האוצר: עלייה של 14% ברכישת דירות במרץ בהשוואה לחודש הקודם
בחודש מרץ נרכשו 2.8 אלף דירות מהן 900 במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. הכלכלן הראשי מסביר את העלייה ברכישת הדירות, בגידול חד במכירות המשקיעים. עם זאת, בהשוואה לחודש מרץ אשתקד - חלה ירידה של 6% ברכישת דירות
בחודש מרץ נרכשו 2.8 אלף דירות מהן 900 במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. מדובר בעלייה של 14% במספר העסקאות ב"מחירי השוק" (בניכוי רכישות במסגרת 'מחיר למשתכן') בהשוואה לחודש קודם. אך בהשוואה למרץ אשתקד נרשמה ירידה של 6% במכירת דירות חדשות ב'מחירי השוק'. כך עולה מסקירתו של יואל נווה, הכלכלן הראשי במשרד האוצר שפורסמה היום (א').
- כחלון מקדם העברת 10,000 דירות בדיור ציבורי לבעלות הדיירים
- מנכ"ל התאחדות הקבלנים: "מחירי הדירות יעלו משמעותית ב-2019"
- שוק היוקרה צונן? שני פנטהאוזים נמכרו ב-23 מיליון שקל בנאות אפקה
הכלכלן מסביר כי העלייה שנרשמה החודש ברכישות הדירות בהשוואה לחודש הקודם מוסברת בחלקה בגידול חד במכירות המשקיעים. עם זאת הוסיף, כי רכישת דירות חדשות מקבלן הוסיפה לרדת ברמה הארצית. כאשר ישנם אזורים בהם "נרשמה התאוששות במכירות בפרט בקרב כמה חברות גדולות, תוך אינדיקציות לירידת מחירים", נכתב.
ירידה פחות תלולה?
נווה ציין כי ירידה זו של 6% ברכישות בחודש מרץ מתונה בהשוואה לחודשים קודמים, בהם שיעורי הירידה ברכישות היו דו-ספרתיים (מאז אפריל 2016 נרשמה ירידה רצופה, בשיעורים של מעל 10% במספר העסקאות בדירות חדשות 'במחירי שוק'', כל חודש לעומת המקביל לו בשנה קודמת).
עם זאת, ציין נווה כי התמתנות קצב הירידה ברכישת דירות חדשות בחודשיים האחרונים, בהשוואה לחודשיים המקבילים אשתקד, נובעת במידה רבה מהעובדה לפיה כבר בפברואר אשתקד ירד מספר העסקאות לרמה נמוכה יחסית, לאחר חצי שנה רצופה של ירידה חדה במספר העסקאות (בתקופה נובמבר 16'- מרץ 17' נרשמה ירידה חודשית ממוצעת של 32% במספר העסקאות, כל חודש לעומת המקביל לו בשנה קודמת).
על פי הנתונים, בפילוח גאוגרפי בולטים אזורי הפריפריה בהם נמשכה המגמה של ירידה משמעותית במספר העסקאות בדירות חדשות "במחירי שוק" בהשוואה למרץ אשתקד. מנגד, באזור ירושלים, בו הגיע מספר העסקאות בחודש פברואר לאחת מרמותיו הנמוכות ביותר בשנים האחרונות, נרשמה עלייה חדה במכירת דירות חדשות "במחירי שוק", הן בהשוואה לחודש הקודם והן בהשוואה למרץ אשתקד. יש לציין כי עלייה זו מתרכזת במידה רבה בשכונת ג'בל מוכבר. גידול משמעותי ברכישת דירות חדשות "במחירי שוק" נרשם גם באזורי רחובות והמרכז, אם כי עדיין מדובר ברמת מכירות נמוכה בהשוואה לשנים קודמות.
המשקיעים מוכרים ולא קונים
עוד עולה מן הנתונים כי משקל רכישות המשקיעים בסך העסקאות נותר על שיעור שפל של 13%, בדומה לחודש הקודם ונמוך בשש נקודות אחוז בהשוואה למרץ אשתקד. במונחים כמותיים הסתכמו רכישות המשקיעים ב-1.2 אלף דירות, ירידה חדה של 30% בהשוואה למרץ אשתקד ועלייה מתונה של 5% בהשוואה לחודש הקודם, המתרכזת רובה ככולה בת"א.
מכירות המשקיעים בחודש מרץ רשמו ירידה של 17% בהשוואה לרמה הגבוהה שנרשמה בתקופה המקבילה אשתקד, אשר עמדה עדיין בצילה של חקיקת "מס דירה שלישית". בהשוואה לפברואר האחרון נרשם גידול משמעותי, של 15%, במכירות המשקיעים, המקיף את כל האזורים למעט ב"ש והמרכז.
הגידול במכירות המשקיעים בחודש מרץ (בהשוואה לחודש הקודם) והתייצבות רכישות המשקיעים על רמה נמוכה של בין 1.1-1.2 אלף דירות, הביאו להעמקת הירידה ב"מלאי" הדירות המוחזק בידי משקיעים. ירידתו של מלאי זה בחודש מרץ הסתכמה ב-720 דירות, הרמה הגבוהה ביותר של דירות שנגרעו מ"מלאי" זה מאז ינואר 2017, אשר בו נרשמה רמת שיא של מכירות משקיעים, על רקע כניסתו הצפויה לתוקף (באותה עת) של חוק "מס דירה שלישית".