$
כלכלה ומדיניות

בוב לייטייזר: האיש שידליק את הפתיל עבור הנשיא טראמפ

אסטרטג הסחר של נשיא ארה"ב תלה פורטרט של עצמו מעל האח בסלון, חושב בדיוק כמו הבוס ולא מבזבז זמן על ניואנסים. היחסים עם טראמפ התחממו כשתפס טרמפים לפלורידה על המטוס הנשיאותי. אנליסטים: "הנשיא יציית לו בלי למצמץ"

תמר טוניק 08:4109.04.18

מצגת שהמחישה את גירעון הסחר המעמיק מול סין בשילוב הכרזה לפיה "סין מושכת אותנו באף" — כך התניע אסטרטג הסחר של הנשיא טראמפ רוברט (בוב) לייטייזר את מלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, עוד באוגוסט שעבר.  

הצעד הבא היה הכרזתו של טראמפ כעבור מספר ימים כי יקיים חקירה לבדיקת חשד לפגיעה סינית בקניין רוחני אמריקאי. מי שנבחר לנהל את החקירה היה לייטייזר. המהלכים הללו יצאו לדרך תוך התעלמות מקריאתו של שגריר ארה"ב בסין, טרי ברנסטאד לקיים סבב נוסף של שיחות בין הצדדים.

 

כיום, לייטייזר עסוק בחליפת מכתבים עם השליח הכלכלי הסיני הבכיר בארה"ב לגבי מהלכים שבייג'ינג עשויה לנקוט על מנת למנוע מלחמת סחר כוללת. עם זאת, המשא ומתן בין הצדדים צפוי להימשך חודשים, מה שעלול להביא לטלטלה בשווקים העולמיים ולזינוק במחירי המוצרים והסחורות המועמדים לספיגת מכסים.

 

"טראמפ ולייטייזר חושבים בדיוק אותו הדבר", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" וויליאם ריינש, לשעבר גורם רשמי מטעם משרד הסחר וכיום אנליסט במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים. "קיימת אסטרטגיית משא ומתן של בריונות, הפחדה ואיומים על מנת לרכך את הצד השני, ואז אולי להגיע להסכם", ציין. אחיו של לייטייזר, ג'ים לייטייזר, לשעבר פוליטיקאי במפלגה הדמוקרטית, מנסח זאת קצת אחרת. "הגישה שלו ישירה. הוא לא מבזבז זמן על ניואנסים". גורמים המציינים את קווי הדימיון בין השניים מספרים על פורטרט ענק של לייטייזר שתלוי מעל האח בסלון ביתו ואת הכרזתו כי "כל אחד צריך פורטרט שלי בבית".

 

לייטייזר, בהכשרתו עורך דין שהתמחה בנושאי סחר, ויועץ לממשל רייגן בתקופת מלחמת הסחר עם יפן, אימץ בחום את החזון הפרוטקציוניסטי של טראמפ. "אני חושב שהוא לא רק מקורב לנשיא, אלא גם מקורב לו בהשקפותיו על העולם. הוא לא מעמיד פנים", כך על פי גורם מקורב ללייטייזר, שאמר את הדברים ל"פייננשל טיימס".

 

בימיו כעורך דין, לייטייזר יצג לקוחות מתעשיית הפלדה שהאמינו כי עסקיהם נפגעו ממוצרים סיניים מסובסדים שיובאו לארה"ב. במאמרי מערכת שכתב בשלהי שנות ה־90, הוא הביע את התנגדותו לכניסתה של סין לארגון הסחר העולמי לפי התנאים שנידונו באותה תקופה. כיום, לייטייזר עובד עבור בוס הסבור כי ארגון הסחר הוא "אסון עבור המדינה הזאת".

 

הקרבה בין השניים התאפשרה הרבה בזכות חוש ההומור הציני שלהם, כך לפי מקורבים. היחסים ביניהם התחממו במהלך טיסותיהם המשותפות, כאשר לייטייזר החל לתפוס טרמפים לביתו בפלורידה על סיפון המטוס הנשיאותי. לפי גורמים רשמיים בממשל, הנשיא טראמפ מזמן אותו בקביעות לחדר הסגלגל על מנת לדון עמו בנושאי סחר. "לייטייזר זכה באמון של כולם, בלי קשר להשקפות שלהם על סחר", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" קווין האסט, הכלכלן הראשי של הבית הלבן.

 

ברקע היחסים ההדוקים הללו, על פי פרשן ה"פייננשל טיימס" שון דונאן, לייטייזר יהיה האיש שידליק את הפתיל אם טראמפ יחליט "לפוצץ את מערכת הסחר". זאת לאחר שאת הקווים המנחים הוא הגדיר "הרבה לפני שטראמפ התחיל בכלל לצייץ". דוקטרינת לייטייזר, כפי שמכנה אותה דונאן, תעמוד בבסיס כל מדיניות מהותית שתיקבע בחודשים הקרובים. עקרונותיה המרכזיים הם האמונה כי מדיניות הסחר של ארה"ב שגויה מאז 1994 וכי סין מהווה איום קיומי על הכלכלה העולמית והאמריקאית.

 

גורמים יודעי דבר בבית הלבן סבורים כי טראמפ לא יחשוב פעמיים בטרם יממש הנחיה שיקבל מאסטרטג הסחר שלו. "אם בוב יגש לנשיא ויאמר, 'אני חושב שאתה צריך לצאת לגן הוורדים היום ולהודיע שאתה מוציא את ארה"ב מארגון הסחר העולמי', אני באמת חושב שהנשיא לא יהסס לרגע", ציין גורם רשמי בשיחה עם "הפייננשל טיימס".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x