$
טכנולוגיה וחדשנות

2.9 מיליון ישראלים ביקרו בחדרי המיון בשנה החולפת

על רקע הנתונים על כמות המגיעים לחדרי המיון, ערך האיגוד לרפואה דחופה כנס שהציג בין השאר מגוון חידושים ובהם אולטרסאונד נייד ומכשיר לעיסוי לב אוטומטי

יונתן סידון 09:3229.04.18

בשיתוף מערכת זירת הבריאות

 

הכנס ה־22 של האיגוד לרפואה דחופה בישראל נערך בשבוע שעבר במלון דן פנורמה בתל אביב בסימן טיפול נמרץ ברפואה הדחופה, ובו נכחו למעלה מ־350 איש, מהארץ ומחו"ל. תחום הרפואה הדחופה, יש להדגיש, נחשב לצעיר יחסית בישראל והוכר כמקצוע התמחות בשנת 1999. האיגוד עצמו הוקם בתחילת שנות ה־2000, כשהתמחות ישירה ברפואה דחופה החלה ב־2011. באיגוד חברים רופאי המחלקות לרפואה בארץ, לצד רופאים העוסקים בנושא במסגרת מד"א ומוקדים קהילתיים לרפואה דחופה.

 

"במדינות דוגמת ארצות הברית, קנדה או אוסטרליה רפואה דחופה היא תחום בפני עצמו כבר משנות ה־70 וה־80 של המאה הקודמת", מציינת דברה ווסט, מנהלת המחלקה לרפואה דחופה (מלר"ד) בבית החולים אסותא אשדוד, "מדובר במקצוע שנמצא בתנופה אדירה וכל העת צועד קדימה".

 

לדברי ד"ר ווסט: "האטרקטיביות של מקצוע הרפואה הדחופה הולכת וגדלה והתחום הופך למקצוע מבוקש בעולם וגם אצלנו בישראל. בארץ זה בא לידי ביטוי בין השאר בביקוש הגובר להגיע להתמחות זו ובצמיחה ההדרגתית במספר המתמחים. צריך להבין: אנחנו אלו שצריכים לתת את המענה הראשוני כאשר החולה מגיע לבית החולים, ועלינו מוטלת המשימה לאבחן בצורה נכונה ולא לפספס. בהקשר הזה אני יכולה גם להוסיף כי על פי נתוני משרד הבריאות, 2.9 מיליון ישראלים ביקרו במהלך שנת 2017 בחדרי המיון, כלומר מדובר בכשליש מאוכלוסיית המדינה. מתוך אלו שהגיעו לחדרי המיון 30% הופנו לאשפוז ואילו 70% שוחררו לביתם. אגב, המלר"ד אצלנו באסותא אשדוד הוא היחיד בישראל המיואש 24/7 על ידי מומחים ברפואה דחופה, ושאין בן חלוקה כלל לפי דיסיפלינות". 

 

כנס האיגוד לרפואה דחופה כנס האיגוד לרפואה דחופה צילום: עופר עמרם

 

מכשור מתקדם מציל חיים

"הכנס היה פורה וענייני והוא עסק בחיבור שבין המלר"ד ובין הטיפול הנמרץ", מרחיב ד"ר ערן טל אור, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה דחופה ומנהל מלר"ד פוריה, "כל כנס כזה נותן רוח גבית לתחום הרפואה הדחופה, שמאגד כיום כ־150 סביב רופאים, כשכולנו כמובן מקווים שהמספר ימשיך ויעלה".

 

עוד מוסיף ד"ר טל אור: "לצד הפאנלים וההרצאות הוצגה גם תערוכה שהוקדשה לטכנולוגיות החדשות בתחום הרפואה התרופה. מדובר בין השאר במכשור מציל חיים כמו אולטרסאונדים מיוחדים למלר"דים, מכשירים לעיסוי לב ומוניטורים למיניהם, כמו גם תרופות מעכבי קרישה, תרופות לטיפול בהפרעות קצב לבביות ועוד. מבחינתנו אחד הכלים הכי משמעותיים - שכבר מכונה אצלנו 'הסטטוסקופ הבא' - הוא אולטרסאונד נייד, נגיש, קל לתפעול ונטול קרינה, החוסך זמן יקר ומספק אבחנות מהירות ללא שום כאב לחולה. במענק שקבלנו ממשרד הבריאות רכשנו אולטרסאונד לכל מלר"ד, כאשר בחלק מהמלר"דים יש גם יותר ממכשיר אחד. מכשיר עולה בסביבות 40 אלף דולר ליחידה והיום כבר מדובר בשוק ענק. להערכתי, לא ירחק היום שבו כל רופא וכל מרפאה ירצו להחזיק באולטרסאונד שכזה. מכשיר חשוב נוסף, שנמצא כמעט בכל בית חולים, הוא מכשיר המבצע עיסוי לב אוטומטי המחליף את העיסוי הידני ומשחרר את הרופאים לפעילויות חשובות אחרות. מחירו של מכשיר כזה נע באזור 20-17 אלף דולר".

 

ד"ר משה שריסט, מנהל המלר"ד במרכז הרפואי וולפסון, אומר: "מקצוע הרפואה הדחופה מבקש לשלב את כל הדיסיפלינות לתחום רפואי אחד. לרופא המתמחה ברפואה דחופה יש ארגז כלים ורסטילי וייחודי כדי שהוא יהיה מסוגל להעניק את הטיפול ראשוני למגוון רחב של בעיות. למעשה כמעט כל חולה שיגיע לבית חולים יעבור קודם כל דרכנו, ולכן עלינו מוטלת האחריות לספק מתוך ראייה כוללנית דיאגנוזה עדכנית ולייצב את החולה בדרך להמשך טיפול מקיף".

 

ד"ר שריסט מתייחס גם לחזון לשנים הבאות: "השאיפות לעתיד הן שכל המלר"דים בישראל יאוישו באופן מלא ברופאים שהתמחו ברפואה דחופה, כאשר גם המחלקות עצמן תוכלנה להעניק את על ארסנל הטיפולים המלא תחת קורת גג אחת וללא חלוקה לתחומים כמו כירורגיה, אורתופדיה, אורולוגיה, פלסטיקה וכדומה".

 

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>

x