ההצעה החדשה של האוצר לרפורמה בביטוח תאונות עבודה: המעסיקים ישלמו 150% יותר
ההצעה באה להחליף את הפרק בחוק ההסדרים שמטיל על המעסיקים לקנות ביטוח תאונות עבודה בעצמם. כך יוגדל התשלום של המעסיקים לביטוח הלאומי בשיעור מדורג של עד 0.7% מהשכר
נוסח חדש של הרפורמה בביטוח תאונות עבודה מציע להגדיל את הנטל על המעסיקים ב-150% מתשלום של 12 יום הראשונים בכל תאונה ל-30 יום. ההצעה באה להחליף את הפרק בחוק ההסדרים שמטיל על המעסיקים לקנות ביטוח תאונות עבודה בעצמם. כן יוגדל התשלום של המעסיקים לביטוח הלאומי בשיעור מדורג (דיפרנציאלי) של עד 0.7% מהשכר. ההצעה החדשה מעוררת ביקורת לא פחות קשה של חברי כנסת והמעסיקים מקודמתה.
- עובדי הביטוח הלאומי: נשבות אם לא תבוטל הפרטת ביטוח תאונות עבודה
- הרפורמה בביטוח תאונות העבודה תעלה לביטוח הלאומי מיליארד שקל. אלאלוף: "הצעה לא טובה"
- קנסות בסך 19 מיליון שקל הוטלו בינואר בגין עבירות בטיחות באתרי בנייה
עד היום מבוצע ביטוח תאונות העבודה רק במסגרת הביטוח הלאומי. המעסיקים שילמו דמי ביטוח בשיעור אחיד, מה שלא עודד השקעה בבטיחות. הצעת החוק המקורית שהוגשה לכנסת במסגרת חוק ההסדרים חייבה את המעסיקים בנוסף לתשלום דמי הביטוח הלאומי גם לרכוש לעובדיהם ביטוח תאונות עבודה פרטי או לשלם עבורו בנוסף לביטוח הלאומי תעריף קבוע וגבוה. זאת, כדי ליצור קשר בין השקעת המעסיק בבטיחות לבין הפרמיה שישלם וליצור תמריץ כלכלי להפחתת מספר התאונות. מטרה נוספת היתה חיסכון לביטוח הלאומי אותו מעריך האוצר בחצי מיליארד שקל.
בדיון לפני שבועיים לאחר שכל הדוברים בוועדה חוץ מנציגי האוצר תקפו את החוק בחריפות שאל יו"ר הועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) "האם אין אף צדיק שיגן על החוק". היום לאור הביקורת הקשה הוצג בוועדה נוסח חדש של האוצר.
הישג אחד של המתנגדים הוא שעל פי המתווה תבוטל הפרטת ביטוח תאונת העבודה וכל הביטוח יבוצע על ידי הביטוח הלאומי. אלא שעל פי ההצעה מעכשיו המעסיקים ישלמו לעובדים על 30 היום הראשונים לאחר התאונה במקום 12, כלומר העלות תגדל ב-150%. נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש העריך בישיבה את העלות של מהלך זה בלבד למעסיקים ב-250 מיליון שקל.
כן יתווסף לתשלום הביטוח הלאומישלהמעסיקים רכיב מדורג שיגיע עד 0.7% מהשכר. הקריטריונים לתשלום יקבעו על ידי ועדה שבה רוב לאוצר. נציג האוצר אורי שיינין אמר שהשיטה תבטיח שאצל מעסיקים לא רשלניים הפרמיה תהיה נמוכה. "מחפשים שה מעסיק יחשוב על ההשלכות של ההתנהלות הבטיחות שלו".
ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני) אמרה ש"זה מהלך דרמטי שיפיל עסקים קטנים. בעסק של שלושה עובדים תשלום של חודש עושה את כל ההבדל". היא גם הזהירה
שהמעסיקים יגלגלו את העלויות על העובדים. ח"כ אלאלוף אמר ש"צריך לתת תמריץ למעסיקים להשקיע בבטיחות עבודה". מיכאלי טענה שזה יעשה בדיוק להיפך. ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) אמרה שגם מעלים את הפרמיה וגם מגדילים את מספר הימים כך שבסוף המעסיקים משלמים על התאונות ולא הביטוח הלאומי.
נשיא להב לשכת העצמאים ועסקים הקטנים והבינוניים רועי כהן אמר לאלאלוף ש"צוחקים לך בפנים. הולכים לפגוע בנו. לגרום שעסקם יקרסו. מי יכול לשאת בעלויות? מאיפה מעסיק יביא כסף ל-30 יום? אי אפשר לנהל עסקים בישראל.".
נשיאהתאחדות התעשיינים שרגא ברוש הציע לבטל את הורדת מס החברות באחוז ובתמורה לבטל את הרפורמה בביטוח תאונות עבודה. לדבריו, "לא בריאות העובדים מעניינת את האוצר אלא כסף". עוד אמר שיש עודף גבייה בביטוח תאונות עבודה והציע להשתמש בו להגברת האכיפה
יו"ר הוועדה ח"כ אלאלוף אמר שההצעה היא "תוספת למערך לשיפור הבטיחות באתרי בניה ומפעלים. אל תנסו להפחיד", אמר. "מפעלים לא יתמוטטו בגלל זה". הוא הביע סיפוק מהחזרת האחריות המלאה לביטוח תאונות עבודה לביטוח הלאומי.