נוהל חדש יחייב ועדות ציבוריות לפרסם מידע על עבודתן ולנמק מידע שלא יפרסמו
היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים פרסמה היום את הנוהל, שייכנס לתוקף בעוד חצי שנה. זאת בשל ריבוי של בקשות חופש מידע, שלעתים הגיעו להתדיינות משפטית וגרם לדברי ראשת היחידה "לחוסר נוחות בשל הפער שבין הציפייה לשקיפות לזו שמתקיימת בפועל"
נוהל שפרסמה היום היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים יחייב לראשונה ועדות ציבוריות לפרסם מידע על עבודתן לקבוע מדיניות שקיפות, או לחלופין להסביר הסתרת מידע. הנוהל ייכנס לתוקף בעוד חצי שנה.
הצורך בגיבוש נוהל בנושא נוצר בשל ריבוי של בקשות חופש מידע, שלעתים הגיעו להתדיינות משפטית, בנושא חשיפת פרוטוקולים של ועדות ציבוריות שהוקמו על ידי הממשלה. ועדות אלו לא הגדירו לעצמן את רמת השקיפות בעבודתן. ראשת היחידה לחופש המידע רבקי דב"ש כתבה במכתב למנכ"לי משרדי הממשלה שהמצב הזה גורם "הן בקרב הציבור והן בקרב חברי הוועדה והמופיעים בפני הוועדה, לחוסר נוחות בשל הפער שבין הציפייה לשקיפות לזו שמתקיימת בפועל".
- השקיפות צריכה להתחיל בהסתדרות
- מהפכת השקיפות האטומה של דני עטר בקק"ל
- צבא ההגנה לעמימות: השמועות על שקיפות שכר בצה"ל היו מוקדמות מדי
הנוהל בא לפתור בעיה זו, לשרטט כללים מינימליים של שקיפות וכן את דרך קבלת ההחלטות. הוא מתייחס לוועדות שממנים הממשלה, שרם ומנכ"לים. הוא אינו חל על ועדות משרדיות שחברים בהן רק עובדי ממשלה, ועדות חקירה ממלכתיות, ועדות מיניים וועדות הפועלות מכוח חוק.
הנוהל מחייב את הוועדה לפרסם מידע מקדים, כגון כתב המינוי של הוועדה, סמכויותיה, דרכי עבודתה הרכבה, לוחות זמנים ודרכים לקשר עם הציבור. כן הוא מחייב לפרסם תוצרים של הוועדה כגון דו"חות ביניים, דו"חות סופיים, החלטות והמלצות, כולל דעות מיעוט. אם יוחלט לא לפרסם מידע מקדים או תוצרים, יהיה צורך בהחלטה מנומקת שתפורסם, וממילא תהיה חשופה לביקורת ציבורית.
כן תידרש הוועדה לקבוע מדיניות לגבי הנושאים הרגישים יותר של פרסום הפרוטוקולים שלה או חלקם וכן פרסום חומרים ומסמכים המוגשים לה. אלה בדרך כלל הנושאים שעומדים במחלוקת במאבקים בנושא חופש המידע. היחידה לחופש המידע קובעת שהציפייה לפרסום פרוטוקולים תגבר ככל שדרג הוועדה גבוה יותר וככל שיש בה חברים רבים יותר שאינם עובדי ציבור.
דבש אמרה ש"עד כה לא הייתה מדיניות אחידה בנוגע לצורך בפרסום מידע אודות ועדות ציבוריות שהממשלה ממנה. נוהל זה בא לענות על הצורך לייצר אחידות מסוימת". זאת, לדבריה, "תוך הבנה כי ישנן רמות שונות של שקיפות שנגזרות מהנושא שנדון על ידי הוועדה, מי הם חברי הוועדה ועוד".