הותר לפרסום: סוחר הנשק עמית שדה חשוד בתיווך לשוחד עבור מספנות ישראל
עפ"י החשד שדה שילם שוחד לפקידי ציבור בניגריה כדי לקדם עסקאות למכירת כלי שיט מתוצרת מספנות ישראל בהיקף של כ-21 מיליון דולר. במשטרה חושדים שכספי השוחד הוסוו כדמי עמלה בחוזה התיווך שנחתם בין שדה לחברה
איש העסקים עמית שדה ליכטנפלד הוא סוחר הנשק שנעצר על ידי המשטרה במסגרת חקירת פרשת השוחד במספנות ישראל. כך התיר היום לפרסם בית משפט השלום בראשל"צ. השופט עמית מיכלס מבית משפט השלום בראשל"צ כתב לגבי שדה עם פתיחת החקירה כי "חומר החקירה שהוצג לעיוני מבסס חשד סביר בעוצמה לא מבוטלת נגד החשוד". שדה שימש בעבר כמתווך בעסקאות יצוא בטחוני של יצרנית המל"טים אירונאוטיקס.
- המתווך בפרשת מספנות ישראל "שכח" הסיסמא לאייפד
- פרשת השוחד במספנות ישראל: מנכ"ל החברה לשעבר נחקר ושוחרר בתנאים מגבילים
- פרשת השוחד במספנות ישראל: המשטרה תשחרר נכסי החברה בתמורה ל-35 מיליון שקל
על פי החשד בפרשה בכירים במספנות ישראל היו מעורבים במתן שוחד לעובדי ציבור זרים בתמורה לקידום עסקאות למכירת ספינות משמר בניגריה בשנת 2010. לחשודים מיוחס בנוסף חשד לביצוע רישומים כוזבים במסמכי התאגיד.
רשות המסים מיחסת לשדה חשד לביצוע עבירות על פקודת מס הכנסה. על פי החשד, שדה לא דיווח כדין בישראל על הכנסות שהפיק באנגליה משירותי ייעוץ בתחום הסייבר והפיננסים.
במסגרת הפרשה נחקרו בין היתר באזהרה יו"ר מספנות ישראל ומבעלי השליטה בחברה (25%), איש העסקים סמי קצב; מנכ"ל החברה עד לסוף חודש מרץ 2018, אבי שחף; וסמנכ"ל השיווק של החברה, עודד ברייר. את החקירה מנהלות היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 במשטרה ויחידת יהלום ברשות המסים.
היקף העסקאות למכירת כלי השיט שנחקרות עומד על כ-21 מיליון דולר. מתוך סכום זה שילמה מספנות ישראל לשדה עמלה בגובה של 7%, וזאת במסגרת חוזה תיווך בין הצדדים. כלומר, המתווך גזר קופון של כ-1.5 מיליון דולר מהעסקאות. במשטרה וברשות המסים חודשים כי חלק מכספי העמלה שקיבל שדה שימשו בפועל לתשלום שוחד לפקידי ממשל בניגריה כדי לאשר את העסקה.
נציין כי מספנות ישראל הפקידה 35 מיליון שקל בקרן החילוט של משרד המשפטים בתמורה לביטול צווי ההקפאה על חשבונותיה, ועיקולים שהוטלו על למעלה מ-30 כלי רכב שבבעלותה, עם פתיחת החקירה. ההסדר כלל הסכמה בין החברה לבין המשטרה לפיה יוותרו על כנם צווי עיקול שהטילה המשטרה על 8 נכסים של מספנות ישראל.
המתווך שדה נחקר ברשות המסים גם על ביצוע עבירות מס חמורות, והמשטרה חקרה אותו בנוסף גם בחשד לביצוע עבירות ביטחוניות - יצוא אמל"ח למדינה זרה ללא היתר. "בתיק זה נחקרו אנשים בעלי סיוג בטחוני גבוה ביותר", אמר נציג המשטרה, רפ"ק עו"ד אריאל פרידמן, בדיון שנערך בעבר בעניינו של שדה בבית המשפט בבקשתו להטיל צו איסור פרסום על שמו. המשטרה התנגדה למתן הצו.
לטענת המשטרה, שדה הוא איש בעל אמצעים שחיי חיי רווחה, מתגורר בוילת פאר, חי רמת חיים גבוהה, טס לחו"ל על בסיס שבועי, החזיק בעבר מטוס פרטי והינו בעל נכסים. המשטרה הקפיאה עם פתיחת החקירה את כל כרטיסי האשראי של רעייתו, ואת חשבונות הבנק שלו ושלה.
סנגורו של שדה, עו"ד שחר מנדלמן, טען בדיון שנערך לאחרונה כי מצבו הכלכלי הוא לא כפי שהיה לפני כמה שנים. "מדובר במי שאיבד את כל מה שהיה לו", טען והוסיף כי הוא נמצא "במצב כלכלי מאוד קשה ואיבד את כל הונו. הוא הסתבך כלכלית, קיבל החלטות עסקיות שגויות".
בדיון שהתקיים סביב פרסום שמו של שדה, ציין עו"ד מנדלמן כי "זה יפגע בעסקיו. במידה ושמו יפורסם יגרם לנו נזק מיוחד, לו ולעסקיו. הוא חווה קריסה כלכלית, ואינו תושב ישראל משנת 2001. אין לו נכסים כאן. חי מרבית ימות השנה בחו"ל. אישתו וילדיו גרים בארץ. אין לו עבר פלילי. הוא לא איש ציבור. פרסום החשד שבאמצעותו עברו כספים ממספנות ישראל לפקידי ציבור בניגריה כשוחד – יפגע בו. יש לו הרבה זכויות בתרומה לביטחון המדינה. תחושת הבטן שלי שאין פה תיק. זה לא יגיע לכתב אישום".
עו"ד שחר מנדלמן, המייצג את שדה מסר: "זהו נסיון כושל של משטרת ישראל לרצות את ארגון ה-OECD בהצגת מצג של מלחמה לכאורה בשחיתות בינלאומית. לא יהיה כלום - כי אין כלום. החקירה לטעמי לא תוליד דבר".