מינוי המקורבים בעמידר לא נפסק: עוזר המנכ"ל קודם, הסמנכ"ל שהתנגד פוטר
איך מצ'פרים את עוזר המנכ"ל? תופרים לו מכרז לתפקיד בכיר. ומה עלה בגורל הסמנכ"ל שהתריע על אי־סדרים? הליך פיטורים. מעמידר נמסר בתגובה: "טענות כוזבות, וממוחזרות שמטרתן להכפיש. המינוי בוצע כדין"
למרות החילופים בראשות דירקטוריון עמידר, המנהג של מינוי מקורבים ממשיך כמימים־ימימה. לפי כחודש אישר הדירקטוריון פה־אחד את מינויו של יגאל ינאי, שהיה עד לאחרונה עוזרו של המנכ”ל ראובן קפלן, למנהל אגף רשות הפיתוח בחברה. ינאי צפוי להשתכר בתפקידו החדש והבכיר יותר מ־30 אלף שקל בחודש. האישור ניתן חודשים ספורים אחרי שהסמנכ”ל איתן נייזברג ‑ שטען שהמכרז נתפר למידותיו של ינאי - פוטר מהחברה.
- מקורב? חברת עמידר בונה לך ג'וב חלומי
- ביקושים של 3.5 מיליארד שקל בגיוס החוב של עמידר
- תעריף עמידר: פינוי דירת מגורים שווה 120 אלף שקל, פינוי נכס מסחרי - 80 אלף שקל
לקפלן ולינאי רקע מקצועי משותף ממושך. ינאי עבד תחת קפלן במשך כחמש שנים, בתקופה שהאחרון כיהן כמנכ”ל חברת שירותי הרפואה הדחופה שח”ל. זמן קצר לאחר מינויו למנכ”ל עמידר, באפריל 2015, קפלן הביא את ינאי לחברה ומינה אותו לעוזר במשרת אמון, בתואר “אחראי יישום התוכנית האסטרטגית”. על אף הקרבה בין השניים, קפלן שימש גם ביו”ר ועדת המכרזים שמינתה את ינאי לתפקיד הבכיר.
בתגובה לטענה זו נמסר מעמידר כי אף שקפלן עמד בראש הוועדה שהחליטה על מינוי עוזרו, הוא נמנע מלדון בעניינו של ינאי ולהעניק לו ניקוד.
“אני אעשה מאיתן אבק”
לפני כמה שבועות חשף “כלכליסט” כי בתקופת כהונתם של קפלן כמנכ”ל עמידר ויצחק לקס כיו”ר הדירקטוריון, מונו בחברה עשרות אנשים שהיו מקורבים הן להנהלה הבכירה והן לגורמים פוליטיים. לאחרונה מונה לחברה יו”ר דירקטוריון חדש, איתמר ברטוב. אולם מינוי מקורבו של קפלן כעת, מעלה שאלות לגבי כוונתו לשנות את תרבות מינויי המקורבים הרווחת בחברה.
קפלן מונה למנכ”ל עמידר במסגרת מה שהוגדר בחברה כ”מהפכה ניהולית”. החברה סבלה באותה עת מדימוי ציבורי ירוד, וקפלן, שכיהן בשורה של תפקידים ניהוליים בכירים במשק, סומן כמושיע שיצעיד אותה לעידן חדש. במקביל לקפלן מונה באותם ימים גם איתן נייזברג לתפקיד סמנכ”ל הפיתוח העסקי בחברה, אחרי שמילא מספר תפקידים בחברות נדל”ן פרטיות.
בינואר 2017 ביקשה החברה למנות מנהל לאגף רשות פיתוח - אגף האמון על ניהול נכסי רשות הפיתוח (נכסי נפקדים) עבור המדינה. את המכרז המקורי לתפקיד ניסח נייזברג, שהאגף בתחום אחריותו, יחד עם היועץ המשפטי של עמידר. בין היתר כלל המכרז קריטריונים כגון: “בעל ידע ומומחיות בתחום הנדל”ן”, ו”בעל היכרות וידע בתחום נכסי רשות הפיתוח”. בדרישות ההשכלה צוינו שעריכת דין, שמאות, כלכלה ואדריכלות יקנו יתרון משמעותי. את הנוסח שגיבש שלח נייזברג אל קפלן, והוא היה אמור להביאו לאישור הדירקטוריון.
ימים ספורים לאחר מכן, סמנכ”ל משאבי אנוש שלח לקפלן את תוצאות מבחן ההערכה שנערך לינאי, ובטעות כיתב את כל חברי ההנהלה. המכתב עורר את חשדו של נייזברג; הוא בדק את הנוסח המעודכן של המכרז ומצא שנערכו בו שינויים ללא ידיעתו. בין היתר גילה שהקריטריון הדורש מומחיות בנכסי רשות הפיתוח, והיתרון לבעלי השכלה במקצועות הנדל”ן ‑ נמחקו. הוא פנה לקפלן ודרש לבטל את המכרז, והעימות שהתפתח הביא להקפאת המכרז.
כעבור שלושה חודשים, במהלך ישיבת עבודה, הציע קפלן לנייזברג במפתיע לפרוש מהחברה. הסמנכ”ל המופתע ביקש זמן לחשוב על ההצעה ולהיוועץ באשתו, וכאשר שבו השניים להיפגש שבועיים לאחר מכן, השיב לקפלן שהחליט לסרב להצעת הפרישה. בתגובה העניק קפלן לנייזברג בו במקום הזמנה לשימוע לקראת פיטורים.
בימים שאחרי הזימון לשימוע, לפי עדויות שמסרו עובדים בחברה ל“כלכליסט”, קפלן נהג להתבטא באגרסיביות בעניינו של נייזברג בשיחותיו עם עם עובדים אחרים. באחד המקרים אמר קפלן לאחד מעובדי החברה “אני אעשה מאיתן אבק”, והוסיף: “הוא לא יישאר פה עוד הרבה זמן”.
מקרה נוסף ומוזר שעליו יודעים לספר בחברה התרחש כאשר נתקל קפלן באופן מקרי במזכירתו של נייזברג במטבחון החברה בעת שהכינה לו קפה. קפלן שאל בצחוק אם תוכל להכניס רעל לקפה של הסמנכ”ל.
בשל התקריות אלה, שהגיעו לידיעתו של נייזברג, דרשו עורכי דינו כי הליך השימוע לא ייעשה בפני קפלן. “ברור כי מנכ”ל החברה, שכבר גמר אומר בלבו לפטר את מרשנו ולהתנכל לו באופן אישי, לא יכול לנהל את השימוע ב”לב פתוח ונפש חפצה”, ושימוע שייערך על ידו יהיה שימוע למראית עין בלבד”, נטען, “מרשנו עומד על כך שהשימוע לא ייערך על ידי מנכ”ל החברה”.
בעמידר דחו את טענות עורכי הדין, ואמרו שהפיטורים על רקע מקצועי בלבד: “מוטב לו מרשכם יתמודד עם המיוחס לו והמגובה במסמכים רבים ולא ינסה להטיל רפש באחרים”. באי כוחו של נייזברג ניסו לשכנע גם את דירקטוריון החברה כי בפיטורי נייזברג שולבו מניעים לא עניינים, בהם רצונו של קפלן למנות את עוזרו – אך דירקטוריון החברה, אז בראשות לקס, לא התרשם.
“לא מענייני להקיש היקשים”
את לקס, כאמור, החליף לא מזמן בתפקיד היו”ר איתמר ברטוב, שבעת פיטורי נייזברג שימש כדירקטור מהשורה. בקשת “כלכליסט” מעמידר לקבל את פרוטוקול הישיבה שבה אושר מינוי ינאי לא נענתה, אך משיחותינו עם החברה עולה שאיש מהדירקטורים שכיהנו בתפקיד באותה עת לא העלה תהיות באשר למקריות המופלאה שבה אותו אדם שנייזברג טען אז כי המכרז נתפר לטובתו - זוכה כעת בתפקיד הנחשק.
“לא מענייני לעשות את כל ההיקשים לחשוב איזו קונספירציות עומדות מאחורי המינוי. אני מניח שיגאל אדם ראוי”, אמר הדירקטור צביקה סלוצקי בשיחה עם “כלכליסט”.
אתה מודע לרקע המשותף והממושך של יגאל ינאי וראובן קפלן?
“לא ידעתי שיש רקע קודם. אני בעניין הזה תם. אני יוצא מתוך הנחה שהדברים שנעשים נעשים באופן תקין, באופן כשר, תוך בחינת הכישורים של הבנאדם שהוצע לבחירה”. סלוצקי אישר כי הוא וחבריו לדירקטוריון הכירו את טענותיו של נייזברג, “אבל דברים כאלה צריכים לדעתי להתברר בבתי משפט. אין לי כלים לבדוק את זה”.
אותו אדם שלטובתו הוא טען כי נתפר מכרז, זוכה בו עכשיו.
“שאני אומר אם זה מעורר תמיהות? אולי. אני לא בוחן כליות ולב”.
מינויו של ינאי מצטרף למינוי נוסף שאותו חזה נייזברג בדייקנות במהלך פיטוריו - המינוי של מנכ”ל פרזות לשעבר גלעד בר־אדון לתפקיד סמנכ”ל פיתוח עסקי, כלומר למחליפו־שלו. תחזיות אלה, שהתגלו כמדויקות, נעשו במציאות שבה עמידר מחוייבת לקיים מכרזים פתוחים ותחרותיים.
עמידר: "המנכ”ל לא התערב"
מחברת עמידר נמסר בתגובה: “יגאל ינאי, ששימש עד כה בהצלחה כמנהל ישום התכנית האסטרטגית, נבחר בהליך תקני, באישור דירקטוריון החברה, פה־אחד. נדגיש כי הוחלט על הליך פנימי לאור העובדה שהתפקיד מצריך מומחיות ייחודית הנרכשת במהלך העבודה בחברה, וכמובן שכלל גם בחינות התאמה וחוות דעת מקצועית מטעם חברת ייעוץ המתמחה בנושא.
“בשלב הסופי לקחו חלק ארבעה מועמדים, מהם התבלט ינאי ביכולותיו המקצועיות. נבהיר כי מנכ״ל החברה נמנע מלקחת חלק בתהליך בכל הקשור לינאי. אנו מאחלים לו המשך הצלחה במסגרת עבודתו בחברה”.
לגבי סמנכ”ל החברה לשעבר אמרו בעמידר: “נייזברג פוטר מעבודתו בחברת עמידר בשל חוסר מקצועיות ‑ ומתוך שיקול זה בלבד. הטענות המועלות בכתבה הן כוזבות, רכילותיות וממוחזרות, ומטרתן להכפיש אנשי מקצוע. מינויו של ינאי נעשה כדין, והינו מינוי ראוי, וכל הכפשה שתועלה בעניין לא תשנה את העובדות. אנשינו עוסקים בקידום תחום הדיור הציבורי ואין לנו פנאי לעיסוק ברכילות מסוג זה”.