קריסת ג'נרל טרייד: בנק ברקליס באנגליה מסרב להעביר מידע למפרק
לטענת הבנק, לבתי המשפט בישראל אין סמכות להורות על העברת המידע. לפי המפרק, המידע נחוץ לטובת החקירה ובעלי השליטה בפלטפרומת המסחר שקרסה הסכימו להעברתו
בית המשפט המחוזי בתל אביב הוציא לפני כשבועיים צו המורה לבנק ברקליס אנגליה להעביר מידע על חשבונות הקשורים לחברת ג'נרל טרייד הנמצאת בפירוק ועל לקוחותיה אולם הבנק מתנגד בטענה כי לבתי המשפט בישראל אין סמכות להורות על העברת המידע. מפרק החברה טוען מנגד כי המידע נחוץ לצורך פעילות חקירתו וכי בעלי השליטה בג'נרל טרייד הסכימו להעברתו.
- נפתחה חקירה פלילית על קריסת ג'נרל טרייד
- מפרק ג'נרל טרייד: "פרשה חמורה ביותר של פשיעה כלכלית"
- ביהמ"ש מינה מפרק לג'נרל טרייד שלקוחותיה טוענים להונאה
לפי ההודעה שהעביר בנק ברקליס, באמצעות עו"ד מיכל הקר, מצוין כי חשבונות לקוחותיו כפופים לחוק האנגלי ולחובת סודיות בנקאית. "על מנת ליתן תוקף לצו שהוצא על ידי בית משפט בישראל כלפי צד שלישי כמו ברקליס אנגליה", כך נכתב בהודעה, "יש לאשרו ולרושמו בבית המשפט העליון באנגליה". עוד נכתב, כי הבנק "מנוע מלמסור ידע לפי הצו מבלי שזה יאושר וירשם על ידי בית המשפט האנגלי כנדרש לפי דין".
בעקבות ההודעה ביקש שופט הפירוקים בבית המשפט המחוזי, איתן אורנשטיין, לקבל את תגובת המפרק הזמני שמונה לג'נרל טרייד, עו"ד עדי פיגל.
עו"ד פיגל, שהגיש אתמול (ד') לבית המשפט דו"ח חמור על פעילות החברה ונסיבות קריסתה, טוען כי המידע שבידי הבנק באנגליה נחוץ להמשך החקירה. לדבריו, ג'נרל טרייד גייסה בישראל מהציבור עשרות מיליוני שקלים, תוך הצגת מצגים שהתבררו ככוזבים, כי כספי הלקוחות מוחזקים בחשבונות בנק נפרדים. הלקוחות נדרשו להפקיד את כספם באחד משלושת חשבונות הבנק שצוינו במסמכים שהועברו על ידי בעלי השליטה דוד רוזנצוויג (רוז) ושגיא קדם ועובדיהם - שני חשבונות בבנק דיסקונט וחשבון נוסף בבנק ברקליס.
לפי המפרק הזמני, בפועל, כספי הלקוחות לא הופקדו מעולם בחשבונות נפרדים, "ובעלי השליטה עשו שימוש פסול וחמור בכספי הלקוחות, תוך שהם ממשיכים להציג בפניהם ביודעין מצגים כוזבים, בסיוע מסמך שנחתם על ידי בנק ברקליס".
עוד טוען עו"ד פיגל כי מהחקירות שביצע עד כה התברר כי חשבון הלקוחות בדיסקונט שימש בפועל כ"חשבון מעבר" וכי מרבית כספי הלקוחות שהופקדו בחשבונות אלו הועברו לחשבון הלקוחות בבנק ברקליס. לדבריו, מרבית כספי הלקוחות הועברו לבנק האנגלי ואלה שהופקדו בו לא הוחזקו בנפרד כשבעלי השליטה העלימו מחשבון זה עשרות מיליוני שקלים לצרכים שונים שלהם.
לפי המפרק הזמני, נדבך מרכזי במצגים הכוזבים שהוצגו בפני הלקוחות בישראל היה מסמך חתום של בנק ברקליס שנועד להוכיח לכאורה שחשבון הלקוחות בבנק ברקליס הוא חשבון נפרד של הלקוחות.
בשל הנסיבות הללו אומר עו"ד פיגל, יש צורך במידע מהבנק על חשבונות החברה ולקוחותיה שהתנהלו אצלו. לדבריו, בנק ישראל העניק כבר בשנת 2011 רישיון "בנק חוץ" לברקליס אנגליה, המתיר לבנק לפעול בישראל ובהתאם לכך, מובן כי חל עליו גם מנגנון הפיקוח של בנק ישראל. "בפועל", נכתב לבית המשפט, "וחרף הצו השיפוטי שניתן, בנק ברקליס עשה ועושה דין לעצמו, ובחר שלא לקיים את הצו השיפוטי".
המפרק הזמני מבהיר עוד, כי התנגדות הבנק היא "חסרת כל תוקף" שכן בעלי השליטה בחברה ומורשי החתימה בחשבון הבנק האנגלי, רוז וקדם, הודיעו כי אינם מתנגדים וכי הם מסכימים לכך שהמפרק הזמני יקבל כל מידע ומסמך לגבי החשבונות.