$
פרסום ושיווק

הצעת החוק לאסדרת הערוצים הייעודיים עברה בקריאה שניה ושלישית

על פי ההצעה, הערוצים הייעודיים יועברו מפיקוח מועצת הכבלים והלוויין לרשות השנייה ויוענקו להם רישיונות מסחריים חדשים, שיאפשרו להם לשדר חדשות. כמו כן, קיבלו הערוצים הקלות בדמות חופש פעולה כמעט מלא לשדר פרסומות, הפחתה משמעותית בתחום הפקות המקור, פטור מסוגה עילית ומהשקעה בסרטים ישראליים

אביב גוטר 11:5520.02.18
הצעת החוק לאסדרת הערוצים הייעודיים עברה אתמול בקריאה שנייה ושלישית. הצעת החוק, שיזמה ח"כ שרן השכל נועדה להקל על הרגולציה המושתת על הערוצים הייעודיים, ובעיקר על ערוץ 20 שהודיע לפני כחודשיים כי בכוונתו להחזיר את הרישיון ולסגור את הערוץ בטענה לרגולציה עודפת שמקשה על הערוץ מלהתקיים.

 

בהצעה הוחלט כי הערוצים הייעודיים (ערוץ המורשת, הערוץ הרוסי, ערוץ המוזיקה והערוץ הערבי) יועברו מפיקוח מועצת הכבלים והלוויין לרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ויוענקו להם רישיונות מסחריים חדשים, שיאפשרו להם לשדר חדשות, אם ירצו בכך.

 

 

 

 

 

שר התקשורת, איוב קרא. דיון בכנסת לגבי ערוץ 20 שר התקשורת, איוב קרא. דיון בכנסת לגבי ערוץ 20 צילום: אוהד צויגנברג

 

שר התקשורת איוב קרא לא היה יכול להתעלם מהמשבר שפרץ בערוץ 20, שכן סגירת ערוץ בעל אג'נדה פרו ימנית בעקבות רגולציה מכבידה הייתה עשויה להסב לו ולממשלה נזק תדמיתי אדיר. לראשונה מאז נכנס לתפקידו, הפשיל קרא שרוולים ותימרן את המערכת על ידי יצירת הליך חקיקה מהיר באמצעות הקמת ועדה מיוחדת המשותפת לוועדות הכלכלה והכנסת בראשותו של ח"כ יואב קיש.

 

מלבד העברת הערוצים מרגולטור אחד לשני, קיבלו הערוצים הייעודיים הקלות נוספות בדמות חופש פעולה כמעט מלא לשדר פרסומות, הפחתה משמעותית בתחום הפקות המקור, פטור מסוגה עילית ומהשקעה בסרטים ישראליים. במערכת הפוליטית חששו כי הערוצים המסחריים הגדולים (קשת, רשת ועשר) יעתרו לבג"ץ בטענה לאפליה בין הערוצים "הגדולים" לייעודיים, ולכן הוחלט להוסיף לחוק סעיפים נוספים שיקלו גם על הרגולציה על הערוצים הגדולים.

 

הערוצים המסחריים דרשו ואף קיבלו אישור שילוב תוכן שיווקי בתוכניות טלוויזיה. הערוצים לא יוכלו לשלבו בתוכניות חדשות, בתוכניות ילדים, ובחלק מתוכניות התעודה, אולם בשאר לוח השידורים יוכלו לעשות זאת בהתאם לתנאים שתקבע הרשות השנייה.

 

החוק מאפשר לערוצים המסחריים ליהנות מפטור ממחויבויות קטנות, דמי רשיונות והפחתת ערבויות בהיקף שיספק לכל ערוץ כ־7 8 מיליון שקל. כך למשל, יבוטל הצורך בהגשת לוח משדרים מראש ומועדי השידור של סוגה עילית, במהלך שיאפשר יותר שיקול דעת לערוצים. מעבר לכך, שיעור ההפקות המקומיות הקנויות יקטן מ־65% ל־50% ויגדיל את עצמאות הערוץ בהפקת תכנים במקום רכישת תוכן מבתי הפקה חיצוניים.

 

סעיף נוסף שקידמו הערוצים בשיתוף פעולה עם קרא עסק בסוגיית הבעלות על הערוצים, המפחיתה את חובת הבעלות הישראלית מ־51% ל־26%. מעבר לכך, שיעור השליטה של יחיד בערוץ מסחרי יזנק מ־51% ל־74%, מה שסולל את הדרך לכניסת משקיעים זרים לשוק השידורים. במשרדי האוצר והמשפטים התנגדו למהלך, משום שבעלות זרה בערוץ מסחרי המשדר חדשות עשויה להשפיע על דעת הקהל, ולכן יש לבצע חשיבה מחודשת.

 

במהלך הדיונים הוצע לאפשר לשר התקשורת, באישור הממשלה, להורות לרשות השנייה לסגור ערוץ אם נקבע כי הוא תומך טרור ומסית נגד מדיניות הממשלה. ההצעה נפלה והייתה אמורה לעלות כהסתייגות במליאה, אולם לבסוף ההסתייגות לא עלתה והיא צפויה לצוץ בחוק ההסדרים.

 

שר התקשורת, איוב קרא אמר: "זהו יום חג לערוץ 20 בפרט, ולשוק התקשורת בכלל. אני מברך את הערוץ ומאחל לו מזל טוב, ומאמין שימשיך לשדר עוד זמן רב תוכן הוגן ואיכותי. הסדרנו את מעמד כל הערוצים הייעודיים והוספנו לאיכות ולגיוון. ערוץ 20 לא יסגר כפי שהבטחתי, ובנוסף יוכל סוף סוף לשדר חדשות. פתחנו היום את השוק לתחרות אמיתית והוגנת, ואנחנו אף מאפשרים כניסת משקיעים חדשים לשוק, כולל זרים - כדי למנוע את גסיסתו".

 

ח"כ שרן שכל מסרה: ״ההישג המיידי הוא שהצלחנו להציל את ערוץ 20 - שמורת טלויזיה טלויוזיונית - מסגירה. על הדרך הקלנו משמעותית את הרגולציה מהערוצים הקטנים הנוספים - ערוץ המוזיקה והערוצים ברוסית וערבית; וגם הסרנו רגולציה מיותרת מהערוצים הגדולים - 12, 13 ו-14.

 

"בזכות התיקון כל מי שרוצה יכול היום לשדר חדשות בטלויזיה. לא צריך לבקש רשות מהממשלה בשביל זה, כמו שמקובל במשטרים אפלים - ועד שעבר החוק הזה, גם בישראל. בזכות החוק חדש יוכלו הערוצים להסתמך על תוכן שיווקי כמקור מימון. המשמעות: יותר כסף ליוצרים, בדגש על יוצרים חדשים שמאתגרים את הממסד הוותיק. הכספים הללו יגיעו מכיסם של מפרסמים לגיטימיים ויחולקו לפי קריטריונים פשוטים וברורים של שוק חופשי: תכנים מוצלחים יקבלו הרבה כסף ומפרסמים, תכנים כושלים לא יצאו לפועל. במקביל, מוסד הסוגה העילית נחתך משמעותית. המוסד הזה, שקיים רק במדינת ישראל, נשען על ההנחה שפקידים יודעים יותר טוב מהציבור מה איכותי בשבילו ומה לא. בשוק התחרותי שנפתח היום, רק הציבור מחליט.״

 

ח"כ יואב קיש: "זהו יום היסטורי כיוון בפעם הראשונה מזה עשרות שנים, כנסת ישראל בתמיכת ממשלת ישראל מעבירה חוק שפותח את שוק התקשורת, מוריד רגולציה בצורה משמעותית ובעיקר נותן קצת יותר חופש ומגוון תקשורתי לעם ישראל. ממשלת הליכוד בראשות נתניהו עשתה את המצופה ממנה כממשלה לאומית ליברלית. זהו יום גדול לצופי הטלוויזיה בישראל ויום גדול למחנה הלאומי שמאמין בחופש מקסימלי. אני גאה שניתנה לי האפשרות לעמוד בראש הועדה הזו ולגבש את כלל השינויים המשמעותיים בחוק הזה. אני מודה לשר איוב קרא שדחף ונתן את כל כולו ולמציעת החוק הראשוני חה"כ שרן השכל".

 

מערוץ 20 נמסר: ״אנו מברכים את שר התקשורת, ח"כ איוב קרא, על תחילתה של מהפכה חשובה והכרחית לחיזוק חופש הביטוי והורדת רגולציה מעל שידורי הטלוויזיה. אנו מודים ליו״ר הוועדה המשותפת ח״כ יואב קיש, אשר יחד עם ח"כ איתן כבל, יוזמת החוק ח״כ שרן השכל וחברי ועדה נוספים, הוביל רצף דיונים מעמיקים ומקצועיים.

בהתאם לחוק, אנו נרגשים להתחיל לעבוד במרץ על לוח שידורים חדש אשר יכלול בין היתר שידורי חדשות, ונעשה הכל כדי לספק לצופינו תוכן עשיר, איכותי ומגוון ברוח מורשת ישראל והתרבות הישראלית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x