו חיי - מרכז המתנ"סים של קריית מוצקין, שבדרך קבע מציב מכשירי דפיברילטור בשטחו".
מימוש החזון להצלת חיים
אייל גרינבאום, מנכ"ל ומייסד קבוצת ש.א.ג שירותי רפואה בע"מ, מרחיב באשר ליוזמה לתרומת מכשיר החייאה מסוג דפיברילטור לקהילה בשם אנשים שחייהם ניצלו: "כחלק מהחזון שלנו, החלטנו לפני מספר שנים להוציא לפועל תוכנית שתרחיב את שרשרת הצלת החיים. הרעיון הוא שמי שחייו ניצלו בזכות החייאה ומכשיר דפיברילטור, יתרום לקהילה באמצעותנו מכשיר החייאה נוסף. היוזמה הזו עלתה בין השאר גם בעקבות הסיפור האישי שלי. אני קיבלתי את חיי מחדש לאחר תרומת כבד לה נזקקתי. כמי שתרומת איברים הצילה את חייו, גמלה בליבי ההחלטה לעסוק בהצלת חיים. לתכנית רתמתי גם את חברת HeartSine מפתחת מכשירי החייאה מסוג דפיברילטור, שמנהליה אימצו בהתלהבות את הרעיון של תרומה לקהילה לשם הצלת חיים".
גרינבאום מציין עוד כי "עד כה, בזכות מכשירי ההחייאה שלנו הפזורים בשורה ארוכה של ארגונים ומוסדות בכל רחבי הארץ, ניצלו חייהם של למעלה מ-20 איש שהתמוטטו לאחר אירוע לב. זה המקום להוסיף כי אותם אנשים שחייהם ניצלו מגיבים באופן חיובי מאוד ליוזמה לתרומת מכשיר החייאה לקהילה לפי בחירתם. מניסיוננו, אנו יכולים לומר שמי שחייו ניצלו יסייע להציל חיי אחרים. מעבר לזה, מבחינתנו זוהי דרך נוספת למימוש חזונה של קבוצת ש.א.ג שירותי רפואה בע"מ להצלת חיים ולמציאת פתרונות איכותיים לשיפור חיי החולים".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>