"אנו עדים לעלייה מתמדת בהברחת תרופות ותכשירים מזויפים"
ביחידת האכיפה והפיקוח במשרד הבריאות מזהירים משוק שחור של תרופות מזויפות ואלכוהול מזויף, המגלגל על פי הערכות עשרות מיליוני שקלים בשנה ומסכן את בריאות הציבור
בשיתוף מערכת זירת הבריאות
מדי שנה נכנסים לישראל באופן בלתי חוקי תרופות מרשם מזויפות, תכשירי הרזייה, סטרואידים אנאבוליים לפיתוח הגוף ואלכוהול מזויף אשר שווים בשוק השחור מוערך בעשרות מיליוני שקלים בשנה. סחורות אלו עושות דרכן בין השאר לחנויות, פיצוציות ומכולות ולעתים הן גם נמכרות באמצעות הרשתות החברתיות. מדובר בפשיעה כלכלית שמניבה ליצרנים, לבלדרים ולסוחרים רווח עצום - ולציבור, היא עלולה להוות סכנה בריאותית של ממש.
"התרופות המזויפות מיוצרות במעבדות פיראטיות, על בסיס חומרי גלם לא ידועים, בתנאים ירודים ובמינונים מסוכנים לבריאות" מסביר ד"ר רוני ברקוביץ', מנהל אגף אכיפה ופיקוח במשרד הבריאות ורוקח במקצועו, "אנו עדים לעלייה מתמדת בהברחת תרופות ותכשירים מזויפים משנה לשנה באופן שלא ניתן לסכל את כל המשלוחים - מדובר בהברחות בהיקף עצום. אנחנו מצליחים לבצע למעלה ממאה מבצעים גדולים בשנה לתפיסת המוצרים הבלתי חוקיים".
כדוגמה מייצגת מספר ד"ר ברקוביץ' על משלוח שנתפס והכיל מיליון וחצי כדורי ויאגרה מזויפים. "כל כדור בשוק השחור נמכר בעלות של 20-10 שקלים, כך שמשלוח אחד יכול להניב למבריחים מיליוני שקלים", הוא מרחיב, "במבצע שנערך בחודש האחרון תפסנו בעלים של רשת חנויות לאביזרי מין, כשבחנויות שלו גילינו אלפי כדורי ויאגרה מזויפים, תרסיסי השהייה עם חומרים פעילים תרופתיים, תרסיסי פופרס האסורים לשימוש ולשיווק ושקיות ג'ל מזויף לטיפול בבעיית אין אונות בגברים. חלק מהתכשירים הוסלקו בתוך אריזות חוקיות של אביזרי המין".
המקור: סין ומזרח אירופה
מכיוון שרוב הסחורות מוברחות מחו"ל פעילות האכיפה משלבת בין כמה וכמה זרועות. ד"ר ברקוביץ' מציין: "תרופות מזויפות מקורן בעיקר בסין והתוספים מקורם בעיקר ממדינות מזרח אירופה. הפעילות שלנו נעשית בשיתוף עם אגף המכס, יחידת יהלום ברשות המיסים ועם יחידת ההונאה של המשטרה, היחידות המרכזיות במחוזות השונים והיחידה הארצית לפשיעה כלכלית להב 433".
עוד מוסיף ד"ר ברקוביץ: "התרופות והתכשירים שנתפסים מועברים לבדיקות מעבדה במשרד הבריאות ואנו נדהמים בכל פעם מחדש לגלות מה הם מכילים. אין גבול לבצע הכסף של המבריחים גם במחיר של פגיעה בחיי אדם. בחלק מהתפיסות מצאנו כדורים שהכילו ריכוז גבוה של החומר הפעיל סילדנפיל, ברמה שיכולה לגרום לנזק בריאותי חמור, כולל ירידה מסכנת חיים בלחץ הדם, פגיעה בכבד, בעיניים, הפרעות בקצב הלב ואף מוות. דוגמה נוספת נוגעת לכדורי טרמדקס מזויפים - תרופה הניתנת לעיתים לטיפול בכאבים ובשימוש לא מבוקר עלולה לגרום להתמכרות ולהזיות".
באשר להברחות בלתי חוקיות של חומרי הרזייה למיניהם, ד"ר ברקוביץ' מתאר תמונת מצב חמורה: "בתחום הזה שנחשב למאוד פופולרי מצאנו תכשירים ששווקו כ'תכשירים טבעיים' והכילו רכיבים הנמצאים בתרופות לטיפול בדיכאון או כדורי הרזייה שהכילו את החומר הפעיל סיבוטרמין, אשר שווק בעבר כתרופה לטיפול בהשמנה. תרופה זו הורדה מהמדפים ונאסרה לשימוש מאחר שגרמה למספר מקרי מוות בעולם ולתופעות לוואי לבביות ופסיכיאטריות. בארץ מוכרים מקרים של נשים שאושפזו בבית חולים לאחר נטילת תרופות הרזייה מזויפות. בנוגע לתרופות ותכשירים המיועדים לטיפולים אסתטיים, איתרנו גם הרבה משלוחי בוטוקס, חומצה היאלורונית ולידוקאין מזויפים. הזרקת בוטוקס היא הזרקה של רעלן במטרה לשתק שרירים בפנים באופן זמני. כאשר מזריקים רעלן שיוצר בתנאים לא סטריליים ולא נשמר בתנאי קירור כמצופה ולא ידוע מה טיבו של חומר הגלם, עלול להיגרם שיתוק שרירי הנשימה וזיהום".
תחום נוסף ומשגשג בשוק השחור כולל תכשירים מזויפים המכילים סטרואידים אנאבוליים אותם צורכים בעיקר צעירים המעוניינים לפתח את מסת השריר. "מהתכשירים שבדקנו", אומר ד"ר ברקוביץ, "למעלה ממחצית היו מזויפים והכילו גם חומרים ממריצים לא מאושרים. חשוב להבין: סטרואידים אנאבוליים עלולים לגרום למחלות כבד וכליה, לפגיעה בפוריות ובתפקוד המיני, לירידה בדחף המיני ולאימפוטנציה. לכן הצעירים שצורכים אותם, משתמשים במקביל גם בתרופות לטיפול באימפוטנציה. אלא שגם את התרופות הללו – תרופות מרשם שצריכות להינתן רק על ידי רופא – הם רוכשים בשוק השחור וכאמור מדובר בתרופות מזויפות ומסוכנות".
עוד מציין ד"ר ברקוביץ': "מפתחי גוף רבים משתמשים באופן קבוע גם בהורמון גדילה, למרות תופעות הלוואי הקשות. בתפיסות שערכנו מצאנו מעבדה שבה יוצרו הורמוני גדילה מזויפים ושוק פורח של מרשמים מזויפים של הורמון גדילה. בין היתר מדובר ברוקח באחת מקופות החולים, שלפי החשד זייף מרשמים של הורמוני גדילה ומכר אותם בשוק השחור".
לפי אגף האכיפה והפיקוח של משרד הבריאות מקרים רבים של זיוף טמונים לא בייצור התרופות אלא דווקא במרשמים: "זיופים רבים נתגלו למשל במרשמים לריטלין, תרופה הנמכרת בשוק השחור במחיר מופקע של 50 שקלים לכדור בודד. יש לא מעט עדויות על צעירים הרוכשים ריטלין ללא מרשם, גורסים אותו לאבקה ומסניפים כתחליף לסמים כגון קוקאין. שוק שחור פורה של מרשמים מזויפים נוגע גם לתרופות פסיכיאטריות ותרופות הרגעה כגון קלונקס ואסיוול".
אלכוהול לחיטוי במסווה של אלכוהול לשתייה
גם בכל הקשור באלכוהול מזויף, יש בהחלט סיבה לדאגה: "חלק ניכר מהתפיסות שלנו כוללות אלכוהול מזויף הנמכר במרכולים, קיוסקים ופיצוציות", מפרט ד"ר ברקוביץ', "להערכתי, 10-5 אחוז מהאלכוהול הנמכר בשוק הוא מזויף, כשחלק מהבקבוקים המזויפים מכילים מתנול. לפי בדיקות שנערכו לאחר המוות בשנה האחרונה, עולה החשד כי שני צעירים נפטרו לאחר שתיית אלכוהול רעיל וצעיר נוסף התעוור. סיבה מרכזית לשיווק אלכוהול מזויף היא המס הגבוה יחסית על ייבוא בקבוקי אלכוהול. על כן, יש המזמינים אלכוהול המיועד לחיטוי - שהמס עליו נמוך באופן משמעותי – ומוהלים אותו עם אלכוהול המיועד לשתייה. לאחר מכן משווקים את הבקבוקים תחת שם של מותגים נודעים".
נזקים בריאותיים לטווח הקצר ולטווח הארוך
פרופ' אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית ג' בבית החולים בלינסון מבקש לשים את הפוקוס על הסכנה הבריאותית: "תרופות מכילות חומרים כימיים בעלי השפעה על מנגנונים שונים בגוף, לכן הן מותרות לשימוש רק עם מרשם של רופא המכיר את מצבו הבריאותי של המטופל, יודע מהו המינון המתאים וגם מכיר את התרופות הנוספות שהחולה נוטל ומונע מצב של התוויות נגד. כאשר התרופה מזויפת, הסיכון גבוה: אם התרופה מכילה ריכוז גבוה מן המותר או חומרים אסורים אחרים, ההשפעות יכולות להיות רבות ולגרום לנזק לטווח קצר ולטווח ארוך. במקרה של תרופות לטיפול באין אונות כדוגמת ויאגרה, לקיחת התרופה ללא התייעצות עם רופא עלולה לגרום לתופעות לוואי קשות כגון ירידה ניכרת בלחץ הדם. בעבור אנשים שנוטלים גם תרופות ממשפחת הניטריטים לטיפול במחלות לב, השילוב בין התרופות יכול להיות קטלני. לשימוש בהורמון גדילה ללא צורך רפואי, עשויות להיות השלכות קשות היות שעודף של הורמון גדילה קשור בעלייה של לחץ הדם ובהתפתחות של סוכרת. מי שעושה שימוש בריטלין ללא התוויה רפואית עשוי לסבול מפגיעה בקוגניציה".
לאור הסכנות הבריאותיות הכרוכות בשימוש בתרופות ללא מרשם ובשימוש בתרופות ותכשירים מזויפים, משרד הבריאות מזהיר את הציבור מרכישת תרופות ותכשירים רפואיים בפיצוציות, מרכולים ודרך האינטרנט.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הבריאות >>