לאכול, לצלם, לרזות: האמנית שתיעדה את הדיאטה שלה
במשך שנתיים תיעדה רשא עספור את עצמה ואת כל מה שאכלה כדי לרדת במשקל. עכשיו מוצג התהליך בתערוכה בהרצליה שעוסקת בייצוג נשים בתרבות הפופולרית. "בניגוד לפרסומות שבהן רואים רק 'לפני' ו'אחרי' אני מציגה את כל התהליך", היא אומרת
"הפרויקט הזה עזר לי להשתחרר מהפרפקציוניזם. להבין שאני לא יכולה להיות מושלמת",' אומרת האמנית רשא עספור, שמציגה בימים אלה במסגרת התערוכה "מתוקות מתות" במשכן האמנים בהרצליה (עד ה־5 במאי). מדובר בתערוכה קבוצתית, המציגה עבודות של תשע אמניות מהארץ ומהעולם, העוסקות בדרכי היצוג של נשים בתרבות הפופולרית — בתבניות שטוחות ונוחות לעיכול לעומת המציאות שהיא אחרת לגמרי. הפרויקט של עספור הינו סדרת צילומים בשם "וידוייה של מכורה לבריאות" שהיה גם פרויקט הגמר שלה במחלקה לצילום בבצלאל, שם סיימה את לימודיה ב־2016. "כל החיים הייתי שחיינית", מספרת עספור. "בשנה האחרונה שלי בבית הספר, לקראת גיל 18, עליתי הרבה במשקל. הפסקתי לשחות ולצאת בכלל, נסגרתי בבית ללמוד ולאכול. עד אז הייתי מאד אקטיבית אבל העניין הזה הקשה עליי מכל הבחינות. היה לי קשה לקבל את עצמי וקשה להפגש עם חברים, שלא הכירו אותי ככה. בכמה חודשים עליתי כ־20 ק"ג".
תהליך הירידה שלה חזרה במשקל החל קצת אחרי סיום הלימודים, אבל קיבל תפנית משמעותית עם כניסתה ללימודי הצילום בבצלאל. "החלטתי לייצר ארכיון שיעזור לי גם לרדת במשקל וגם להתגבר על הקושי לעשות דברים, כמו לחזור לשחות למשל. התחלתי לצלם את עצמי כל יום, מדי בוקר, בדיוקן עצמי בו אני לבושה בבגד הים הספורטיבי שלי. במקביל, התחלתי לצלם כל מה שאני אוכלת מדי יום. יש כל מיני דרכים לרדת במשקל, הרבה מהן לא מאד בריאותיות, אבל אני כן רציתי לרדת בדרך בריאותית. אז ירדתי, אבל זה היה תהליך מאד איטי".
לאורך כמה זמן צילמת?
"קרוב לשנתיים, כל יום, ואני עדיין ממשיכה. כמובן שלא כל הצילומים מוצגים בתערוכה וגם היו מדי פעם כמה ימים שהחסרתי כשנסעתי לחו"ל, אבל מעבר לזה אני עושה את זה ברציפות".
ומה נתן הצילום?
"זה עזר לי לקבל את עצמי ואת הגוף שלי. האינטנסיביות והאובססיביות שבפרויקט הזה עזרו לי גם להשאר מחויבת אליו. בניגוד לפרסומות שונות לדיאטות, בהן רואים רק את ה'לפני' וה'אחרי', הפרויקט הזה מציג את כל התהליך. תהליך שיש בו לא פעם תקופות בהן עולים במשקל שוב אחרי ירידה, משהו שקרה גם לי ואפשר לראות את זה בצילומים. לכן הוא מבחינתי גם מעודד את הרעיון של להמשיך לרדת במשקל גם אם נתקעים בדרך".
עספור (25) גדלה בירושלים ובילתה גם חלק משמעותי מחייה בבית לחם, אצל סבתה. העיסוק באורח חיים בריא היה תמיד נוכח אצלה, במשפחתה, כך היא מספרת. לפני שנרשמה ללימודי הצילום בבצלאל התלבטה האם ללכת ללמוד תזונה. "בבית תמיד אכלנו אוכל בריא, אבל בתור ילדה היתה לי בעיה הפוכה — לא אכלתי מספיק".
העובדה שהיא מצלמת כל ארוחה שהיא אוכלת מזה שנתיים הובילה את עספור גם להשתכלל מבחינה טכנית בצילומי אוכל. "לפני שהתחלתי לצלם מעולם לא שמתי לב איך נראית מנה", היא מספרת. "עם הזמן למדתי איך להפוך אותה ליפה יותר ויזואלית, ואם חסר קצת צבע אני מוסיפה איזו עגבנייה ליד. הפעמים היחידות שאני לא מצלמת את מה שאני אוכלת הן כשאני נמצאת במסעדות, בעיקר כי אני יודעת שזה יעצבן את כל מי שנמצא איתי בשולחן, זה עניין שלוקח זמן. לפעמים אני מצלמת את המנות בטלפון, אבל לא משתמשת בהן לפרויקט".
העיסוק הוביל את עספור להמשיך ולהתמקצע דווקא בתחום התזונה. החודש היא החלה ללמוד "פסיכולוגיה של אכילה", בתחילה באמצעות הרשת ובהמשך תסע ללמוד בארה"ב.
במקביל היא ממשיכה לעסוק בצילום. "אני לא רוצה להיות תזונאית ולשבת כל היום בחדר", היא אומרת, "לכן את הנושאים שאני רוצה לדבר עליהם, אני מעבירה באמצעות הצילום".