האוצר: רק 23.2 אלף דירות נרכשו ברבעון השני, שפל של 4 שנים
לפי נתוני הכלכלן הראשי, באזור רחובות זינקו הרכישות ב-23%, מספר העסקאות בת"א עמד על 1,700 בלבד - קרוב לשפל שנרשם בשנת 2003; עוד עולה כי נרשמה צניחה של 32% ברכישת דירות במחיר למשתכן
הקיפאון בענף הנדל"ן המתבטא בין היתר בירידה חדה ברכישת הדירות נמשך ובמספר פלחים אף רושם שיא שלילי חדש, כך עולה מדו"ח הכלכלן הראשי במשרד האוצר לרבעון השני של 2018. מהדו"ח עולה, כי ברבעון השני נרכשו 23.2 אלף דירות, כולל מחיר למשתכן, וזוהי הרמה הנמוכה ביותר של עסקאות מאז הרבעון השני של 2014, אז היה קיפאון ברכישות בשל ההמתנה לתוכנית "מע"מ אפס".
- משה כחלון, שר האוצר: בלם את מחירי הדיור, הפיח רוח פופוליסטית בתקציב
- הצלחה חלקית למחיר למשתכן בת"א: מתחם אחד שווק מתוך שלושה
- מחיר למשתכן: נסגרו מכרזים לבניית 480 דירות ביקנעם ונס ציונה
מספר הדירות שנרכשו על ידי זוגות צעירים אשר עבורם מדובר בדירה ראשונה (כולל דירות מחיר למשתכן) ירד במהלך הרבעון השני של 2018 בשיעור של 9% לעומת הרבעון הראשון של השנה. בסך הכל נרכשו על ידי זוגות צעירים 11.2 אלף דירות, כאשר רק 1,700 דירות נרכשו במסגרת מחיר למשתכן והיתר – 9,500 דירות נרכשו בשוק החופשי. דווקא בשוק החופשי נרשמה עליה בשיעור של 3% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ולאחר 4 רבעונים רצופים של ירידות, אך עדיין מדובר בירידה בהיקף הרכישות בהשוואה לרבעון הקודם. נתון זה, יתכן ומרמז על כך שיותר זוגות בחרו לרכוש דירה בשוק החופשי מאשר להמתין להגרלת מחיר למשתכן.
אחת הירידות הדרמטיות בהיקף הרכישות, היא בעסקאות שבוצעו במסגרת מחיר למשתכן אשר ירדו ב-32% בהשוואה לרבעון הקודם. את הירידה זו מסביר הכלכלן בהיקף גבוה שנרשם ברבעון הקודם בפרויקט בהרצליה. פלח נוסף שנפגע לאורך כל התקופה שבה יש מכרזי מחיר למשתכן הוא זה של משפרי הדיור, וגם כאן נמצא כי רכישת משפרי הדיור עמדו על 8,700 דירות ירידה של 4% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, וירידה חדה של 10% בהשוואה לרבעון הקודם.
האזור שבלט בגידול של רוכשים בשוק החופשי היה רחובות שם זינק היקף רכישות זה ב-23% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ניתוח הרכישות מעיד על כך ששני שלישים מהרוכשים עונים על הקריטריונים לזכאות בתוכנית מחיר למשתכן, וההסבר של הכלכלן הוא שמדובר בזוגות צעירים שהעדיפו אזורים שבהם יש מיעוט מכרזים במסגרת מחיר למשתכן. העיר הכי דומיננטית באזור רחובות היא אשדוד, אשר ריכזה חמישית מהעסקאות הללו ואכן אין בה מכרזי מחיר למשתכן. עוד כותב הכלכלן כי נמצא כי בעסקאות רבות שנסגרו באשדוד לפחות אחד מבני הזוג מועסק במערכת הבריאות ולכן יתכן ופתיחת בית החולים אסותא השפיעה על המגמה.
מנגד, אזור חיפה בלט לשלילה ברכישה על ידי זוגות צעירים. בסך הכל רכשו זוגות צעירים 1.8 אלף דירות במחירי השוק, בדומה לרבעון המקביל אשתקד, וירידה של 7% בהשוואה לרבעון הקודם.
אזור תל אביב המשיך לבלוט לשלילה עם מספר עסקאות נמוך אשר עמד ברבעון השני על 1,700 דירות בלבד, ירידה של 3.5%. ירידה זו צברה תאוצה ובשלושת הרבעונים האחרונים היא חדה יותר מיתר האזורים בארץ. עוד נמצא כי היקף העסקאות הנמוך בת"א קרוב לרמת שפל שנרשמה לאחרונה רק בשנת 2003 בצל האינתיפאדה השנייה. בסך הכל בהשואה לרבעון הקודם הירידות החדות ביותר הן באזור המרכז - 25%, ובאזור ירושלים - ירידה של 17.3%.
בדירות מיד שנייה נמכרו במהלך הרבעון 16.7 אלף דירות, ירידה של 11% בהשוואה לרבעון הקודם ו-6% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. ירידה זו הקיפה את כלל האזורים ובלטה במיוחד בת"א עם ירידה של 19% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. בהשוואה לרבעון הקודם הירידה החדה ביותר היא של כ-22% והיא נרשמה באזור המרכז.
פלח המשקיעים שסובל גם הוא תקופה ארוכה ממשיך להתכווץ, ברבעון השני של 2018 אז עמדו עסקאות המשקיעים על 14% בלבד מסך הרכישות, לעומת 17% ברבעון הראשון. בסך הכל נרכשו 3,200 דירות על ידי משקיעים, ירידה חדה של 25% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. לפי הכלכלן, מספר המשקיעים מסך הרכישות קרוב לשפל שנרשם בתחילת העשור הקודם.
הירידה ברכישות הן בכל הארץ אך בולטות במיוחד באזור נתניה ובאזור ת"א. מגמה בולטת נוספת היא נטישה של המשקיעים את ערי הפריפריה שבעבר נחשבו ליעדים אטרקטיביים על ידי המשקיעים, כמו חריש, עפולה וקרית גת. חשוב לציין כי 3 האזורים סובלים כיום מעודפי היצע ודמי השכירות בהם נחתכו ובהתאם התשואות נמוכות ולכן הפסיקו להיות יעד למשקיעים. במהלך הרבעון מכרו המשקיעים 4,900 דירות ירידה של 16% (מכרו פחות דירות) בהשואה לרבעון הקודם אבל עדיין שיעור גבוה משמעותית מהיקף מכירת דירות יד שנייה.