$
חדשות נדל

חשיפת כלכליסט

מקורב? חברת עמידר בונה לך ג'וב חלומי

בחברת הדיור הלאומית התגאו במהפכה ניהולית, אך מתברר כי בפועל עשרות משרות אוישו ללא מכרז, כשהקריטריון הקובע הוא הקרבה לבכירי החברה או לדרגים הפוליטיים. מאשתו של יועץ השר ועד פעילת כולנו – לכולם היה מקום. עמידר: טענות מכפישות

נמרוד בוסו 06:5028.03.18

סמנכ"ל הפיתוח העסקי לשעבר בחברת עמידר איתן נייזברג זומן באמצע שנת 2017 לשימוע לפני פיטורים בפני מנכ"ל החברה ראובן קפלן. באחד העיתונים הכלכליים, שם נכתב על האירוע, סופר כי קפלן הציג בפניו את הסיבות לפיטוריו – חוסר מקצועיות, חוסר מהימנות וכן הלאה. מנגד טען נייזברג כי ההליך לפיטוריו נגוע במניעים זרים, וכי קפלן הבטיח את המשרה שבה הוא מחזיק למנכ"ל חברת הדיור הציבורי פרזות לשעבר - גלעד בר אדון.

 

טענות נייזברג נדחו והוא פוטר. אלא שבדיעבד, לא ניתן שלא להתרשם מהרוח הנבואית ששרתה על נייזברג במהלך השימוע. שכן כמה חודשים לאחר פיטוריו פורסם מכרז לתפקיד, ובר אדון אכן זכה בו, בדיוק כפי שהתנבא.

 

בדיקת "כלכליסט" מעלה כי במהלך שלוש השנים האחרונות הפכה עמידר, חברת הדיור הממשלתית המנהלת עבור המדינה עשרות אלפי נכסים בתקציב של מיליארדים, ללשכת עבודה למינוי מקורבים הן עבור בכירי החברה והן עבור גורמים שונים במערכת הפוליטית, שהנהלת החברה חפצה ביקרם.

 

לעתים נעשו הדברים באמצעות מכרזים שבכשלים שונים שנפלו בהם היה כדי להשפיע על זהות הזוכה ובמקרים רבים אחרים – מבלי שהמשרות פורסמו ומבלי שרואיין עבורן איש מלבד המועמד שנשכר לתפקיד. לידיעת "כלכליסט" הגיעו כ־15 מקרים מסוג זה שהתרחשו בשנים 2015–2017. בפועל ייתכן שמספרם גבוה יותר.

  

מימין: מנכ"ל עמידר ראובן קפלן ויו"ר הדירקטוריון היוצא יצחק לקס. "לא מתערב במינויים" מימין: מנכ"ל עמידר ראובן קפלן ויו"ר הדירקטוריון היוצא יצחק לקס. "לא מתערב במינויים" צילום: דנה קופל, עמית שעל

 

ומי נכחה בראיון? הגר שרן

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בחלק ניכר מהמקרים נעשו מינויים אלה במעורבותו של מי שכיהן עד לא מזמן כיו"ר דירקטוריון החברה יצחק לקס. כך, למשל, הביא לקס ב־2015 למינויו של עוזרו האישי אפרים רימל למנהל מחלקה בחברה, מבלי שפורסם מכרז למשרה ומבלי שנבחנו עבורה מועמדים נוספים. לקס סיים את תפקידו ביולי האחרון ובמקומו מונה בינואר 2018 איתמר בר טוב.

 

מינוי מעניין נוסף של לקס הוא זה של אלרן אביר, בנו של אריה אביר, יו"ר חברת הדיור הציבורי השנייה בגודלה עמיגור, ומכר ותיק של לקס. אביר מונה בראשית 2015 לממונה ארצי על רכש דירות. לתפקיד לא פורסם מכרז ולא נבחנו אליו מועמדים נוספים.

 

הזכות למינוי מקורבים היתה נחלתם של בכירים נוספים בחברה, שהשתתפו גם הם בחגיגה. מינוי מעניין במיוחד הוא זה של עובדת בשם יונית טייב, שמונתה לרכזת שטח במחוז צפון. מינוי זה קודם על ידי מזכירת החברה לשעבר הגר שרן, חברה ותיקה של טייב ואשתו של ראש הסגל לשעבר בלשכת ראש הממשלה, וכיום מזכיר קצא"א, דוד שרן. בעלה של טייב הוא רמי טייב, יועצו של שר האנרגיה יובל שטייניץ.

 

 

מזכירת החברה לשעבר הגר שרן מזכירת החברה לשעבר הגר שרן צילום: אתר עמידר

 

לאחרונה כיכבו בעליהן של השתיים בכותרות העיתונים כאשר נעצרו בחשד לתיווך לשוחד בפרשת הצוללות, הידועה גם כתיק 3000. שרן חשוד בלקיחת שוחד, במרמה והפרת אמונים ובקשירת קשר לביצוע פשע, ואילו טייב חשוד בתיווך לשוחד, בקבלת שוחד ובהלבנת הון.

 

בנוסף לכך קידמה שרן את מינויה של מכרה נוספת שלה, לינוי עמרם, לתפקיד מנהלת לשכת סמנכ"ל בחברה. במקרה זה אמנם פורסמה המשרה ועשרות קורות חיים נשלחו, אך בפועל זומנו שתי מועמדות בלבד לראיון, כאשר בראיון עם עמרם נכחה גם שרן. שרן עצמה פוטרה ביולי האחרון מעמידר, לאחר שנמצא כי זייפה פרוטוקול של ישיבת דירקטוריון, באופן שאמור היה לכאורה להיטיב עמה. ההחלטה שהתקבלה קבעה מספר מצומצם של "שומרי סף" שפיטורם לא יכול להיעשות על ידי מנכ"ל החברה בלבד, בהם היועץ המשפטי ומבקר הפנים. לאחר שדרישתה של שרן להיכנס לרשימה האקסקלוסיבית סורבה, נדהמה הנהלת החברה לגלות כי גם התפקיד שבו החזיקה – מזכירת החברה — כלול ברשימת התפקידים המוגנים. לאחר חקירה התברר כי שרן אחראית לזיוף, והיא פוטרה.

 

מינוי נוסף ללא מכרז נעשה על ידי יועצה המשפטי של החברה עו"ד שרון רוזנבלט, שבמהלך 2016 מינה ללא מכרז את מנהלת המחלקה המשפטית של החברה, עו"ד גילה רייך, מכרה ותיקה הן שלו והן של יו"ר החברה לקס מיישוב מגוריהם שוהם. בהליך מינויה שימש רוזנבלט כוועדת מכרזים של איש אחד, כאשר ראיין את רייך והחליט לקבלה. העובדה שכך נוהג מי שבמסגרת תפקידו אמור היה לשמש כשומר הסף של החברה, מאירה מינוי זה באור בעייתי.

 

בהיותה חברה בבעלות ממשלתית מלאה, כל נכסיה של עמידר, ובכלל זה גם המשרות בה, הם רכוש ציבורי ואינם שייכים לא ליו"ר הדירקטוריון ולא לאף אחד מבכירי החברה, שגם שכרם ממומן על ידי הציבור. מינוי מסיבי של מקורבים לשורה של משרות עשוי להיחשב לכן כשימוש לא ראוי לכאורה במשאבי הציבור.

 

התנהלות זו התאפשרה, בין היתר, בשל אי־בהירויות בתקנון עמידר בסוגיות הנוגעות למינוי עובדים. על פי נהלים אלה, על מינויי בכירים בחברה, ברמה של מנהלי אגף ומעלה, להיעשות בדרך של מכרז — פומבי או פנימי. ואולם מינוי תפקידים זוטרים יותר התקנון מאפשר לבצע במגוון דרכים, שאחת מהן מוגדרת "איתור פרטני".

 

משמעותה: איתור מועמדים מחוץ לחברה שלא דרך פרסום פומבי. אופן מינוי זה נוצל כנראה על ידי בכירי החברה שוב ושוב, וכך הפכה החברה ללשכת עבודה למינוי מקורבים.

 

גם לרשות החברות הממשלתיות יש לכאורה חלק במחדל המתמשך הזה, שכן זוהי אחריותה לדאוג להתנהלותן התקינה של כלל החברות הממשלתיות ובכללן עמידר. אולם נראה שבכל הקשור לחגיגת מינויי המקורבים בחברה, נרדמה הרשות בשמירה ולא נקפה אצבע. כאשר פנה "כלכליסט" אל הרשות עם ממצאי התחקיר, היא השיבה כי בכוונתה לערוך בירור בנושא מול הנהלת החברה.

  

 

פגישות אישיות עם הבכירים

 

בחלק מהמקרים לא היו הממונים מקורבים לבכירי החברה דווקא, אלא לגורמים שונים במערכת הפוליטית. דוגמה לכך הוא מינויה של עובדת בשם מזל איובי לתפקיד מנהלת קשרי קהילה במחוז צפון, לקראת סוף 2015. גם לתפקיד זה לא התקיים מכרז. בבחירות שנערכו רק חצי שנה קודם לכן, היתה איובי פעילת בחירות מרכזית במפלגת כולנו - מפלגתם של שר האוצר משה כחלון ושל שר השיכון יואב גלנט, שמתוקף תפקידו גם ממונה על עמידר. כמו כן איובי משמשת חברת הוועד הפועל של ההסתדרות הציונית העולמית מטעם כולנו.

 

לאיובי יש כבר ניסיון מוצלח בשימוש בפעילות פוליטית כמקפצה למינוי בשירות הציבורי. במהלך העשור הקודם היתה פעילה בולטת בליכוד עבור ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון. בשנת 2003, לאחר ששרון מינה את שמעון כצנלסון לתפקיד יו"ר מפעל הפיס, מינה כצנלסון את איובי לעוזרתו האישית. מדו"ח מבקר המדינה משנת 2006 עולה כי בסוף 2005 פרשה איובי עם פיצויי פרישה מוגדלים וחריגים שזכו לאישור הממונה על השכר, במטרה להשתלב בפעילות פוליטית במפלגת קדימה שהוקמה באותם ימים. במסגרת פעילותה בקדימה הכירה גם את סמנכ"ל השיווק של עמידר כיום, ערן כהן. באוגוסט 2006, לאחר מערכת הבחירות, שבה לתפקידה במפעל הפיס באותם תנאים.

 

מינוי בולט נוסף, גם הוא מ־2015, נעשה לתפקיד מנהל אגף קשרי קהילה בחברה שאליו מונתה נסיה שטרסבורג. שטרסבורג הגיעה לעמידר מעיריית כפר סבא, שם שימשה כיועצת ראש העיר למעמד האשה ואחראית שיתוף ציבור. המכרז לתפקיד שבו זכתה פורסם בחודש יולי, שבועות ספורים לאחר מינוי מנכ"ל עיריית כפר סבא לשעבר אשל ארמוני שתחתיו עבדה, לתפקידו החדש כמנכ"ל משרד השיכון.

 

במקרה זה אמנם היו מועמדים נוספים לתפקיד, אך שטרסבורג זכתה להטבה שנמנעה ממתחריה – פגישות אישיות הן עם יו"ר החברה לקס והן עם המנכ"ל קפלן, שתיהן עוד בטרם פורסם המכרז. לאחר מכן גם שימש קפלן כיו"ר ועדת המכרזים אשר בחרה בשטרסבורג לתפקיד.

 

התנהלות החברה במינוי התפקיד הבכיר של מנהל מחוז דרום, שנערך ב־2016, היתה אף היא תמוהה בלשון המעטה. אף שלפי תקנון החברה אמורים מינויים לתפקידים בכירים להיעשות במכרז פומבי, כדי לאפשר לכוח אדם איכותי מהשוק הפרטי להתמודד, הפעם החליטה ההנהלה מסיבות לא ברורות לערוך מכרז פנימי, ומבלי שקיבלה את אישור הדירקטוריון לכך כמתחייב.

 

בין המועמדים היתה מסדה סקלי שהחלה בעבודתה בחברה, בתפקיד זוטר יחסית, חודש אחד בלבד לפני פרסום המכרז, ולאחר שעזבה תפקיד בכיר בהרבה של מנהלת כפר הנוער השיקומי עלה נגב הסמוך לאופקים. ניסיונה בחברה אמנם היה כמעט אפסי, אך ההחלטה לערוך מכרז פנימי אפשרה לה לזכות בתפקיד כמעט ללא מתחרים. ואכן, ועדת המכרזים בראשות קפלן בחרה בה לתפקיד.

 

עם הבאת מינויה של סקלי לאישור הדירקטוריון, זעמו חלק מחבריו על ההליך הפנימי שנעשה ללא אישורם, וחייבו את קפלן לערוך מכרז חוזר. מכרז שכזה אכן נערך ופעם נוספת בחרה הוועדה בסקלי — לאחר שזו כבר שימשה בתפקיד כממלאת מקום.

 

במקרים שבהם ממונים המקורבים למשרות בכירות, מדובר במינויים אשר שכר נאה בצדם, ואף למעלה מכך. שכר סמנכ"ל בחברה עומד על 40 אלף שקל בחודש, לפני בונוסים שעשויים להגיע ל־2–3 משכורות נוספות בשנה. מנהלי המחוזות והאגפים משתכרים 32–34 אלף שקל לפני בונוסים, ומנהלי המחלקות משתכרים 12–18 אלף שקל. עלות שכר מנכ"ל החברה ראובן קפלן עמדה ב־2016 על כ־860 אלף שקל, לפי התשקיף שפרסמה לאחרונה החברה.

 

עמידר: מינויים על פי דין

 

מחברת עמידר נמסר בתגובה לכתבה כי "המינויים המוזכרים נעשו על פי הדין, כאשר חלק מהטענות מכפישות ורחוקות מהמציאות. ההנהלה תמשיך להקפיד על הליכי מינוי מקצועיים בכל הדרגים, ואף שיפרה את הנוהל העוסק בנושא". יו"ר הדירקטוריון לשעבר יצחק לקס מסר בתגובה: "כיו"ר איני מתערב במינויים וכמובן שלא ממנה עובדים בחברה. ככל הידוע לי, כל המינויים נעשו על רקע מקצועי בלבד".

 

מרשות החברות הממשלתיות נמסר: "רשות החברות שמה דגש נרחב על תהליכי איתור וקבלת עובדים המושתתים על פומביות, שוויון ותחרות. מעבר של עובדים במשרות אמון לתקני החברה מתבצע לפי תהליכי קבלה שנקבעים על ידי החברה עצמה. הרשות רואה בחומרה התערבות אסורה של דירקטורים או מנהלים בכירים בתהליכי איתור ומינוי, ולפיכך תפעל להדגשת חשיבות הנושא בפני דירקטוריון חברת עמידר. בנוסף, הרשות מתכוונת לערוך בירור מול החברה, ולאחר בירור העובדות, יגובשו מסקנות". מזכירת החברה לשעבר הגר שרן סירבה להגיב לכתבה.

 

ממפלגת כולנו סירבו להגיב לכתבה. יו"ר נמל חיפה ומנכ"ל משרד השיכון לשעבר אשל ארמוני סירב להגיב.

 

סיימה לראשונה הליך גיוס חוב

מה ידעו המוסדיים על הסטנדרטים בעמידר

 

רק לפני שבוע סיימה עמידר לראשונה בתולדותיה הליך גיוס חוב של קרוב למיליארד שקל באג"ח שקליות לתקופה של עשר שנים. 90% מהחוב גויסו מהגופים המוסדיים. מדובר בהלוואה בערבות ממשלתית, מה שהעניק לאג"ח החברה דירוג של טריפל A. ספק רב אם הסטנדרטים הניהוליים המתוארים כאן היו מקובלים על הגופים המלווים לו נחשפו להם במסגרת התשקיף שפרסמה החברה לקראת ההנפקה.

 

עמידר היא חברה בבעלות ממשלתית מלאה המהווה את זרוע הביצוע של ממשלת ישראל בתחום הדיור הציבורי. החל משנת הקמתה ב־1949 החברה עוסקת בניהול דירות, השכרתן ומכירתן לעולים ולזכאים אחרים לקבלת דיור ממשלתי. כיום מאגר הדירות של החברה עומד על 40 אלף.

 

 

בנייני עמידר ליד תל השומר בנייני עמידר ליד תל השומר צילום: יובל חן

 

החל משנת 2014, עם מינויו של לקס לראשות הדירקטוריון, עברה החברה הליך מיתוג מחדש, אשר כלל את עדכון שמה לעמידר החדשה, וכן את החלפת מרבית הדרג הניהולי. לפני שנה וחצי חתמה החברה על הסכם בשווי של מיליארדי שקלים עם משרד הבינוי והשיכון המרחיב את תחום פעילותה ואשר הפך אותה לזרוע הביצוע של המדינה גם בתחום ההתחדשות העירונית, ולמי שאמורה ליזום במהלך השנים הבאות פרויקטים בהיקף של אלפי דירות.

 

גורם נוסף שבודק כיום את האופן שבו עמידר מתנהלת הוא מבקר המדינה, שעל פי עדויות שונות בסביבת החברה חוקר את התנהלותה זה זמן רב, וערך שיחות עם שורה של עובדים בהווה ובעבר בנושא. במשרד המבקר סירבו להתייחס לנושא.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x