פנינת הגליל המערבי: התוכנית שתשנה את פני נהריה
במסגרת הסכם הגג שנחתם באחרונה, יושקעו בעיר 1.7 מיליארד שקל. עו"ד אבי גולדהמר, יועמ"ש העירייה: "ההסכם נותן מענה לשתי הסוגיות העיקריות שהטרידו את התושבים: תעסוקה והטבות המס"
הסכם הגג שנחתם באחרונה בנהריה מגיע בימים אלה לשלבי היישום בשטח. ההסכם, שלפיו תשקיע המדינה בנהריה 1.7 מיליארד שקל, צפוי להביא עמו פיתוח חסר תקדים לעיר ולתושביה. במסגרתו ייבנו יותר מ-11 אלף יחידות דיור חדשות, ויוקמו אזור תעשייה, מוסדות חינוך, תרבות וספורט, ותורחב טיילת חוף הים. בנוסף, ייבנו אצטדיון חדש שבו 8,000 מקומות ישיבה, היכל תרבות עם 1,000 מקומות ישיבה, פארקים, שכונות וכבישים חדשים. השקעות נוספות, בסך של מאות מיליוני שקלים, יוקצו לתשתיות השכונות הוותיקות.
הטקס לחתימת הסכם הגג אמור היה להתקיים כבר בדצמבר 2017, אולם בוטל ברגע האחרון על ידי ראש העיר, ז'קי סבג. סבג עמד אז על כך שהטבות המס שהיו שמורות לתושבי עירו יישארו בתוקפן גם אחרי החתימה על ההסכם, על אף הגידול הצפוי במספר התושבים.
"עד לקיום טקס חתימת הסכם הגג התנהל משא ומתן במשך קרוב לחצי שנה", מספר עו"ד אבי גולדהמר, יועץ משפטי חיצוני לעיריית נהריה, שייצג את העירייה בהליך המורכב, שבסופו הושגו ההבנות שאיפשרו את חתימת ההסכם. בעניין המחלוקת מול משרדי האוצר והשיכון בסוגיית הטבות המס, מספר עו"ד גולדהמר: "אנחנו טענו כי לא ייתכן שהמדינה, שמעוניינת לחזק את התושבים ולמשוך משפחות נוספות לנהריה ולפתח את העיר, מעודדת בנייה מאסיבית ביד אחת, והופכת את ההזדמנות לפחות אטרקטיבית ביד השנייה. בעקבות העמידה האיתנה של ראש העיר, הצלחנו ליצור תקדים ולעגן בחקיקה מתן הטבות לתושבי נהריה, הכוללות חזרה לתקרת הטבות המס שהיתה נהוגה בעבר - 12% במקום 10% - וכן התחלת השינוי רטרואקטיבית, החל מתחילת 2018.
"כמו כן, משרד האוצר קיבל את דרישתנו להגדיל את רף הזכאים להטבת המס, והוא יחול על תושבי נהריה שמשתכרים עד 204 אלף שקל בשנה. בנוסף, שונה בחוק רף התושבים המקסימלי לקבלת ההטבות, מ-75 אלף תושבים ל-85 אלף תושבים, כך שבשנים הקרובות ייהנו התושבים החדשים מכל ההטבות. הדבר הזה ישאיר כאן את תושבי העיר הוותיקים וימשוך משפחות חדשות, בדיוק כפי שראינו בהגרלות האחרונות של מחיר למשתכן, כאשר מאות מתושבי העיר הצעירים זכו לבנות כאן את ביתם ונהריה הפכה לאבן שואבת לכל אוכלוסיית מבקשי הדיור באזור הצפון".
מתוך 11 אלף יחידות הדיור שייבנו וישווקו בנהריה בשלוש השנים הקרובות, מאות ייועדו לזוכי מחיר למשתכן. בעירייה אומרים כי האחרונים, בנוסף לדירה במחיר הנמוך ממחיר השוק, יקבלו מענק בגובה 40 אלף שקל לזוג. חלק מהשכונות החדשות מתוכננות לקום בשטחים הנמצאים במועצה אזורית מטה אשר, שיועברו לשטח השיפוט של עיריית נהריה.
בניית השכונות החדשות של נהריה אושרה במסלול מזורז על ידי הוועדה לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל). בנייתן של 1,800 יחידות דיור בשכונה החדשה מתחם סער, בצפון מזרח העיר, כבר אושרה במסגרת שלב א' כשעבודות ההקמה יצאו לדרך. שכונת זו, הממוקמת מזרחית לשכונת טרומפלדור הוותיקה, תניע תהליך של התחדשות השכונות הוותיקות הסמוכות, אשר סובלות ממחסור בשטחים ציבוריים ומסחריים. שכונות נוספות צפויות לקום במתחמים נוספים: בסמוך לחוף הצפוני, בשטח האצטדיון הישן שייהרס ובשכונת בן עמי שבמזרח העיר.
תקדים בתחום הטבות המס
עם חתימת ההסכם אמר ראש העיר סבג: "במשך חודשים נלחמתי לשיפור הסכם הגג, לאחר שלמדתי מטעויות שנעשו בהסכמים שנחתמו עם ערים אחרות. ואכן, ההסכם שנחתם נותן תקוה גדולה לתושבים הוותיקים ולצעירים שירצו לבנות את ביתם בעיר, מאות מתוכם במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. כך היה בעניין הטבות המס, שנוגעות לכיס של כל אחד מהתושבים, שם לא ויתרנו - וההטבה תישמר גם כאשר אוכלוסיית העיר תגדל בעקבות יישום הסכם הגג".
עוד אמר אז סבג כי "לצד פתרונות דיור, העירייה השיגה תקציבים גדולים לפיתוח תשתיות תחבורה, הקמת מבני ציבור ומוסדות חינוך, שיקום השכונות הוותיקות והתחייבות של המדינה להקים אזור תעסוקה עבור תושבי נהריה במתחם גבעת שעל הסמוך לעיר, בתקציב של 100 מיליון שקל. מתוך 1.7 מיליארד שקל שתשקיע המדינה ביישום הסכם הגג, כ-225 מיליון שקל מיועדים להקמת מוסדות חינוך וציבור, וכ-110 מיליון שקל לשדרוג שכונות ותיקות ותשתיות ישנות. בנוסף, משרד התחבורה הקצה כ-520 מיליון שקל בעבור שיפור הנגישות התחבורתית בעיר".
גולדהמר מוסיף כי "הסכם הגג נותן מענה לשתי סוגיות עיקריות שהטרידו את תושבי העיר. הראשונה נוגעת להטבות המס, שם השגנו החזרה מלאה שלהן, כשהן יחולו רטרואקטיבית מתחילת השנה; השנייה נוגעת לתעסוקה, כשאנחנו עמדנו על כך שמשרד השיכון והבינוי יוציא לפועל תוכנית להקמת אזור תעסוקה בגבעת שעל, שהוקפאה במשך יותר מעשור. רק בזכות הסכם הגג, משרד הכלכלה אישר להפשיר את הקרקע ולאשר בניית אזור התעסוקה, שיכלול שטחי משרדים ותעשייה על שטח של 176 דונם. אזור התעסוקה החדש כבר נמצא בשלבי תכנון, והמטרה היא שכאשר נגיע לשלב אכלוס יחידות הדיור שצפויות להיבנות במסגרת הסכם הגג, המתחם החדש כבר יספק מקורות תעסוקה לתושבים.
שיפור הנגישות והקמת מוסדות ציבור
אחת הבשורות שתספק תוכנית ההתחדשות של נהריה היא שיפור דרכי התחבורה אל העיר וממנה. שני הפרויקטים הגדולים המתוכננים בתחום תשתיות הכבישים כוללים סלילת כביש כברי-נהריה בתקציב של 110 מיליון שקל. הפרויקט כבר יצא לדרך, והכביש עתיד להיפתח לתנועה בספטמבר 2020. כמו כן, ייסלל כביש אזורי עוקף נהריה (859) באורך של כ-5.5 ק"מ, שיחבר בין כביש 4 במערב לכביש 70 במזרח, וצפוי להפחית את משך הנסיעה מנהריה לכיוון שמרת ובחזרה. כביש 859, שעבור סלילתו הקצה משרד התחבורה 410 מיליון שקל, צפוי להיפתח לתנועה במחצית השנייה של 2021. שני הכבישים יכללו שני מסלולים לכל כיוון והעבודות להעתקת התשתיות לקראת סלילת הכבישים כבר החלו. עבור הולכי רגל, נוסף על גשר המיתרים שנחנך לאחרונה בכניסה לעיר, יוקם גשר מעל כביש 4.
"הסכם הגג כולל את כל המרכיבים שיאפשרו לעיר נהריה לפרוץ קדימה", אומר גולדהמר. "זאת, מאחר שבהנחיית ראש העיר דאגנו לכך שהסוגיות החשובות - ובהן שדרוג תשתיות, עומסי תנועה ופיתוח אזור תעסוקה - יקבלו פתרון, במטרה לשפר את איכות חייהם של התושבים הוותיקים ושל אלה שעתידים לאכלס את יחידות הדיור החדשות".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>