$
מידע רפואי

ניתוח קטרקט עם עדשות טוריות בישראל: בתוך ארבע שנים גידול של כ־40%

כ־40-35 אחוז מהמועמדים לניתוח קטרקט סובלים מאסטיגמטיזם משמעותי. הבשורה: הסרת הקטרקט לצד תיקון הראייה והפחתת התלות במשקפים בהליך רפואי אחד

יונתן סידון 09:4831.07.18

בשיתוף זירת הבריאות

 

ניתוח הקטרקט הוא הניתוח השכיח ביותר ולא רק בתחום רפואת העיניים. ברחבי העולם מבוצעים מעל ל־20 מיליון ניתוחים שכאלו בשנה. מטרת ההליך: החלפת העדשה הטבעית של העין שהופכת עכורה עם השנים, בעדשה תוך עינית מלאכותית.

 

בשנים האחרונות ועל רקע ההתפתחות הטכנולוגית, מספק ניתוח זה לצד הסרת הקטרקט מרכיב מרכזי נוסף: תיקון הראייה והפחתת התלות במשקפיים. ניתוח קטרקט עם השתלת עדשות טוריות, המתקנות צילינדר וכלולות במשפחת עדשות הפרימיום המתקדמות מהווה בשורה של ממש עבור הסובלים מאסטיגמטיזם משמעותי (מעל 1.00 דיאופטר) – ומדובר        בכ־40-35 אחוז מהמועמדים לעבור ניתוח קטרקט.

 

 

 

"צילינדר או אסטיגמטיזם הוא מצב בו מבנה הקרנית אינו עגול אלא אליפטי, כלומר האופטיקה של העין אינה סימטרית והכוח האופטי אינו זהה בכל זווית", מסביר ד"ר יוסי יציב, מנתח בכיר במרכז הרפואי עין טל, "בשל כך נוצר עיוות של התמונה שמתקבלת במוח שגורם לטשטש הראייה, דבר המחייב תיקון. אסטיגמטיזם משמעותי הוא מצב שכיח שקיים באחוזים גבוהים באוכלוסייה".

 

עד כמה שכיח? ובכן, נתונים שריכז רופא העיניים האמריקאי הנודע ד"ר וורן היל בשנת 2015, המתבססים על 6,000 מועמדים לניתוח קטרקט, הראו כי לא פחות מ־37% מהם סבלו מאסטיגמטיזם משמעותי. כאשר זו תמונת המצב, לא פלא שהביקוש לניתוח קטרקט הכולל השתלת עדשות טוריות נמצא בישראל (ובעולם) בעלייה מתמדת. כך למשל בין השנים 2017-2014 נרשם בארץ גידול של כ־40% במספר ניתוחי הקטרקט שכללו השתלת עדשות עם תיקון טורי.

 

 

אחוז הסובלים מאסטיגמטיזם בניתוחי קטרקט אחוז הסובלים מאסטיגמטיזם בניתוחי קטרקט באדיבות: Warren E. Hill MD

 

"הרכבת משקפיים זו כבר לא גזירת גורל"

 

"בעבר, מטרת הניתוח היתה בעיקר שיקומית", מפרט ד"ר יציב, "הפחתת התלות במשקפים לא היתה בכלל חלק מהמשוואה בניתוח כזה, ובטח שלא יעד מרכזי. היום, ידוע כי הניתוח יכול לשפר גם את איכות החיים של המטופל ולהפחית את הצורך בהרכבת המשקפיים באופן משמעותי. ברגע שאיכות הראייה נפגעת ולא משנה הגיל, אנשים מגיעים לטפל בעניין וללא היסוס. מבחינתם, הרכבת משקפיים זו כבר לא גזירת גורל. אני יכול לומר שכמעט בכל שיחה עם מטופלים באשר לניתוח קטרקט עולה גם העניין של צמצום התלות במשקפיים. היות ומדובר בניתוח יעיל, בטוח ומופחת סיכונים - המשלב בהליך אחד גם הסרת קטרקט וגם השתלת עדשות טוריות בתוכן מוטבע תיקון הצילינדר – אפשר להבין מדוע האטרקטיביות שלו גדולה במיוחד".

 

עדי לוי, מנהלת מרכז הפרימיום והאופטומטריה במרכז הרפואי עין טל, מוסיפה: "קיימת מודעות גדולה לנושא, הן בקרב הציבור והן בקרב הרופאים. המטופלים יודעים איזה אפקט ניתוח שכזה יכול לייצר ולפעמים נראה שמרוב להיטות לתקן את הראייה ולזנוח את המשקפיים הם שוכחים שהמטרה העיקרית בניתוח היא בראש וראשונה הסרת הקטרקט. בפרספקטיבה של זמן, האוכלוסייה בפירוש עברה שינוי, ועל כן הצוותים הרפואיים נדרשים ליישר קו עם הצורך ועם הדרישה. בהקשר הזה חשוב גם להבהיר שתחום עדשות הפרימיום נמצא כל העת בהתפתחות בכל הנוגע למכשור הרפואי, לנוסחאות החישוב ולמחקר".

 

זוויות, נתונים, נוסחאות

 

מרכיב חשוב בהליך להשתלת עדשות טוריות הוא בדיקת התאמה טרום ניתוחית. "לצד בדיקת העיניים הנדרשת לקראת כל ניתוח קטרקט, מומלץ לבצע סדרת בדיקות נוספת במידה שהרופא שוקל להשתיל עדשה עם תיקון צילינדר", מרחיבה לוי, "המדידות נעשות בצורה מדוקדקת במספר מכשירים שונים וכוללות בין היתר בדיקת ביומטריה עינית ומיפוי קרנית. במסגרת הבדיקות נערכות בין השאר מדידות של המבנה האופטי של העין, אורך גלגל העין, קמירות הקרנית ועובי העדשה. צריך להבין: כדי להשיג תוצאות אופטימליות יש לבדוק באופן מדויק את תיקון הצילינדר הנדרש, כשהעדשה הטורית חייבת לשבת בציר מסוים המחושב על סמך המדידות שבוצעו. כל סטייה מפחיתה את יעילות העדשה".

 

לאחר סדרת המדידות מתבצע עיבוד הנתונים וחישוב העדשה הטורית. "בהתאם לבדיקות הקדם ניתוחיות שבוצעו, יכול הרופא המנתח לקבל תמונת מצב עדכנית שתוביל בסופו של דבר להחלטה האם המטופל מתאים או לא מתאים להשתלה של עדשה טורית" מפרטת לוי, "במידה והמטופל נמצא מתאים, מתבצע חישוב כוח העדשה, לפיו ניתן לנסות ולנבא את התוצאה האופטית לאחר הניתוח. בהתאם לכך, מועברת המלצה לרופא המנתח איזה מספר עדשה וצילינדר מומלץ להשתיל, ולא פחות חשוב - באיזו זווית יש להשתיל את העדשה בזמן הניתוח".

 

 

ד"ר יוסי יציב, מנתח בכיר במרכז הרפואי עין טל ד"ר יוסי יציב, מנתח בכיר במרכז הרפואי עין טל צילום: ליאור צור

 

השתלת עדשות טוריות אינה מתאימה לכולם, וד"ר יציב מרחיב: "יש מטופלים שהשתלת עדשות טוריות פחות מתאימה להן, אפילו שיש להם צילינדר. לכן הבדיקות והמדידות הקדם ניתוחיות חשובות במיוחד. מי לא מתאים? למשל מי שיש לו צילינדר לא רגולרי, או במילים אחרות צילינדר לא סדיר. במקרים כאלה עדשה טורית לא תייצר את האפקט המתבקש ולכן היא מיותרת. עם זאת, צריך לומר שלעיתים במקרים מסוימים גם של קרטוקונוס (מחלת עיניים הגורמת לשיבוש במבנה הקרנית), וגם בהשתלות קרנית כאשר הצילינדר הוא בכל זאת סדיר באופן יחסי, ניתן לשקול שימוש בעדשה טורית. מבחינתנו, המבחן המרכזי הוא האם הצילינדר סדיר ובר תיקון בעדשה טורית או שאינו".

 

קיימים כמה הבדלים עיקריים בין ניתוח הקטרקט השגרתי ובין הניתוח במסגרתו מושתלות עדשות טוריות. "אחד המאפיינים העיקרים של ניתוח להשתלת עדשות טוריות הוא הצורך בסימון", אומר ד"ר יציב, "ממש לפני הכניסה לניתוח, הרופא יושב מול המטופל וממש מסמן על העין בשתי נקודות את הציר האופקי. בניתוח עצמו, בעזרת מד מעלות, משתיל הרופא את העדשה הטורית בזווית שתוכננה מראש במדידות ובבדיקות".

 

על ההליך עצמו מספר ד"ר יציב: "הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית כשדרך חתכים זעירים של מילימטרים ספורים נכנסים לתוך העין, מפוררים את העדשה העכורה ושואבים אותה החוצה. בשלב הבא משתילים בהזרקה את העדשה הטורית. העדשה מושתלת כשהיא מגולגלת והיא נפתחת בתוך העין. אם ניתוח קטרקט על פי רוב לוקח בין עשר דקות לחצי שעה, הרי שכאן צריך להוסיף להליך עוד כמה דקות בסך הכל. באשר לתהליך החלמה, הרי שהוא יחסית מהיר, במיוחד ביחס לשנים עברו. כבר אחרי כמה שעות מרגישים שיפור ניכר בראייה ותוך יום יומיים היא מתחדדת מאוד. הסימפטומים שלאחר הניתוח כוללים בעיקר סנוורים, רגישות ועקצוצים. תקופת החלמה הרשמית והמלאה מניתוח כזה היא כחודש ימים, כשהכוונה היא עד סיום הטיפול התרופתי בטיפות וחזרה לשגרה מלאה לחלוטין". 

 

עדי לוי, מנהלת מרכז הפרימיום והאופטומטריה במרכז הרפואי עין טל עדי לוי, מנהלת מרכז הפרימיום והאופטומטריה במרכז הרפואי עין טל צילום: דרור סיתהכל

 

"אחת מפריצות הדרך החשובות בתחום"

 

השורה התחתונה ברורה: למי שמופנה לניתוח קטרקט וסובל מאסטיגמטיזם משמעותי כדאי לשקול בחיוב את השתלת העדשות הטוריות. מצב העניינים בשטח, הוא עדות לכך שמגמת העלייה בניתוחים הללו עתידה רק להמשיך ולגדול. "הניסיון הקליני עם העדשות הטוריות הוא ניסיון מצוין" מדגישה לוי, "זו אחת מהפריצות הדרך החשובות ביותר לטעמי בתחום עדשות הפרמיום".

 

"היום כבר ניתן בפירוש לומר כי ניתוח הקטרקט המשלב השתלת עדשות טוריות, הוא אחד החידושים המוצלחים ביותר ברפואת עיניים", מסכם ד"ר יציב, "יש קונצנזוס בקהילה הרפואית סביב הפרוצדורה הזו, וכמובן שקיימת גם שביעות רצון גדולה מאוד בקרב המטופלים. אני מקבל פידבקים ממטופלים שאומרים שלא ראו חד כל כך במשך הרבה מאוד שנים. בכל זאת, אסטיגמטיזם גבוה מלווה לא מעט אנשים מילדות – כך שלראות בצורה מיטבית אחרי עשרות שנים של הרכבת משקפים זו חוויה מאוד עוצמתית. כמובן שבניתוח שכזה קיימת גם חשיבות גדולה לצוות רפואי מיומן ומנוסה שמכיר היטב את ההליך ולמרפאה מודרנית המאובזרת בכל המכשור המתקדם".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x