טראמפ מקריב את השווקים כדי לנצח את סין
ניצני מלחמת הסחר בין סין לארה"ב מפחידים את המשקיעים ומטלטלים את הבורסות, אבל טראמפ רגוע: "יכול להיות שנפסיד קצת, אבל נהיה הרבה יותר חזקים כשכל זה ייגמר"
שתי הכלכלות הגדולות בעולם התקרבו בסוף השבוע עוד אל סיפה של מלחמת סחר.
ביום חמישי פרסמה ממשלת סין רשימה של 106 מוצרים אמריקאים שעליהם היא מתכננת להטיל מס יבוא של 25%. היקף היבוא השנתי של המוצרים הללו נאמד ב־50 מיליארד דולר. נראה שבבייג'ינג בחרו בקפידה את המוצרים, שרבים מהם מגיעים ממחוזות שהם אזורי בחירה מובהקים של המפלגה הרפובליקאית ושל הנשיא דונלד טראמפ. בין היתר נמצאים ברשימה מוצרים כמו סויה, תירס, בשר בקר וכימיקלים שונים המשמשים בתעשייה. ממשלת סין לא פרסמה מתי ייכנסו לתוקף המסים.
טראמפ הגיב במהירות והודיע בחמישי בלילה כי הוא שוקל להטיל מכס על מוצרים סינים נוספים, שהיקף יבואם לארה"ב נאמד ב־100 מיליארד דולר בשנה. דובר משרד המסחר הסיני מסר בתגובה לאיום של טראמפ כי "אם ארה"ב תטיל מסי יבוא ב־100 מיליארד דולר, סין תגיב מיד, בעוצמה וללא היסוס". דובר המשרד הבהיר כי סין "לא מוכנה למשא ומתן תחת איומים".
כמנהגו, טראמפ השתמש גם בחשבון הטוויטר שלו כדי להתנגח בסין ובממשלים אמריקאים קודמים. "אנחנו לא במלחמת סחר עם סין. הפסדנו את המלחמה הזו לפני שנים, באשמת האנשים הטיפשים וחסרי היכולות שייצגו את ארה"ב. כעת יש לנו גירעון סחר שנתי של 500 מיליארד דולר עם סין, שגם גונבת מאתנו קניין רוחני בשווי 300 מיליארד דולר. לא ניתן לזה להימשך!" צייץ ביום רביעי. בציוץ נוסף טען כי ארגון הסחר העולמי "לא הוגן כלפי ארה"ב".
עבור השווקים, המתיחות בין המעצמות היא קרקע פוריה לחזרתו של הפחד. כל פיסת מידע, כל התבטאות מוושינגטון או מבייג'ינג וכל צעד בשטח גורמים לעצבנות ולתנודתיות בבורסות.
כך למשל, מדד S&P 500 ירד ביום שני ב־2.2%, התאושש בהמשך השבוע וצנח שוב ביום שישי ב־2.2%. בכך, השלים ירידה של 10% מאז ינואר. מדד מניות הטכנולוגיה נאסדק ומדד מניות התעשייה דאו ג'ונס רשמו ביום שישי ירידה של 2.3% כל אחד. מדד דאקס רשם ירידה של 0.5% ביום שישי בבורסת פרנקפורט.
איום קיומי
ביום שישי, בראיון לתחנת רדיו בניו יורק, טראמפ אמר: "אני לא אומר שזה לא יכאב. השוק עלה ב־40% או 42%, אז יכול להיות שנפסיד קצת, אבל נהיה הרבה יותר חזקים כשכל זה ייגמר".
ראש מועצת הסחר של הבית הלבן פיטר נבארו הופיע ביום שישי בערוץ החדשות פוקס ניוז, שם טען שההצהרות של טראמפ הן "לא רק דיבורים". לדברי נבארו, הנשיא מנסה להעביר מסר שלפיו "יש לו מערכת יחסים מצויינת עם נשיא סין שי ג'ינפינג, אבל כאן מדובר בביזנס ועלינו להילחם בהתנהגות הלא הוגנת של סין בזירת הסחר".
נבארו, לשעבר פרופסור לכלכלה באוניברסיטת קליפורניה באירוויין, פרסם ב־2013 ספר וסרט בשם "מוות בידי סין", שבו תקף את פרקטיקות הסחר של בייג’ינג. לדבריו, התוכנית הממשלתית הסינית "מייד אין צ'יינה 2025" - שנועדה להפוך אותה למובילה עולמית בתחומים כמו בינה מלאכותית ורובוטיקה - היא איום קיומי על כלכלת ארה"ב.
שר האוצר האמריקאי סטיבן מנוצ'ין התראיין ביום שיש לרשת הטלוויזיה CNBC, שם לא הכחיש כי "קיימת אפשרות למלחמת סחר עם סין", אך ציין כי "מצד אחד אנו מוכנים לשאת ולתת ומצד שני, הנשיא נחוש להגן על האינטרסים האמריקאים".
מי שלא היה בסוד העניינים בסוף השבוע הוא היועץ הכלכלי הבכיר של טראמפ, לארי קודלו. לפי דיווח באתר החדשות פוליטיקו, קודלו שמע על כוונות הנשיא רק לאחר שהבית הלבן הוציא הודעה בנושא. היועץ נכנס לתפקיד רק בחודש שעבר, לאחר שקודמו בתפקיד גארי קוהן התפטר במחאה על הטלת מכסים.
בשיחה עם כתבים, קודלו ניסה להנמיך את הלהבות ואמר ש"לא מדובר במלחמת סחר, יכול להיות שיהיו מכסים, יכול להיות שלא. יכול להיות שזה ייגמר במשא ומתן אבל יכול להיות שלא".
סויה סינית תוצרת ארה"ב
ארה"ב אחראית ל־40% מיבוא הסויה השנתי של סין - שנייה רק לברזיל. בבחירות לנשיאות ב־2016, טראמפ ניצח בשמונה מעשר המדינות שמייצרות הכי הרבה סויה בארה"ב. אולם לפי מצבם הכלכלי של חקלאי ארה"ב, ספק אם יוסיפו לתמוך בו. הרווח הנקי של כלל ענף החקלאות בצניחה מאז 2013, אז הגיע לשיא של 123.8 מיליארד דולר. בשנה שעברה נפלו הרווחים לכ־60 מיליארד דולר, שפל של 12 שנה. ואכן, התנהלות הממשל גררה ביקורת מצד נציגי החקלאים, שאף פנו לבית הלבן בבקשה לעצור את המכסים, מחשש למכסי נגד.
אולם גם נשיא סין שי עלול לשלם מחיר פוליטי על אירועי החודשים האחרונים. אולם סין אינה דמוקרטיה ושי אינו עומד לבחירה בידי האזרחים - דבר שעשוי לשחק לטובתו מבחינה זו.
לדברי דיוויד צווייג, פרופסור למדע המדינה באוניברסיטה של הונג קונג, שי שואף ליצור תדמית של מנהיג חזק מול ארה"ב. "כמובן שיש גם נקודת שבירה, אבל ארה"ב תצטרך להכאיב ממש חזק ולחפור מאוד עמוק כדי להגיע אליה", אמר צווייג לבלומברג. "מבחינת שי, ויתורים לארה"ב מסוכנים הרבה יותר מפגיעה בטווח הבינוני בהיקף היצוא הסיני לארה"ב".