ציפורי לילה? יש לנו חדשות רעות עבורכם
מחקר חדש מצא כי סיכויי התמותה בגיל צעיר של אנשים הרגילים ללכת לישון מאוחר ונאלצים לקום מוקדם בבוקר אך מתקשים בכך - גבוהים ב-10% מאלה של אנשים "רגילים"
ל"ציפורי לילה" סיכויי תמותה מוגדלים בגיל צעיר בהשוואה למשכימי קום, ולכן אין לאלץ אותם לעבוד מוקדם בבוקר, כך מזהירים עורכי מחקר חדש.
- 25-20 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות שינה
- מתקשים להירדם? הטריק הזה יעשה את העבודה
- תעצרו את העיר, אני רוצה לחזור לישון: איך מתאימים את החיים לשעון הביולוגי
המחקר, שכלל חצי מיליון משתתפים בגילאי 38-73, הראה כי סיכויי התמותה בגיל צעיר של אנשים הרגילים ללכת לישון מאוחר ונאלצים לקום מוקדם בבוקר אך מתקשים בכך - גבוהים ב-10% מאלה של אנשים שהולכים לישון מוקדם וקמים גם כן בבוקר.
משתתפי המחקר שערך המכון הלאומי UK Biobank ונמשך 6.5 שנים, היו צריכים להגדיר את עצמם על סקאלה של "טיפוס בוקר מובהק", "טיפוס בוקר יחסי", "טיפוס ערב יחסי", ועד "טיפוס ערב מובהק".
לפי תוצאות המחקר, "ציפורי לילה" עלולות לסבול יותר מאחרים ממגוון מחלות, כמו סכרת, בעיות פסיכולוגיות ומחלות עצביות. כמו כן אותם אנשים עלולים לפתח קושי להסתגלות לעבודה בשעות היום.
"זהו עניין של בריאות הציבור שלא ניתן עוד להתעלם ממנו", אמר מלקולם ון-שאנץ, פרופסור לכרונוביולוגיה באוניברסיטת סארי בבריטניה. "אנחנו צריכים לדון במתן האפשרות לציפורי לילה להתחיל ולסיים לעבוד מאוחר, היכן שניתן, ואנחנו צריכים גם עוד מחקר שיעזור לציפורי לילה להתמודד עם המאמץ המוגבר שבשמירה על השעון ביולוגי שלהן בסינכרון עם שעות האור".
לדבריו, "כבר היום יש בידינו ראיות לשיעור גבוה יותר של התקפי לב בעקבות המעבר לשעון קיץ. ועלינו לזכור שאפילו תוספת סיכון קטנה מוכפלת פי 1.3 מיליארד איש שחווים את המעבר הזה מדי שנה. עלינו לשקול ברצינות האם הרווחים של הדבר מתעלים על הסיכונים האלה".
קריסטן קנוטסון, פרופסורית לנויורולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת נורת'ווסטרן ואחת מעורכי המחקר, הוסיפה: "אם נכיר בכך שהטיפוסים האלה של ציפורי הלילה מושפעים מסיבות גנטיות ולא רק מ'פגם באישיות', שעות העבודה שלהם יוכלו להיות מותאמות וגמישות יותר. לא צריך להכריח את האנשים האלה לקום למשמרת של 8 בבוקר, אלא להתאים את המשמרות לנטיות העובד. יש אנשים שאולי מתאימים יותר למשמרות לילה".