דו"ח טכנולוגי
לא רק שופינג: כשאמזון הופכת לכלי הלבנת הון
פושעים יכולים להלבין כספים בקלות בחנות הספרים המקוונת של אמזון, מייסד סנאפ גורף לכיסו את המשכורת השלישית בגודלה בהיסטוריה של עמק הסיליקון, כך הועילה המדיה החברתית במאבק נגד מדיניות הנשק בארה"ב ואפל מתקפלת מול ממשלת סין
חוקר האבטחה ועיתונאי הסייבר המוערך בריאן קרבס חשף טריק יצירתי של נוכלים להלבנת הון, במרכזו עומדת לא אחרת מאשר אמזון. השיטה היא כזו: פותחים חשבון באמזון על שם של סופר (אמיתי או מומצא) ומתחילים להעלות קובצי קינדל שמתחזים לספרים. בדרך כלל מדובר בטקסט רנדומלי למראה. ואז תוקעים לספר מחיר לא הגיוני, כמו 555 דולר.
למה שמישהו יקנה ספר עם טקסט רנדומלי, ועוד במחיר מופרך כזה? מי שקונה 20 עותקים של ג'יבריש ב-10,000 דולר, מייצר הוצאה. אם הוא משתמש בכרטיס אשראי גנוב או מזויף, הוא יכול להלבין כך כספים בלי בעיות. בניגוד לביטקוין, אפשר להפקיד את הכספים מאמזון ישירות לחשבון בנק (רצוי באיי קיימן). שיטה נהדרת להלבנת הון, אם הוא מגיע מהרשת האפלה. בדיקה באמזון גילתה שיש כמה "הוצאות ספרים" שזו ההתמחות שלהן. לעתים צריך גם לגנוב זהות לשם כך; סופר מוכר ורציני של ספרים בתחום המיסוי גילה שמישהו משתמש בשמו ובמספר הביטוח הלאומי שלו כדי למכור ספרי זבל כאלה, כשהם מגובים במוניטין שלו.
חוקרים מאשימים את אמזון שדי נוח לה עם המצב הזה, בו אנשים מבצעים העלמות מס באמצעות ספרים פיקטיביים: היא מקבלת את האחוזים שלה. באמזון מתעקשים שהם לא מכירים את המצב הזה, ושאיכשהו הם לא שמו לב להתפתחות התופעה. עם זאת, מה שבאמת עצבן את אמזון הוא זיוף הזהות של סופרים: היא אמרה שהיא לוקחת את הנושא בכל הרצינות הנדרשת, ופה אפשר להאמין לה. בעקבות הפרסום של קרבס, אמזון פרסמה מספרים של שירות לקוחות שאליהם מתבקשים אנשים להתקשר אם הם חושבים שמישהו חטף את הזהות שלהם לצרכי הלבנת הון.
בורח עם הקופה
מי שזוכר שאוון שפיגל גנב את הרעיון לחברה שלו מחבר ללימודים, ושאחר כך נאלץ לשלם לו דמי לא יחרץ, לא יופתע מהסיפור הבא. בשנת 2017, גבה שפיגל על שירותיו כמנכ"ל סנאפ תשלום מהחברה בסך 637.8 מיליון דולר. זה השכר השלישי בגודלו שגבה מנכ"ל אמריקאי אי פעם.
רק חלק זעום מהתשלום הוא במזומן - 98,078 דולר בלבד. השאר במניות ובהטבות אחרות. השנה הראשונה של סנאפ היתה רעה למשקיעיה: רק החודש הצליחה המניה לטפס שוב למחיר ההנפקה (ומיד התרסקה כשקיילי ג'אנר, סלבריטאית אמריקאית, אמרה שהיא וסנאפצ'ט כבר לא).
הבעיות של סנאפ לא נובעות רק מסלבית מעוצבנת: יש מרד משתמשים של ממש נגד העיצוב החדש של סנאפצ'ט, והוא מגיע על רקע הנסיונות הגוברים והולכים של פייסבוק לחסל את סנאפ באמצעות חיקויים. העובדה ששפיגל הרבה יותר טוב בלבזוז את החברה שלו מאשר למצוא לה תכנית עסקית מתפקדת גם היא לא עזרה.
מה שאיפשר לשפיגל את השוד לאור יום הזה, בזמן שהחברה שלו מדממת כספים ומשתמשים, הוא שני העזרים הרגילים של ביזה בעמק הסיליקון: חבר מנהלים מבוית, שלא שומר על האינטרסים של המשקיעים - ושיטת המניות המשונה שבה המנכ"ל מחזיק את המניות בעלות זכות ההצבעה.
לינצ'טרנט, תודה לאלה
מדי פעם, במקום להרעיל את המרחב הדמוקרטי, המדיה החברתית דווקא מועילה לו. בארה"ב שולט בעשרות השנים לובי הרובאים ה-NRA, ומאלץ באמצעות שליטה בכספי הנבחרים את הציבור להעלות את ילדיו למולך. פיגועי ירי בבתי ספר או סתם פיגועי ירי המוניים הם אירוע אמריקאי שלא קורה כמעט בשום מקום אחר. הסיבה לכך היא ההצלחה של ה-NRA למנוע כל הגבלה על היכולת של תעשיית הנשק למכור נשק צבאי לאזרחים. הדוגמא הקלאסית היא הנשק החביב על מבצעי טבח, ה-AR15, שהוא גרסה אזרחית של רובה הסער M16.
הטבח בבית הספר בפארקלנד שבפלורידה שינה משהו בתפיסה האמריקאית. אחרי שנים, משהו נשבר; הניסיונות של ה-NRA לחזור על מנטרת "רובים לא הורגים אנשים, אנשים הורגים אנשים" נכשלו הפעם. הצעירים חדי הלשון ששרדו את הטבח בפארקלנד (אחת מהם הציעה לקרוא לרובי AR15 על שם הסנאטור מרקו רוביו, כי "קל לקנות אותם") הובילו התקפות במדיה החברתית, סוג של לינצ'טרנט נגד ה-NRA.
חברה אחרי חברה הודיעה, לאחר שהופעל עליה לחץ ציבורי חסר תקדים, משולב בהאשתגים ובהמון פרסומת שלילית לחברה, על הפסקת תמיכתה ב-NRA. המון חברות מעניקות בונוסים והנחות לחברות NRA, וזה מתחיל להגמר. הזעם שהופגן במדיה החברתית שכנע את החברות, בכללן בנקים, שבטוח יותר לעצבן את חברי ה-NRA מאשר את הציבור הכללי. וכמובן, כל חברה שמפסיקה את תמיכתה ב-NRA שוחקת עוד יותר את הלגיטימיות של הארגון, שתמיד רץ להסביר אחרי מקרי רצח כמה טוב לחיות בעולם בו כל אחד יכול לקנות רובה סער.
קצרצרים
1. זוכרים איך אפל נעמדה על הרגלים האחוריות כדי לא לפרוץ אייפון שהכיל מידע של מבצע טבח בארה"ב? אז יש לה הרבה פחות עכבות כשזה מגיע לדיקטטורה הרצחנית בעולם, סין העממית. החברה החלה לאחסן את חשבונות המשתמשים באייקלאוד בחוות שרתים על אדמת סין, כך שלמשטרה החשאית שם תהיה גישה קלה יותר להודעות הטקסט, המיילים ושאר התוכן של המשתמשים. פעילי זכויות אדם ציינו שלסין יש, בלשון המעטה, רקורד לא חיובי בתחום, והזכירו איך לפני כעשור הסגירה בפועל יאהו שני דיסידנטים לשלטונות שם בכך שמסרה את פרטי המשתמש שלהם. ההערכה היא שלמהלך של אפל יהיו השלכות שליליות עוד יותר, אבל היי, לפחות נתוני הרבעון הבא יהיו מעולים.
2. צוות יחסי הציבור של פייסבוק הפגין חוש טעם נדיר, כשהציג בכנס השמרנים CPAC (בו טען מנהיג לובי הרובאים שהזכות לשאת נשק לא ניתנה מידי אדם אלא מידי האל, מה שהפתיע קוראי תנ"ך) משחק בשם Bullet Train. המטרה של המשחק היא לרצוח כמה שיותר אנשים בתחנת רכבת. בפייסבוק התכוונו ככל הנראה להדגים את יכולות ה-VR של קסדת אוקולוס שלהם, אבל הצליחו בעיקר להדגים את הניתוק של בכירי פייסבוק מהציבור. אחרי מחאה עזה, פייסבוק העלימה את המשחק וטענה שהכל היה אי הבנה אחת גדולה. בנוהל.
3. טוויטר הכריזה בסוף השבוע על ההשקעה שלה בסאונדקלאוד, בשווי של כ-70 מיליון דולר, כהשקעה אבודה. טוויטר השקיעה בסאונדקלאוד על פי הערכת שווי של 700 מיליון דולר. בינתיים סאונדקלאוד קרסה בלהבות ופיטרה את רוב עובדיה בנסיון להפוך לרווחית, שעד כה לא צלח. היה יכול להיות גרוע יותר: שנתיים קודם לכן שקלה טוויטר לרכוש את סאונדקלאוד ביותר ממיליארד דולר.
4. מייסד אפל סטיב ווזניאק מסרב להתרשם מהאיום שמציבה התבונה המלאכותית. לדבריו, עד לאחרונה הוא קיבל את הטענות של מתנגדי ה-AI כמו סטיבן הוקינג או אלון מאסק, על פיהם מדובר בסכנה ברורה ומיידית לאנושות. עם זאת, הוא בחן את העובדות והגיע למסקנה שלא כצעקתה. התבונה המלאכותית, הוא אומר, רחוקה עידנים מיכולת התפקוד של פעוט: "ילדה בת שנתיים רואה כלב פעם אחת ויודעת מהו כלב לשארית ימיה", אמר. יש לציין שעם כל הבאז סביב תבונה מלאכותית, היא בשלב הזה כבר יותר מעשור. אנשים נוטים לבלבל בין כוח מחשוב חזק ובין תבונה. הסבירות שמחשב מרושע יחליט להשמיד את המין האנושי לא גדול, על כל פנים לא בימי חיינו. הסיכוי שרובוטים ימוטטו את החברה האנושית על ידי הפיכת רובה למובטלים גבוה הרבה יותר ומסוכן הרבה יותר.
5. יש פאב בעמק הסיליקון בשם Oasis, שנמצא בסביבה כבר שישים שנה. בשבוע הבא הוא ייסגר. במקום ישבו חלק ניכר מיוצרי העמק, האנשים שהגו את כל תעשיית ההייטק בשנות השבעים. אירונית, הסיבה שהוא ייסגר היא עקב הצלחת החזון: הבעלים לא יכולים יותר לשלם את שכר הדירה. אלפים חתמו על עצומה שקוראת לרשויות לעשות משהו, ופקידים הבטיחו לראות מה אפשר לעשות.