$
בארץ

רה"מ ייאלץ להמתין: בג"ץ עצר את מינויה של עפרה ברכה לנציבת שירות המדינה

בית המשפט הוציא צו ארעי לוועדה לבחינת נציב שירות המדינה, הבודקת את כישורי המועמדת של נתניהו לתפקיד - זאת על רקע שורה ארוכה של פגמים לכאורה שנמצאו בעבודת הוועדה

אדריאן פילוט 10:5627.02.18

בג"ץ הוציא היום (ג') צו ארעי לוועדה הבוחנת את כישוריה של עפרה ברכה, המועמדת מטעם ראש הממשלה בנימין נתניהו לתפקיד נציבת שירות המדינה - זאת על רקע שורה ארוכה של פגמים לכאורה שנמצאו בעבודת הוועדה, שהיתה אמורה להתכנס היום ב-14:00 ולאשר את המינוי. ההחלטה התקבלה על ידי השופטים עוזי פוגלמן, דפנה ברק-ארז וענת בר-און.

 

 

 

המשמעות המעשית של צו זה היא כי חל איסור על הוועדה להתכנס ולקבל החלטה כלשהי. לפיכך, בניגוד לכוונתם של ראש הממשלה ויו''ר הוועדה, השופט בדימוס חנן אפרתי, לא ניתן יהיה למנות את ברכה בשלב זה. לפני חודש פורסם ב"כלכליסט" כי שופטי בג"ץ "רמזו" בדיון שנערך בין העותר לפרקליטות על חוסר שביעות רצונם מהגילויים שחשף העותר ד"ר רפי נץ-צנגוט אודות תפקוד הוועדה.

 

עפרה ברכה עפרה ברכה צילום: לשכת רואי חשבון בישראל

 

גורמים המעורים בפרשה מסרו אתמול כי אהוד פראוור צפוי לקבל קדנציה נוספת כממלא מקום נציב שירות המדינה שכן מינויו מסתיים מחר כשהוועדה כבר לא תספיק לסיים את עבודתה ולכן "אין מנוס" מלמנות אותו שוב. לפי אותם גורמים, גם אם הוועדה היתה מאשרת את מינויה של ברכה, אישורה לממשלה לא היה עולה עד ה-11 במרץ, תאריך ישיבת הממשלה הקרובה שנקבע אחרי שובו של נתניהו מארה''ב. גורמים בנציבות שירות המדינה מסרו הבוקר כי אין כתב מינוי לפראוור והם ממתינים למכתב הארכה.

 

מהעתירה שהגיש נץ-צנגוט, עולים שורה של פגמים בהקמתה, אופן בחירת חבריה ואף פעילותה השוטפת של הוועדה. בתחילת השבוע היתה פרקליטות המדינה אמורה להשיב לשופטי בג''ץ על סדרה ארוכה של שאלות שמופיעות בעתירה ואשר שופכת אור (והרבה מבוכה) סביב תקפותה וחוקיותה של אותה ועדה לבחינת כישוריה של מועמדת ראש הממשלה. כאמור, לפני כחודש שופטי בג''ץ הבהירו כי הם שוקלים לפסול את הוועדה, ולדרוש הקמתה של ועדה חדשה. ניכר כי שופטי בג''ץ השתכנעו שלא הכל "דפק" בוועדה. כך למשל אחד מהפגמים שנטען לקיומם נסוב סביב נוכחות משמעותית ומתמשכת של נציגי משרד ראש הממשלה בדיונים. הדבר נוגד את עקרון "הפרדת רשויות" ומעלה עילה לפסילת הוועדה כולה.

 

אלא שתשובת הפרקליטות הגיעה רק אתמול בערב. לפי נץ-דנגוט, הפרקליטות ציינה שם כי היום צפויה הוועדה לסיים את עבודתה ולמסור את מסקנותיה. "זה בניגוד מוחלט לדרישות של שופטי בג"ץ שדרשו למסור תשובות מבעוד מועד. התרעה של יום לא נחשבת מבעוד מועד", מסר נץ-דנגוט ל"כלכליסט". נץ-דנגוט הגיש היום בשעת בוקר מוקדמת את הבקשה לצו ביניים.

 

גורמים במשרד המשפטים מסרו אתמול ל"כלכליסט" כי אין מנוס מלהאריך את כהונתו של פראוור. לפי חוק שירות המדינה (מינויים), היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט רשאי לקבל את בקשתו של נתניהו להארכה נוספת ובלבד שסך כל תקופת הטלת התפקיד באופן זמני לא תעלה על שישה חודשים, אלא אם מתקיימות "נסיבות מיוחדות" להארכה מעבר לתקופה זו.

 

אותם גורמים הדגישו כי לצד ההסכמה שוב חודד בפני נתניהו חשיבות איושה של משרה בכירה ומשמעותית זו במינוי של קבע "בהקדם".

 

מינויה של ברכה, שכבר זכה לקיתונות של ביקורת, "זוכה" אור שלילי אף יותר אחרי התפוצצות פרשת בזק (תיק 4000). עוד בטרם פרסומם של רוב עדויות יד ימינו של נתניהו, שלמה פילבר שכיהן כעובד מדינה (מנכ''ל משרד התקשורת) ושחתם על הסכם עד מדינה בפרשה, ניכר כי מינויה של ברכה עלול לפגוע בראש הממשלה.

 

יו״ר סיעת המחנה הציוני יואל חסון מסר בתגובה, כי "לראש ממשלה ששקוע בחקירות עד צוואר, אין מנדט מוסרי למנות בעלי תפקידים בכירים בשירות המדינה, בטח כשמדובר במינויים מופרכים. טוב עשה בג"ץ שסימן קו אדום".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x