"כולם ידעו שזה יגיע, רק לא היו בטוחים מתי"
אנליסטים מתייחסים למפולת בשוקי העולם שהחלה ביום שישי האחרון ונמשכת היום; על הירידות בשווקים: "כל מי שחושב שהשקעה היא כרטיס לכוון אחד, מקבל בימים האחרונים תזכורת ששוק יודע ללכת לשני הכוונים"
"כולם ידעו שזה יגיע, רק לא היו בטוחים מתי. עברנו את הודעות הבנקים המרכזיים באירופה ובארה"ב, והאופטימיות שם לגבי העלאות הריבית כבר התחילה לחלחל לבורסות", כך אמר ליאור פאוסט, מנהל מסחר מט"ח בלאומי שוקי הון, בהתייחסותו לירידות החדות בשוקי העולם שהחלו בשישי ונמשכות היום.
- לא נותנת לחקירה לעצור אותה: העיתוי הגרוע של אינטרנט זהב מכה שנית
- יום מסחר אחד מחק תשואה של חודש בקרנות המובילות
- בורסת ת"א: צפי לירידות שערים חדות בעקבות הנפילות בוול סטריט אמש
לפי פאוסט, הטריגר שהחל את הירידות היה דוח התעסוקה האמריקאי שפורסם ביום שישי האחרון. הדוח, שהפתיע לחיוב, הציג שיפור שהמשקיעים חיכו לו זמן רב לא רק במספר המשרות שנוצרו אלא גם בשכר לשעה - נתון המאותת שהאינפלציה אוטוטו כבר כאן וכך גם העלאות הריבית. "זה היה האות מבחינת הבורסות שתפסו את מושב הנהג בשווקים, והעבירו בנתיים את שוק הריביות והמטבעות למושב האחורי. לכן אנחנו מקבלים שוק שרץ למזומן, וקונה דולרים וגם זהב, כדי להעריך מתי יעבור זעם", הוסיף פאוסט.
"אין מיתון באופק"
לדבריו, "בדרך כלל שוק דובי מגיע יחד עם מיתון בכלכלה. מיתון בכלכלה האמריקאית לא נראה כרגע באופק, ולכן נשארת שאלת האינפלציה. גם כאן אנחנו לא צופים קפיצת מדרגה משמעותית. נקודת המוצא היא אינפלציה נמוכה מיעד הפד, של כ–2%, ואין כרגע צפי להתפרצות אינפלציונית משמעותית. עלייה קלה באינפלציה לא בהכרח רעה לחברות שימכרו את המוצרים והשירותים שלהן במחירים גבוהים יותר. המסקנה היא שככל הנראה מדובר בתיקון ולא בתחילת הדרך לשוק דובי, המוגדר טכנית כירידה של 20% מהשיא".
גם אמיר איל, בעלים ויו"ר קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים, סבור שלא צפוי שינוי שלילי. "המאקרו ממשיך להיות אנטי-אינפלציוני, עקב מלחמות סחר, גלובליזציה ומהפיכת המידע. אלה יכתיבו ריביות נמוכות וסביבה כלכלית שתמשיך לגרום למחירים לשייט גבוה. כל מי שחושב שהשקעה היא כרטיס לכוון אחד, מקבל בימים האחרונים תזכורת ששוק יודע ללכת לשני הכוונים ובאגרסיביות. תנודתיות גבוהה תהיה פקטור מוביל השנה. לא להתלהב ולא להיבהל", הוסיף.
תיקון בריא
"מהלכי הפחתת הסיכון האחרונים בשוק המניות לא מערערים את אמון הבנק בשוק המניות", כך אמר מייקל סטרוביק (Michael Strobaek), מנהל ההשקעות הגלובלי של הבנק השוויצרי קרדיט סוויס.
"אנו רואים ההתפתחויות האחרונות כתיקון בריא שמהווה הזדמנות קנייה", הוסיף וציין כי התיקון שוק המניות יציב ובעל פוטנציאל להמשך עליות. עם זאת, סטרוביק מדגיש כי השוק לא צפוי להיות מוצלח כמו שהיה ב-2017 ומאופיין ברמות גבוהות של תנודתיות.
מה יעשה השוק המקומי?
רונן מנחם, מנהל מחלק המחקר והאסטרטיגה בבנק מזרחי טפחות מוסיף לעניין זה כי לאורך כל גל עליות יש ירידות וחלקן הגדול לא מתפשטות לכדי נפילות של ממש.
עם זאת, לדבריו, אין להקל ראש בכל גל של ירידות ולעיתים עלולה להתפתח דינמיקה שלילית בשל מגוון סיבות. "נחוצה כיום זהירות גבוהה מהרגיל. נראה כי התקופה הקרובה לא בהכרח תתאים למשקיעים עם טולרנטיות נמוכה לתנודתיות גבוהה של השווקים. אולם, ככל שהסביבה הכלכלית והחלופות לשוקי המניות משפיעות, אין כעת גורם בסיסי שאמור להפוך את הירידות האחרונות לנפילה מתמשכת", הוסיף.
לגבי השוק המקומי, לבטח שוקי המניות, אומר מנחם כי הם מושפעים מהנעשה בחו"ל, אך יש לזכור כי רק בסוף השבוע קשרה סוכנות דירוג האשראי S&P כתרים לכלכלת ישראל, ציינה את הירידה של יחס החוב לתוצר אל מתחת ל-60% ועמדה על מצבו הכלכלי של המשק המקומי, הנמצא, למעשה, בתעסוקה מלאה.
הפדרל ריזרב מביט בדאגה
"המשך הטלטלה בשווקים הגלובליים עשוי להביא את הפד, תחת הנהגתו של הנגיד החדש פאוואל, לדחיית מועד ההעלאה הבאה בריבית בארה"ב, דבר שלכשעצמו יוכל לתרום להרגעת השווקים. זאת, בהנחה שלא יתעוררו לחצים אינפלציוניים, שכרגע לא נראים באופק", אומר פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים.
לדבריו, "לעת עתה, אין שינוי בגורמים הבסיסיים שמשפיעים על השווקים. נהפוך הוא, מצב הצמיחה הכלכלית, התעסוקה, והרווחיות העסקית בארה"ב ובמדינות אירופה המובילות ממשיך להפתיע לטובה מבחינת האינדיקטורים האחרונים שפורסמו. סביר להניח שהירידות החדות בשווקים משקפות יותר תיקון מרמות מחירים גבוהות מאד מאשר היפוך מגמה. הניסיון בעבר הראה שגם בשוק עם מגמה חיובית ייתכנו מדי פעם תיקונים משמעותיים. גם אם המצב הנוכחי הוא של תיקון, לא ניתן לחזות מתי וכיצד בדיוק יסתיים".
מה הלאה?
גיא בית אור מנהל מחלקת מאקרו בפסגות: "לאחר שהתיקון יגמר, בסוף אנו עדיין נשארים עם הנתונים הבאים – מדדי מנהלי הרכש בכל העולם בשיאים של שנים, הצמיחה והסחר העולמי גדלים בקצב מהיר ושיעורי האבטלה יורדים, מחירי הנפט התייצבו ברמות המאפשרות לחברות להיות רווחיות אך גם להגדיל השקעה, רפורמת המסים בארה"ב תומכת ברווחיות החברות ומפנה הכנסה פנויה לאזרחים והנתונים באירופה וביפן ממשיכים להיות מאוד חזקים".
"במלים פשוטות", מסביר בית אור, "הסביבה הכלכלית בעולם חזקה מה שאומר שמחירי המניות ימשיכו להיתמך מהעלייה ברווחיות החברות. כל עוד המיתון לא מעבר לפינה, המגמה החיובית בשווקים תימשך. תיקון אלים, אבל רק תיקון".