הממשלה אישרה: כמיליארד שקל ליישובי פריפריה ולהתמודדות עם תופעת הבולענים
בין היתר יושקעו כ-100 מיליון שקל בפיתוח תחום הפוד-טק באזור קרית שמונה, והוחלט לחזק את ירוחם, ולפתח בה תשתיות עירוניות זאת נוכח קירבתה לבסיס קרית ההדרכה שקם בשנים האחרונות בנגב והאפשרות לקליטה של משפחות חדשות בעקבות מעבר צה"ל. כמו כן, הממשלה אישרה תוכנית סיוע ליישובי ים המלח בהתמודדות עם תופעת הבולענים בהיקף של למעלה מ-417 מיליון שקל
הממשלה אישרה הבוקר (א') את מפת איזורי עדיפות לאומית והקצאה של חצי מיליארד שקל לישובים קריית שמונה, שלומי, מטולה וירוחם. החלטות הממשלה הוגשו על ידי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר, משה כחלון, שר הכלכלה אלי כהן ושר הבינוי והשיכון יואב גלנט. כן יוקצה סכום של כ-417 מיליון שקל למאבק בתופעת הבולענים ליד ים המלח ולסיוע ליישובי האיזור.
- שמואל דורנשטיין יורד מעסקת הרכישה של מפעל נגב קרמיקה בירוחם
- הממשלה תשקיע כ-73 מיליון שקל במפעלים בנגב המזרחי
- הממשלה תקצה כ-95 מיליון שקל לפעילות פוד-טק בקריית שמונה
החלטת הממשלה קובעת את המסגרת לפיה ניתן להגדיר ישובים כבעלי עדיפות לאומית, הגדרה המבוססת על כמה קריטריונים, ביניהם ישובים צמודי גדר. במסגרת ההחלטה לחיזוק ירוחם גובשה תוכנית רב-שנתית לשנים 2018-2022 להעצמה כלכלית של המועצה המקומית ירוחם, הנותנת מענה לאתגריים הייחודיים של היישוב, תוך מינוף מגמות פיתוח מואץ בעקבות מעבר צה"ל לנגב.
מהממשלה נמסר, כי במסגרת ההשקעות הכלולות בתוכנית הסיוע לשנים 2018-2022 יושקעו כמאה מיליון שקל בפיתוח תחום הפודטק באזור קריית שמונה, כך שהעיר תהפוך למוקד ארצי של ידע וייצור בתחום ותאפשר חיזוק כלכלי של כלל אזור הגליל המזרחי. במקביל, יושקעו עשרות מיליוני שקל בשיקום שכונות ובחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. השקעות נוספות הנכללות בתוכנית כוללות פרוייקטי תחבורה התומכים בהתפתחות הכלכלית והדמוגרפית של היישובים וכן פעולות בתחום ההתייעלות האנרגטית והתיירות. כן נכללות בתוכנית פעולות להמשך החיזוק החברתי של היישובים בכלל זה בתחומי החברה, המדע והקהילה.
עוד נמסר כי ירוחם היא הרשות הקרובה ביותר לבסיס קריית ההדרכה שקם בשנים האחרונות בצומת הנגב, ונמצאת בטווח של פחות מ-10 ק"מ מהבסיס. במגמה למנף את המהלך הצבאי של העתקת בסיס צה"ל לנגב גם לטובת חיזוק התושבים והיישובים באזור, החליטה הממשלה לנקוט בשורה של פעולות לחיזוק ירוחם.
פעולות אלו נקבעו לאור מאפייניה של ירוחם כיישוב פריפריאלי וקטן, הנדרש להתמודד עם גידול צפוי ומהיר באוכלוסייה, ובהתאם לצורך לפתח תשתיות עירוניות לקראת קליטה עתידית של משפחות חדשות בעקבות מעבר צה"ל.
מלחמה בבולענים
כמו כן, הממשלה אישרה תוכנית סיוע ליישובי ים המלח בהתמודדות עם תופעת הבולענים בהיקף של למעלה מ-417 מיליון שקלים בין השנים 2018-2022. הנחת היסוד של הצוות המקצועי במשרד ראש הממשלה שעסק בנושא, וכלל מומחים מהמכון הגיאולוגי, היא שבטווח הקצר והבינוני, אין פתרון הנדסי או תפעולי לתופעת אי יציבות הקרקע ולהיווצרותם של הבולענים. לפיכך, מדיניות הממשלה מושתתת על המשך החיים לצד הבולענים, תוך התמודדות עם האתגרים ומתן סיוע ופתרונות תעסוקתיים ליישובי האזור.
בצוות בינמשרדי שבחן את הנושא בשנה האחרונה, השתתפו משרד רה"מ, המועצות האזוריות ונציגי היישובים, משרדי האוצר (אגף התקציבים, החשב הכללי, רשות שוק ההון החיסכון וביטוח), תיירות, הגנת הסביבה, חקלאות, תחבורה, בינוי ושיכון, פנים, ביטחון, מנהל תכנון, מנהל אזרחי, המכון הגיאולוגי, החברה להגנות ים המלח, רשות המים, רשות מקרקעי ישראל ורשות הטבע והגנים.
לפי התוכנית, השקעה במחקר ותכנון לטווח הבינוני והארוך תעמוד על 41 מיליון שקל; משרד התחבורה ישקיע 166 מיליון שקל (בעיקר לטיפול ממוקד בכביש 90 מצומת אלמוג לעין גדי); משרד התיירות ישקיע 108 מיליון שקל וגם משרד החקלאות יתרום 25 מיליון שקל (פיתוח שטחים לטובת נטיעות) וגם לצורך מענק פיתוח מיוחד לתשתיות ציבוריות במועצות האזוריות.