בלעדי לכלכליסט
שאול, אורנה ואור אלוביץ' יתפטרו מחברת בזק
בצעד חריג החליט יו"ר הדירקטוריון דוד גרנות לכנס ישיבה בה צפוי מינוי ממלא מקום למנכ"לית העצורה סטלה הנדלר; הישיבה תתקיים לראשונה ללא נוכחות בעל השליטה שאול אלוביץ' ובנו אור העצורים גם הם בתיק 4000; השניים, וכן אורנה, כלתו של אלוביץ', צפויים להתפטר בימים הקרובים
- המשטרה תנסה לגבות עדות מנתניהו לפני המראתו לארה"ב
- "מנדלבליט, הימנע מלקבל החלטות בתיק 4000"
- דובר הליכוד שנחקר ברשות ני"ע יצא לחופשה
כמה מבעלי המניות הגדולים בבזק, ובראשם קרן אליוט והגופים המוסדיים, דרשו מבזק לפטר את בני המשפחה החשודים בפלילים מהדירקטוריון. בסדרת מכתבים שנשלחו אל ממלא מקום יו"ר בזק דוד גרנות, דרשה קרן אליוט לשנות את הרכב הדירקטוריון ולהדיח את אלוביץ' לצמיתות. הקרן הזרה, שרכשה בחודש שעבר 4.8% מבזק, ידועה בסגנון הניהול האגרסיבי שלה ובדרישות המחמירות שהיא מציבה לחברות שבהן היא משקיעה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
במקביל, גרנות יכנס היום (א') את דירקטוריון החברה כדי למנות ממלא מקום למנכ"לית סטלה הנדלר, הנמצאת גם היא במעצר. מי שימונו לתפקיד הם ככל הנראה אחד מסמנכ"לי החברה. המועמד המוביל הוא מנהל החטיבה העסקית קובי פז. אחריו ניצב סמנכ"ל התפעול אייל קמיל.
סוף תקופת הנדלר
בכך, בזק מבהירה להנדלר כי דרכה בחברה הסתיימה. הדירקטוריון צפוי למנות מחליף גם לסמנכ"ל הפיתוח העסקי עמיקם שורר, שנעצר גם הוא במסגרת החקירה בבזק. שורר נחשב ליד ימינו ועושה דברו של אלוביץ'.
ל"כלכליסט" נודע עוד כי גרנות מבקש לנסח נייר עמדה על תנאי הסף שבהם יצטרכו לעמוד דירקטורים חדשים בבזק ואף שכר לשם כך את שירותיה של חברת הייעוץ עמדה.
החברה, שבבעלות איקה אברבנל, סמנכ"ל משאבי אנוש לשעבר בחברת טבע, כבר הכינה את ההמלצות שלה. המלצות אלו קובעות שני קריטריונים עיקריים למועמדים לדירקטוריון: ניסיון משמעותי בעבר בחברת תקשורת וכהונה בשלושה דירקטוריונים של חברות בעלות מחזור מכירות של 5 מיליארד שקל לפחות בשנה. דירקטוריון בזק צפוי לנסות לאתר מועמדים העונים על דרישות אלה.
במקביל, גרנות נמצא בעימות מול משפחת אלוביץ' סביב השאלה מי יכול למנות את הדירקטורים שיחליפו את שאול, אור ואורנה אלוביץ'. חוק התקשורת קובע כי לבעל השליטה בבזק זכות למנות בכל עת עד חמישית מהדירקטורים בחברה ולא פחות מאחד. אולם ישנם כמה פירושים לנוסח זה של החוק ועליהם נסב העימות הנוכחי.
גרנות והדירקטורים העצמאיים בבזק ינסו כבר בשלב זה למנות דירקטורים העונים על הדרישות החדשות שגיבשו במקום בני משפחת אלוביץ'. לעומת זאת, ביורוקום מתעקשים כי הם אלה שאמורים להוביל את המינוי, שכן הם בעלי השליטה בחברה. בתוך כך, סמנכ"ל יורוקום והיועץ המשפטי של החברה עו"ד עמיר בר לב ביקש בסוף השבוע להיפגש עם שאול ואור אלוביץ' העצורים.
לקראת הפגישה הגיש בר לב בקשה לבית המשפט, שבה ציין כי הוא צריך להיפגש עם אור אלוביץ' להתייעצות דחופה. "בימים אלה מתקיימים ביורוקום תהליכים עסקיים מהותיים אשר מחייבים התייעצות דחופה עם המנכ"ל", כתב בבקשה שהוגשה ביום שישי. בהיעדרם של בני משפחת אלוביץ', בר לב נותר חבר ההנהלה היחיד ביורוקום. "מפאת הסודיות המסחרית לא ניתן למנות את כל הנושאים הדחופים", הוסיף בר לב בבקשתו. "אולם ניתן למנות ביניהם את ניהול תהליך הסדר החוב של קבוצת יורוקום שבו מתקיימות הכרעות מהותיות בהיקפים של מאות מיליוני שקלים, תהליכים שונים בקבוצה וכיו"ב. במצב הדברים הנוכחי נוצר שיבוש של ממש בעסקי החברות, וברור כי גם בתקופה זו על החברות לנהל מהלך עסקים תקין לטובת עובדיהן והציבור הרלבנטי לפעילותן. ניהול 'יחיד' אינו סביר ואינו תקין".
לצפייה בבקשה שהגיש בר לב לביהמ"ש - לחצו כאן
הישורת האחרונה של סיידוף
במקביל, מתקדם המירוץ של נתי סיידוף לרכישת יורוקום - ודרכה את השליטה בבזק. ביום שישי, לאחר יומיים של פעילות מאומצת, הגישו יורוקום וסיידוף את הסדר החוב שגיבשו עם הבנקים הנושים של יורוקום לאישור בית המשפט.
לפי ההסדר שהוגש, סיידוף יזרים לקופת יורוקום 410.5 מיליון שקל במזומן כהלוואה נחותה - כזו שתהיה אחרונה בסדרי עדיפויות החזר החוב של החברה. 25 מיליון שקל מתוך סכום זה ישולמו רק כשנה מהשלמת ההסדר. בנוסף, סיידוף ייקח על עצמו חוב לטווח ארוך של 350 מיליון שקל. אם חוב זה לא ייפרע במלואו עד סוף 2019, סיידוף יחויב ב־70 מיליון שקל נוספים.
עוד במסגרת ההסדר, סיידוף והבנקים הנושים של יורוקום תקשורת - דיסקונט, הפועלים והבינלאומי - ירכשו את מלוא החוב של החברה־האחות יורוקום נדל"ן. מדובר בחוב של 250 מיליון שקל לקונסורציום בראשות בנק מזרחי טפחות. סיידוף עצמו יעביר כ־75 מיליון שקל מהסכום, גם במקרה זה כהלוואה נחותה. ההסדר כולל גם תנאי מתלה לעסקה: סיידוף חייב להגיע להסכמות על הסדר מס מוסכם עבור העסקה מול רשות המסים.
דירקטוריון בזק יתקשה לאשר בונוסים למנכ"לית הנדלר
אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, בעוד ארבעה שבועות צפויה חברת בזק לפרסם את הדו"חות הכספיים השנתיים שלה ל־2017.
אחת הסוגיות הרגישות ביותר שאליהן יידרשו חברי דירקטוריון החברה היא אישור התגמול למנכ"לית הנדלר, הנמצאת כעת במעצר בחשד לשורת עבירות בתיק 4000, ובהן מתן שוחד וקבלת דבר במרמה.
הסכם העסקתה של הנדלר עודכן בפעם האחרונה בחודש מאי 2017. בהסכם זה הוחלט להעלות את שכרה רטרואקטיבית מתחילת 2017 ב־15 אלף שקל - לשכר של 158 אלף שקל ברוטו.
אולם אף שהעלאה זו נעשתה בעיתוי שלא יכול היה להיות מוצלח ממנו עבור הנדלר - חודש וחצי לפני שהיא ושורה של בכירים בחברה נעצרו לחקירות - היא עדיין לא תפצה על ה"קנס" שהיא צפויה לשלם בשל החקירות והחשדות המיוחסים לה.
מלבד השכר השנתי, התגמול שלו הנדלר זכאית כולל גם רכיב מענק שיכול להגיע עד לתקרה של 125% מהשכר השנתי שלה במקרה של ביצועי יתר. סכום זה עשוי היה להגיע לכ־2.4 מיליון שקל עבור שנת 2017.
יתרה מזאת, גם חלק מהבונוס של הנדלר לשנת 2016 אמורה להתקבל רק לאחר אישור הדו"חות הכספיים השנתיים ל־2017.
גם אם בזק תציג בדו"חות הכספיים ביצועי יתר, בדירקטוריון החברה יתקשו להביא לאישור את המענקים להנדלר, לנוכח האירועים האחרונים והחשדות החמורים המיוחסים לה.
אביב גוטר