דרמה בבג"ץ: נשקלת הוועדה לבחירת עפרה ברכה לנציבות שירות המדינה
השופטיםהשתכנעו כי נפלו פגמים רבים בהקמתה, אופן בחירת חבריה והתנהלותה של הוועדה שהוקמה במטרה לייעץ בנושא בחירת המועמדת שמקדם ראש הממשלה לתפקיד נציבת שירות המדינה
שופטי בית המשפט העליון שוקלים לפסול את הוועדה המייעצת בראשות חנן אפרתי לבחירת עפרה ברכה לתפקיד נציבת שירות המדינה, ולדרוש הקמתה של ועדה חדשה - כך עולה מדיון שנערך היום (ב') בבג''ץ סביב עתירתו של ד''ר רפי נץ-צנגוט, עותר ציבורי ומומחה למשפט.
- היועמ"ש הזהיר את רה"מ: מינוי עפרה ברכה לנציבה לא יצלח
- יו''ר הוועדה המייעצת לבחירת נציבת שירות המדינה זימן 3 נציבים לשעבר לפגישה – אך "שכח" להגיע
- נתניהו הגיש באופן רשמי את מועמדותה של עפרה ברכה לנציבת שירות המדינה
נץ בדק ומצא שורה ארוכה של פגמים לכאורה בהקמתה, אופן בחירת חבריה ואף פעילותה השוטפת של הוועדה. שופטי בית המשפט השתכנעו כי הדברים מחייבים בדיקה מקיפה. לראייה, במהלך הדיון, השופטים אפשרו לנץ (ואף רמזו) לתקן את העתירה ולהכניס סעד לפסילת הוועדה כולה - דבר שלא היה מתקבל על דעתם של שופטי בג''ץ אם אכן לא היו משוכנעים כי יש מקום לנקוט בצעד כה דרמטי שכזה. יתרה מזו, תיקון עתירה במהלך דיון אינו מהלך שגור.
נציגי הפרקליטות רמזו כי הוועדה צפויה להחליט בשבועיים הקרובים לגבי מינויה של ברכה, המועמדת של ראש הממשלה בנימין נתניהו לתפקיד, דבר שגרם לשופטי בית המשפט העליון, לנוכח חומרת הגילויים, לדרוש כי לא תתבצע שום החלטה סופית עד תום בירור הפגמים לכאורה ללא עדכון בית המשפט העליון.
מעבר לליקויים שמצא נץ בתקופה אחרונה, לרבות מינוי של חברי הוועדה שלא בהתאם להחלטת ממשלה ולא לפי רשימת הא'-ב', התווסף ליקוי נוסף, שגם הפתיע את השופטים: נוכחות משמעותית ומתמשכת של נציגי משרד ראש הממשלה בדיוני הוועדה - דבר הנוגד את עיקרון הפרדת הרשויות. מכאן, שלא רק שני חברי הוועדה, נגה קינן ואריה בר, עלולים להיפסל, אלא שכל הוועדה, כולל אפרתי המשמש כיו''ר, עלולים למצוא עצמם בחוץ. במקרה כזה הדבר יחייב הקמת ועדה חדשה לגמרי שתתחיל את עבודתה מאפס.
"אולי ניתן להבין מדברי שופטי בג"ץ כי יש מקום לשקול את פסילת ועדת המינויים הדנה כעת במועמדותה של ברכה כנציבת שירות המדינה", אמר נץ בתום הדיון. "זאת לנוכח הסכמתם לתיקון העתירה על ידי הוספת סעד לפסילת הוועדה; האפשרות לפנות ליועץ המשפטי לממשלה לקבלת התייחסותו בנוגע לאי היוועצות עימו בנושא בחירתם של שני נציגי הציבור", נץ הוסיף ואמר כי גם בקשתם של השופטים להתייחסות להטעיית שרי הממשלה בעת ההצבעה להקמת הוועדה מעידה על כך וכן "שיתוף הפעולה הבלתי תקין לכאורה של אנשי משרד ראש הממשלה בפעילות השוטפת של הודעה, ולנוכח בקשתם של שופטי בג"ץ מפרקליטות המדינה כי אם הכוונה לתת החלטה לגבי ברכה לפני תום הדיונים בכל הסוגיות הללו, תינתן הודעה מוקדמת ומראש לבית המשפט העליון".